Road to Barcelona Nederlands marathonteam op stoom

Geplaatst op Vrijdag, 11 juni 2010
Road to Barcelona Nederlands marathonteam op stoom

‘Beat the heat\' door acclimatie en acclimatisatie

Op woensdag 9 juni jl. hield de Atletiekunie een persbijeenkomst over het Nederlandse marathonteam dat zich gekwalificeerd heeft voor de Europese Kampioenschappen in Barcelona. Op de laatste dag van de Europese Kampioenschappen Atletiek in Barcelona komende zomer, op zondag 1 augustus, zal om 10.05 uur het startschot klinken van de mannen marathon. Bij de vorige EK Atletiek in Göteborg (2006) won het marathonteam een bronzen medaille. Het marathonteam van Barcelona bestaat uit Koen Raymaekers, Hugo van den Broek, Patrick Stitzinger, Rens Dekkers, Ronald Schröer en Robert Ton. Raymaekers en Van den Broek hebben zich ook individueel gekwalificeerd voor de marathon.

Het werd een bijzondere bijeenkomst met een door de wol geverfde begeleidingsstaf.

Het startsein van de persbijeenkomst werd gegeven door Gerard Nijboer, coördinator wegatletiek van de Atletiekunie en tevens ervaringsdeskundige pur sang met onder andere decennialang houder van het Nederlands record marathon (2.09.01), winnaar van de EK marathon 1982 in een snikheet Athene en zilveren medaillewinnaar op de Olympische marathon in Moskou 1980. Nijboer gaf een toelichting op de totstandkoming van het marathonteam en stelde de atleten en coaches kort voor.

Daarna heeft Kamiel Maase, sinds ruim een jaar werkzaam bij NOC*NSF als coördinator Wetenschappelijke Ondersteuning van Topsport kort verteld over zijn (naar eigen zeggen) bescheiden rol die hij speelt voor het marathonteam op Papendal, met name m.b.t. de klimaatkamer. Daarnaast heeft de Nederlands recordhouder marathon (2.08.21, ook recordhouder op onder andere 5000 en 10.000 meter) stilgestaan bij zijn ervaringen met internationale kampioenschappen, vooral die in de warmte zoals straks ook in Barcelona. Maase keek ook terug op zijn ervaringen bij de EK van 2006 met het marathonteam. Hij vond het heel bijzonder als team te opereren.

Vervolgens heeft Gerard van Lent, door de Atletiekunie benoemd als hoofdcoach voor de Barcelona-marathon (hij is tevens trainer van Hilda Kibet, en van 1999-2004 van Lornah Kiplagat, red.) een bevlogen betoog gehouden over de voorbereiding op de marathon in Barcelona. De begeleiding bestaat uit drie persoonlijke coaches, waarbij Van Lent benadukte in goed driemanschap te opereren:
o Guido Hartensveld (coach Rens Dekkers, Ronald Schröer en Robert Ton),
o Carel van Nisselroy (coach Patrick Stitzinger) en
o Gerard van Lent zelf (coach Koen Raymaekers en Hugo van den Broek)

Ondersteund door een paramedische staf van Majelle Laman (fysiotherapeut), Peter Res (voedingsexpert) en - mede op advies van Kamiel Maase aangetrokken - Albert Smit (inspanningsfysioloog) is zo weinig mogelijk aan het toeval overgelaten.
Aan de hand van een uitgebreide parcoursverkenning begin mei 2010 door Van Lent van de ‘Road in Barcelona\' is duidelijk geworden welke mogelijkheden en moeilijkheden er zijn. Hoewel de ‘berg\' Monjuic, waarop het Olympisch stadion ligt niet beklommen hoeft te worden zit er nogal wat vals plat in dat zeker niet onderschat moet worden. Het parcours van 42.195 meter start met twee korte lusjes en gaat vervolgens vier keer over een afstand van tien kilometer om te finishen bij een monument van Pablo Picasso.


Voor de Road to Barcelona van het marathonteam staan ‘acclimeren\' en ‘acclimatiseren\' hoog in het vaandel. Met acclimeren wordt bedoeld een geleidelijke gewenning aan de omstandigheden in hitte (30 graden) met een hoge luchtvochtigheid (70 à 80%), zoals het op 1 augustus 2010 waarschijnlijk zal zijn in Barcelona. Dit gebeurt deze weken veelal in de klimaatkamer van Papendal, waar deze omstandigheden gesimuleerd kunnen worden. Daarbij zal ook zal de - individuele! - drankstrategie worden doorgenomen, iets wat tijdens de marathon in Barcelona cruciaal zal blijken te zijn (vochtverlies etc.).
Voorafgaand aan de wedstrijd in Barcelona staat een periode van een kleine twee weken geprogrammeerd in Gavá Mar, de acclimatisering. Van Lent heeft diverse stagelocaties verkend en heeft uiteindelijk gekozen voor Gavá Mar, op korte afstand van Barcelona, in vergelijkbare klimaatomstandigheden met een perfecte omgeving voor (duur)lopen voor de laatste trainingen; ook een atletiekbaan is aanwezig. Net als in Barcelona zelf heeft Van Lent hier met behulp van gps alles uitstekend in kaart gebracht.

Verwachtingen
Van Lent verwacht met dit brede team van zes atleten te kunnen scoren. Hij keek met een half oog zelfs ver vooruit, naar de mogelijke Olympische Spelen van 2028 in Nederland: \"Ook met oog op 2028 hebben we nieuwe atletiekhelden nodig op de marathon.\"
Ter informatie (red.): Voor de teamprestatie geldt de tijdsklassering van de drie best geklasseerde lopers.


Het marathonteam
Na de toelichting door Van Lent hebben de zes atleten zich voorgesteld, met hun verwachtingen en doelen. Alle betrokkenen gaven blijk van een sterk saamhorigheidsgevoel op weg naar Barcelona, met optimistische verwachtingen voor wat betreft het resultaat. Bijzonder daarbij waren sommige one-liners van de marathonlopers. Zo durfde Patrick Stitzinger onbevangen te stellen dat \"de derde plek van 2006 makkelijk moet kunnen worden herhaald: ik denk dat we daar al zeventig procent zeker van zijn.\"

In het vragenrondje van de media werd stilgestaan bij de mogelijke risico\'s van een marathon in de hitte. Hier werd door de atleten en staf aangegeven dat juist hierop - met behulp van de wetenschappelijke kennis en ervaring - hun Road to Barcelona gefocust is, om als het ware de klamme hitte tot je vriend te maken.

Op de vraag of de atleten er in Barcelona helemaal voor wilden gaan, of dat ze toch ook al rekening hielden met najaarsmarathons was Koen Raymaekers resoluut: \"Ik ga sowieso geen najaarsmarathon lopen, dus hoef ik daar ook geen rekening mee te houden\". Grote hilariteit leverde de reactie van Rens Dekkers op: \"Voor mij loopt het leven tot 1 augustus. Wat erna komt, zien we dan wel weer.\"

Afwezig bij de persbijeenkomst was Hugo van den Broek. Hij woont het hele jaar in Kenia en probeert daar zo snel mogelijk te herstellen van een lichte blessure aan het hielbeen. Voorlopig is zijn EK-deelname niet in gevaar, maar uitgangspunt voor deelname door hem is dat hij van waarde moet kunnen zijn voor het marathonteam.\"

In de media
De persconferentie van woensdag 9 juni jl. werd uitstekend ontvangen door de aanwezige persvertegenwoordigers. In de media verschenen daags na de bijeenkomst onder andere de volgende koppen boven de betreffende artikelen:

ANP: Marathonploeg wil van vijand een vriend maken (Nu.nl)
GPD: Hitte van Barcelona nabootsen
Telegraaf: Marathonploeg bereidt zich op het ergste voor
All Track Press: Marathon in Barcelona: maak de hitte tot je vriend


Verslag: Eric Roeske, Media Officer