Sedoc schittert in Madrid

Geplaatst op Zondag, 5 juli 2009

Gregory Sedoc heeft overtuigend afgerekend met de naweeën van zijn val in de Europa Cup race van eind juni. In zijn eerste race na Bergen won de 110 meter hordenloper meteen bij internationale wedstrijden in Madrid. Met zijn tijd van 13,40 (-0,2 m/s) was hij overtuigend sneller dan de kersverse Jamaicaanse kampioen Maurice Wignall (13,52) en de Amerikanen Mitchum (13,61) en Atkins (13,63). Mitchum finishte vorige week nog als vierde bij de Amerikaanse kampioenschappen in Eugene. De tijd was bovendien overtuigend en veelbelovend omdat het maar 0,03 seconde verwijderd is van Sedoc\'s persoonlijk record (twee jaar geleden gelopen bij de FBK-Games in Hengelo).

Onder winderige omstandigheden (Tatjana Lebedeva hinkstapte naar 15,01 meter maar wel met 4,5 m/s meewind) finishten de andere Nederlanders achterin bij de 28º Meeting de Atletismo Madrid 2009. Patrick van Luijk finishte in de series van de 100 meter als vierde in 10,63 (zij het met 1,9 m/s wind tegen), discuswerpster Erik Cadée werd achtste met 59,80 meter en Yvonne Hak finishte met 2.01,31 als negende op de 800 meter. Die laatste tijd was overigens wel een verbetering van haar eigen beste Nederlandse seizoensprestatie en maar net boven de limiet van 2.00,83 voor deelname aan de wereldkampioenschappen in Berlijn (15-23 augustus).
Geholpen door de wind was de verspringwedstrijd van ongekend niveau in Spanje. Maar liefst zeven atleten sprongen 8,10 of verder: diverse ervan ook met hun pogingen die wel reglementair erkend worden (want 2,0 m/s of minder rugwind). Fabrice Lapierre uit Australië won uiteindelijk met 8,57 meter (+3,6, maar ook nog 8,35/+1,3) gevolgd door Godfrey Mokoena uit Zuid-Afrika (8,50 met reglementaire wind). De Ier Gillick won de 400 meter in 44,77, de beste Europese tijd van het jaar.