Round-up EK donderdagavond: Nederland succesvol in (halve) sprintfinales met én zonder horden

Geplaatst op Donderdag, 9 augustus 2018

Het was een drukke maar geslaagde vierde avondsessie in Berlijn. Nadine Visser wordt vierde in de 100 meter horden finale. Daarnaast plaatsen Douwe Amels, Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor zich voor de finales op hun onderdelen en voltooit Anouk Vetter haar eerste dag van de zevenkamp.

Visser vist achter het ‘medaillenet’ bij de 100m horden finale

In de halve finale 100m horden kwamen Eefje Boons en Nadine Visser allebei voor het eerst in actie. Eefje liep een mooie race maar kwam helaas net een paar duizendsten te kort voor de finale met 12.94 seconden. Kort daarna volgt Nadine Visser. Zij finisht als tweede in 12.84 seconden en kwalificeert zich daarmee direct voor de finale later op de avond. In de finale is Visser vanuit baan acht goed weg uit haar blok en finisht uiteindelijk als vierde in een tijd van 12.88 seconden. “Ik snap het niet echt, ik voelde me zo goed en ging voor een medaille”, reageert Visser na afloop.

Zevenkamp: 4 down 3 to go

Titelverdedigster Anouk Vetter maakte zich aan het begin van de avond op voor het derde onderdeel van de zevenkamp, het kogelstoten. Met een PR van 16.00 meter ging dit onderdeel niet helemaal zoals gehoopt en stootte ze naar 14.79. Hierdoor steeg ze wel van de 11e naar de 6e plaats in het klassement. Een uur later kwam Anouk nogmaals in actie op de 200 meter sprint en zette daar 23.97 seconden op de klok. Na de eerste dag staat ze op de vijfde plaats met 3802 punten.

Solomon Bockarie loopt eigen race in finale ‘geweld’

Solomon Bockarie sprintte woensdag als enige Nederlander naar de 200m finale. In de spannende finale race eindigde hij als achtste met een nieuwe beste seizoenstijd van 20.39 seconden. “Ik had het niet beter kunnen doen, een SB rennen vanuit baan 1, ik ben erg tevreden”, aldus Solomon die we zondag terug zien in de 4x100 estafette.

Douwe Amels foutloos tot grote hoogte

Hoogspringer Douwe Amels beleefde een goede avond en sprong foutloos naar 2.21 meter. Hiermee werd hij 12e en verovert daarmee een plaats in de finale. We zien Douwe Amels terug op zaterdag 11 augustus om 20:00 uur.

Twee oranje 400 meter finalisten

Ook stonden de halve finales van de 400 meter sprint op het programma met twee Nederlandse atleten. Lisanne de Witte startte in de eerste serie en finishte als derde in een tijd van 51.24 seconden. Dit betekende nog geen directe kwalificatie voor de finale maar wel een kans om door te stromen op basis van tijd. Terwijl De Witte de zogenoemde ‘hot seat’ warm houdt, loopt Madiea Ghafoor naar directe kwalificatie door als tweede te finishen in 51.29 seconden. Omdat deze tijd iets langzamer is dan de tijd van Lisanne de Witte mag ook Lisanne mee naar de finale! Na afloop reageert Ghafoor optimistisch: "Zo'n klein landje en dan gewoon twee Nederlandse meiden in de finale! Dat is toch geweldig!". De finale van de 400 meter is zaterdag 11 augustus om 20:12 uur.