Paralympische Spelen dag 5: Medailleregen in Tokio

Geplaatst op Dinsdag, 31 augustus 2021

Van vrijdag 27 augustus tot en met zondag 5 september wordt het paralympisch atletiekprogramma afgewerkt in Japan. In totaal komen 17 teamNL atleten in actie. Op dinsdag liepen Marlène van Gansewinkel en Kimberly Alkemade naar het podium op de 200 meter.

Goud en Brons

Nadat Marlène van Gansewinkel en Kimberly Alkemade zich eerder vandaag wisten te plaatsen voor de finale van de 200 meter in de klasse T64, mochten ze vanmiddag meestrijden om de medailles. In een regenachtig Tokio snelde Marlène van Gansewinkel in een nieuw paralympisch record van 26.22 seconden naar het goud. "Ik ben nog nooit zo klaar geweest voor een 200 meter. Ik wist dat ik een kans had dus ik ging ervoor. Ik haalde mijn Duitse concurrente in de bocht in. Ik wist dat ik door moest gaan en ik heb hem gewoon!" Voor Van Gansewinkel is dit haar tweede medaille deze Paralympische Spelen. Ze won ook al brons bij het verspringen.

In dezelfde race kwam Alkemade als derde over de streep in 26.80 seconden. Alkemade kwam als vierde uit de bocht en wist door een goed laatste stuk op te rukken naar de derde positie. Even leek het zelfs alsof ze mee ging strijden om de zilveren medaille. "Mijn start was niet goed, ik was daar niet scherp genoeg. Daarna heb ik echt alles gegeven wat ik in me had. Marlène was gewoon sterker, maar ik denk dat ik niet mag klagen met een bronzen medaille op mijn eerste Paralympische Spelen". We zien beide atletes samen met Fleur Jong donderdag weer terug op de baan voor de series van de 100 meter.

Nikita den Boer zevende

In de finale van de 1500m T54 eindigde Nikita den Boer als zevende in een tijd van 3:29.11 minuten. Den Boer begon de race van achteruit en plaatste een versnelling met nog zo'n zeshonderd meter te gaan. In de laatste ronde kwam ze tekort om mee te strijden voor de medailles. Het drukke programma van Den Boer krijgt zaterdagavond een vervolg als ze aan de start staat van de paralympische marathon. "Het was helaas niet mijn race, ik kon goed mee komen, maar helaas kwam ik bij de bel vol in de wind te zitten en lukte het niet om nog mee te sprinten om de medailles. Nu voorbereiden op de marathon!"