Paralympische Spelen dag 9 en 10: Baars paralympisch kampioen op kogelstoten F40

Geplaatst op Maandag, 9 september 2024
© BSR agency

Van 30 augustus tot en met 8 september vindt het atletiekprogramma plaats tijdens de Paralympische Spelen in Parijs. Het Stade de France is het strijdtoneel van dit toernooi.

Baars gekroond tot paralympisch kampioen

Lara Baars heeft voor een verrassing gezorgd in Parijs. De Nederlandse kogelstootster versloeg onder anderen titelverdedigster Renata Sliwinska uit Polen en pakte het goud. Ze veroverde in haar carrière nooit eerder een gouden medaille op een eindtoernooi. Maar in Parijs troefde ze al haar concurrenten af en dat deed ze direct in haar eerste poging. Ze stootte de kogel naar een afstand van maar liefst 9.10 meter. Nooit eerder werd er op de Paralympische Spelen zo ver gestoten.

Verrassend zilver voor Vloet

Levi Vloet heeft in Parijs gezorgd voor een kleine stunt door in de T64-klasse zilver te veroveren op de 200 meter. Vloet kwam in een Nederlands record van 22,47 aanvankelijk als derde over de finish. Door de diskwalificatie van de Duitser Felix Streng (die zilver won in Tokio, maar in de finale in Parijs buiten zijn baan liep) schoof Vloet op naar de tweede plaats.

Plat pakt geen vierde paralympisch titel

Jetze Plat voltooide een geweldige trilogie door goud te winnen op de triatlon, de wegwedstrijd en op de tijdrit. Zondagochtend ging hij ook nog op voor een medaille op de marathon. Dat bleek nu nog te hoog gegrepen,  een top tien klassering bleek het hoogst haalbaar.