Prins Hendrik promoveert en Rotterdam Atletiek degradeert uit A-divisie ECCC

Geplaatst op Dinsdag, 29 mei 2018
Prins Hendrik promoveert en Rotterdam Atletiek degradeert uit A-divisie ECCC

De vrouwen van Rotterdam Atletiek en de mannen van Prins Hendrik hebben afgelopen weekend meegedaan aan de ECCC voor clubteams. De vrouwen kwamen in actie in Birmingham in de A-divisie en de mannen in Tampere in de B-divisie.

Rotterdam Atletiek handhaaft zich niet in A-divisie

De damesploeg van Rotterdam Atletiek zijn er niet in geslaagd zich te handhaven in de hoogste divisie van de Europese clubkampioenschappen. Het was een strijd met het Deense Sparta om de zesde plaats, een plaats die recht gaf op lijfsbehoud. Al gauw op de tweede dag, namen de Deensen een kleine voorsprong die ze gestaag uitbouwden naar het uiteindelijke verschil van 12 punten.

Dag 1: Clubrecord voor Irene van der Reijken

Een clubrecord was er voor Irene van der Reijken op de 5.000 meter. Lange tijd nam ze kop in het tweede groepje. Tegen wereldkampioene Yasmine Can uit Turkije was niemand opgewassen. Met de nieuwe clubrecord tijd van 16.52.16 werd ze keurig zesde.

Hoogste klassering, – en dus de meeste punten – van de dag was er voor Sanne Wolters – Verstegen op de 1.500 meter met een derde plaats (4.15.92). De dag begon met het kogelslingeren met Adrian Vrijenhoek. Zij kon helaas haar PR niet verbeteren of benaderen, maar met 40.28 meter zorgde ze toch voor de nodige punten. Het verschil met de nummer zes was eenvoudigweg veel te groot (57.10 meter). Melinde Boland beschikte via allerlei omwegen (bedankt Vivian Ruijters!) toch nog op tijd over haar eigen polsstokken. De 3.40 meter haalde ze net niet en kwam dus tot een hoogte van 3.20 meter.

Als opwarmertje voor de estafette, werden er enkele series 100 meter gelopen die geen invloed hadden op de punten. Angelina Lopez werd daarin keurig tweede met 12.48 sec. en Meruska Eduarda eindigde daar net achter met 12.56 sec. De estafette 4 x 100 meter was het afsluitende nummer van de dag. De serie-indeling werd gemaakt n.a.v. het klassement op dat moment. Dat betekende dat RA in de serie zat van de nummers 6 t/m 10. Die serie werd op het nippertje gewonnen met 2/100 van een seconde voorsprong op de Belgen (46.59 om 46.61 sec.). Startloopster Angelina Lopez gaf over op Nargélis Statia die vervolgens het stokje doorgaf aan Meruska Eduarda. Met een prima voorsprong gaf zij over aan slotloopster Patricia Krolis. De Belgen hadden hun joker ingezet en zo verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon. Patricia liet zich niet gek maken en behaalde – zij het zeer nipt – de overwinning. De wissels waren overigens allemaal uitstekend.

Nargélis Statia haalde een mooie 7 punten binnen op de 100 meter door in haar serie de tweede plaats te behalen in 11.88 sec. Vijf punten waren er voor Maruska Eduarda op het altijd zware nummer 400m horden (1.01.76). Carolijn Damen was zeer tevreden met haar prestatie op kogel (10.46m) wat weer de nodige puntjes opleverde. Demi v .d. Sande liep net onder de minuut op de 400 meter in 59.76.

Dag 2: Sanne Wolters - Verstegen pakt 9 punten op de 800 meter

Op dag 2 kwam Meruska Eduarda als eerste in actie en zorgde voor 4 punten bij het verspringen met een sprong van 5,59 meter. Charlie van Gorkum voegde hier 3 punten aan toe met haar 15.13 sec. op de 100m horden. Het discuswerpen was van een redelijk niveau met worpen van over de 55 meter. Solin Isei kwam tot een afstand van 38.82 meter wat goed was voor 2 punten. Sprintster Nargélis Statia werd knap derde in haar serie over 200m in 24.56 sec.

Neo-seniore Sanne Mooldijk kon de concurrente van Sparta uit Denemarken nèt niet verslaan op de 3.000m steeple. Wel wist ze haar persoonlijk- en clubrecord met enkele tienden van een seconde aan te scherpen. En dan heb je het uitstekend gedaan. Sanne Wolters – Verstegen, die op zaterdag al een puike 1.500 meter had gelopen, werd nu nipt verslagen op de 800 meter door de Portugese Noelie Yarigo (2.04.65 om 2.05.92). Maar dat leverde wel 9 punten! Maroussia Eduarda benaderde haar PR op speer met 35.11 meter en dat was vlak achter de Deense speerwerpster van Sparta (35.22 meter). MB Kahlan Geluk deed voor het eerst mee aan een grote internationale wedstrijd. Zij kon haar PR helaas niet benaderen en sprong 1.50 meter. Nikita van Lierop liep een uitstekende 3.000 meter in een nieuwe persoonlijke toptijd van 10.08.01.

Tijd voor het laatste nummer, de 4 x 400m estafette. Esmeralda Redan, Kim Rossen, Demi v.d. Sande en Sanne Wolters – Verstegen liepen de vier baanronden in 3.51.52. Dat was goed voor de derde plaats in de serie. Sanne had nog geen uur daarvoor de 800m gelopen, extra knap dus.

Tekst: Rotterdam Atletiek

Prins Hendrik pakt zilver in het Finse Tampere

In 2017 werd de mannenploeg van Prins Hendrik kampioen bij het Nederlands Kampioenschap voor clubteams. Het was voor het eerst dat een club van buiten de randstad deze titel in de wacht sleepte. Naast deze unieke medaille wachtte de ploeg nog een beloning: PH mocht Europa in! Om precies te zijn naar het Finse Tampere. Op zaterdag 26 mei nam PH het op tegen 6 andere kampioenen: VSK Univerzita Brno (Tsjechië), Maccabi Tel-Aviv (Israël), CS Luxembourg (Luxemburg), LG Bern (Zwitserland), het legendarische Rode Ster Belgrado (Servië) en de organiserende vereniging Tampereen Pyrintö.

Al lang van tevoren waren de voorbereidingen in gang gezet. Het verkopen van wijn, het zoeken naar sponsoren en het samenstellen van een sterke ploeg waren vlekkeloos verlopen, maar de eerste kopzorgen kwamen op Schiphol. Wat bleek? De polsstokken van Koen Koenders mochten niet mee naar Finland! Ploegleider Ger Heesbeen handelde echter snel en regelde Finse stokken voor Koen, zodat hij toch nog zijn eigen wedstrijd zou kunnen afwerken. De verdere reis leverde geen problemen meer op en na een vlieg-/busreis van 5 uur kwam de ploeg aan in de Finse stad tussen de 2 meren.

Favoriet voor een medaille

Na de reis op vrijdag stond op zaterdag de wedstrijd zelf op het programma. De tegenstanders waren vooraf grotendeels onbekend, maar een eerste prognose gaf aan dat de ploeg van PH een van de favorieten was voor een medaille. De toon werd direct al gezet bij het kogelslingeren. Hier kwam voor PH Maarten Persoon in actie. Na 2 veilige en 1 ongeldige worp stond hij op een tweede plaats. In de laatste worp van de wedstrijd nam de PH'er met de meeste Europacup-ervaring meer risico en won de wedstrijd met 59,33 meter. Jesper Arts volgde zijn voorbeeld door met 51.25 (maar liefst 2 seconden harder dan tijdens de NK Teams) de 400 meter horden te winnen. Met deze back-to-back overwinningen stond de ploeg uit Vught ruim aan kop, gevolgd door Brno en Rode Ster. Deze teams zouden de hele dag onze concurrenten blijven. Ondertussen had het stadion al ruimschoots kennis gemaakt met de befaamde Brabantse gezelligheid.

Na deze uitstekende start kwamen er in korte tijd meerdere PH'ers op de baan. Robin Ruijter bijvoorbeeld, op de 800 meter. Hij bouwde zijn race van achteruit op en besloot zijn wedstrijd met een ziedend eindschot op plek 3. Ook zijn tijd van 1:51.94 was uitstekend te noemen. Wouter Brus werd na een bizarre valse start (het tweede schot volgde pas na 50 meter en er werd niemand gediskwalificeerd) tweede op de 200 meter in 22.00 sec. Erik Cadée werd ook tweede bij het kogelstoten met 17.92m. Zijn derde poging leek zelfs de winnende te zijn, maar deze kon hij niet geldig houden. Jasper Heesbeen zat naar eigen zeggen niet lekker in de wedstrijd en eindigde op een zesde plek (1.85 meter).

Cadeé en Brus pakken voor de 2e keer de tweede plek

Na deze onderdelen begon de stand er steeds beter uit te zien. Brno was weliswaar op gelijke hoogte met PH gekomen, maar het gat met Rode Ster was gegroeid. Bovendien was er al een flinke kloof ontstaan met Maccabi Tel-Aviv. Helemaal spannend werd het toen de Tsjechen ons vertelden dat zij geen polsstokhoogspringer mee hadden genomen: hier zou Prins Hendrik dus zeker punten winnen. In het volgende blok kwam Jan Janssen in actie op hinkstap, een onderdeel dat hij voor het eerst deed. Hij verbeterde zijn PR met 12,75 meter en haalde 2 punten binnen voor PH. Olaf van den Bergh startte op de 400 meter tegen de voormalig nummer 3 van Europa (2014). Deze won natuurlijk de wedstrijd, maar na een mooie inhaalslag op de laatste 200 meter stelde Olaf de vierde plaats veilig in 49.32 sec. Niet lang daarna kregen Erik Cadée (discus) en Wouter Brus (100m) een herkansing tegen dezelfde Tsjechen die hen eerder al verslagen hadden. Dit lukte echter net niet, 58,38 meter (Erik) en 10.87 sec. (Wouter) leverden weer 2 tweede plaatsen op.

Na een korte break in het programma kwam kersverse master Jeroen Engels de baan op voor de 3000 meter steeplechase. Hij liep lang in een mooi groepje met steeple-specialisten en zette de klok in de Finse hitte (het was inmiddels ruim 25 graden in het stadion) stil op 10:09.21, wat goed was voor plek zes. Daarna kon Koen Koenders met zijn Finse stokken en een verkorte aanloop het gat naar Brno verkleinen. Hij sprong 4,45 meter en eindigde hiermee op plek 3 bij het polsstokhoogspringen. In de tussentijd liep Wesley van der Gouw 15:36.55 minuten op de 5000 meter en sprokkelde weer 2 punten binnen met een 6e plek. Lars Timmerman nam hierna de speer op in het voor speerwerpers beloofde land en begon met drie veilige pogingen. De derde plek vond hij echter niet genoeg en verbeterde zich in de vierde en laatste poging met een enorme uithaal naar 74,68 meter. Met ruim vijf meter verschil won hij de wedstrijd.

Zilver in het vizier

Volgens de nieuwe tussenstand liep Brno nu weer wat uit, ondanks het gebrek aan een polsstokhoogspringer. De tweede plek leek nu het hoogst haalbare te worden voor PH, wat goed zou zijn voor promotie naar het hoogste niveau. Pim Jehee verstevigde deze positie met een tweede plek bij het verspringen met 7,47 meter. Hij werd alleen verslagen door een Serviër, die hiervoor wel opvallend veel hulp van de meewind voor nodig had. Ook op de laatste twee individuele onderdelen deed PH het goed. Kees Janssen kon zijn zoektocht naar de vurig gewenste sub-15 niet voltooien op de 110m horden, maar 15.19 sec. was goed voor een derde plek. Ralph van Houwelingen sloot de solonummers af met de 1500 meter. In een ouderwetse boemel liep hij 4:00.70 en kwam als vijfde over de streep.

Twee derde plekken bij de estafettes

Na de 4x100 meter, waarop PH (Pim, Wouter, Koen en Olaf) als derde eindigde, was het alles of niets: alleen een Vughtse overwinning en een diskwalificatie voor Brno kon PH de Europacup opleveren. De tweede plek was echter wel al gegarandeerd. Na sterke benen van Olaf, Robin en Jesper kreeg de nog verse Martijn Meijer het stokje. De Tsjech en de Serviër zaten hem echter op de hielen. Op het laatste rechte stuk kwam de man uit Brno buitenom, maar de man uit Belgrado wilde binnendoor. Daar was nauwelijks ruimte en bovendien hield Martijn de spreekwoordelijke deur dicht. De Serviër probeerde het echter toch, met een valpartij tot gevolg. Het clubrecord, waar de mannen voor gingen, was buiten bereik, maar door de snelle actie van Martijn (hij moest het stokje weer oprapen) finishte hij in 3:19.85 minuten als derde.

Dit leverde niet alleen een zilveren medaille op voor de hele ploeg, maar ook promotie naar de A-divisie voor de kampioen van Nederland. De mannen van Rotterdam Atletiek zijn dit jaar kampioen geworden bij de NK teams en zullen Nederland in 2019 vertegenwoordigen in de A-divisie.

Einduitslag:

1. VSK Univerzita Brno (CZE) 99
2. Prins Hendrik Vught (NED) 90,5
3. LG Bern (SUI) 80,5
4. AK Cverna Zvezda (SRB) 78
5. Maccabi Tel-Aviv (ISR) 74
6. Tampereen Pyrintö (FIN) 58
7. CS Luxembourg (LUX) 44

Tekst: Prins Hendrik