Ostrava dag 4: estafettes 6e, Groot en Schilder 7e/8e

Geplaatst op Zondag, 17 juli 2011
Ostrava dag 4: estafettes 6e, Groot en Schilder 7e/8e

Op de slotdag van de EK neo-senioren in Ostrava zijn beide Nederlandse 4x100 meter ploegen als zesde gefinisht. Denise Groot en Leonie Schilder werden 7e en 8e bij het polsstokhoogspringen, wat het totaal aantal top-8 klasseringen op elf bracht.
Jill Holterman finishte op de 5000 meter als vijftiende.

\"\"


4x100 meter estafette: Mannenteam zesde
In één van de meest opvallende prestaties van het Nederlandse team stegen Wouter Brus, Dennis Spillekom, Erik Stevens en Joeri Jaegers tot twee keer toe boven zichzelf uit. De équipe van Rogier Ummels stond meer dan zijn mannetje tussen ploegen die op papier uit veel sterkere sprinters bestonden. Dankzij 39,89 in de series - meteen aanzienlijk sneller dan de 40,21 waarmee de neo\'s zich dit jaar kwalificeerden - dwong de ploeg eerst \'s ochtends de uitstekende baan vijf af.
Dat betekende wel dat Wouter Brus tussen de startlopers zat van de twee snelste ploegen uit de series, Groot-Brittannië en Italië. \'Dat was alleen maar goed\', aldus de atleet van Atverni die met zijn 19 jaar de Benjamin van de ploeg is. \'Ik had die Brit al zien instarten op de 100 meter (Andrew Robertson won er brons, red.) en ik wist dus dat ik gewoon zo hard mogelijk weg moest.\'
In de belangrijke tweede etappe liep Spillekom die na blessureherstel pas recent definitief aan de ploeg was toegevoegd. \'Het was wel mooi om een mikpunt te hebben\', vond de ervaren toernooiloper (eerder actief bij de EJOF, de EJK en zelfs de EK in Barcelona). Meest belangrijk waren echter de wissels, omdat de Nederlandse ploeg daar zijn winst moest boeken. \'We wisten na de serie dat het met optimale wissels mogelijk moest zijn het Nederlands record van 39,70 te lopen\', aldus slotloper Joeri Jaegers die op papier met 10,73 de snelste 100 meterloper was in de ploeg. \'Dan is het super dat wij het hier dan ook in zo\'n finale neerzetten.
Uiteindelijk liep het kwartet zelfs 39,60, 0,12 seconden sneller dan de tijd waar Adrian Rijken, Giovanni Codrington, Jerrel Feller en Frits Frederiks twee jaar geleden in Kaunas vijfde werden. In Ostrava werd het een zesde plek, voor de haperende Grieken en de gediskwalificeerde Fransen. Italië versloeg verrassend de Britten (39,05 om 39,10), met de Duitsers op een solide derde plek (39,19).

Luister hier naar het complete interview met de Nederlandse mannen na de finale.

\"\" \"\"

Series:
Wouter Brus, Dennis Spillekom, Erik Stevens en Joeri Jaegers liepen een opvallend solide race en hadden zelfs in een op papier sterke serie met Duitsers, Polen en Fransen geen enkel probleem om bij de eerste drie te eindigen. In 39,89 bleven ze Polen (39,96), Frankrijk (39,97) en zelfs de Grieken met Grieken met 200 meterwinnaar Tsakonas voor. De tijd benaderde op 0,17 seconden het Nederlands neo-seniorenrecord dat volgens het kwartet onder vuur ligt.

Luister hier naar een interview met de mannen na de series.


4x100 meter estafette. Vrouwenteam zesde
Net als de mannen eindigden de vrouwen als zesde, maar dat lag na het eerdere sprintsucces in het toernoio iets meer in de lijn der verwachting. Anouk Hagen en slotloopster Kadene Vassell waren gisteren nog vijfde en zesde geworden op de 200 meter en haalden eerder ook de halve finales op de kortste sprint. Hoewel dat zondagmiddag een totaal van 1000 meter sprinten had opgeleverd, was van vermoeienis weinig te zien in de finale.
Vanuit baan 1 liep de wedstrijdfrisse Nikki van Leeuwen ook al meteen in de eerste bocht in op de Tsjechische startloopster Urbánková, om de estafettestok met een soepele wissel aan Hagen te overhandigen. Die haalde een hoge topsnelheid, maar vreesde wel even voor haar eigen overhandiging. \'Stop!\', hoorde bochtloopster Judith Bosker die inderdaad iets inhield. \'Ik heb wat last van mijn hamstring en wist niet of die een tempoversnelling wel zou houden\', verklaarde Hagen. Bosker weerde zich vervolgens kranig in de bocht waarvan ze pas woensdag wist dat ze die waarschijnlijk zou gaan lopen, omdat beoogd derde loopster Loreanne Kuhurima in Ostrava een spierscheuring opliep.

In de slotetappe toonde Kadene Vassell vervolgens opnieuw aan over hoge topsnelheid te beschikken, want de atlete van Phanos liep in op (danwel weg van) de slotloopsters van de meeste andere ploegen. Voor de klassering veranderde dat weinig meer, vooral omdat de Italianen (44,41) al te ver vooruit waren. Wel werden de Polen (44,67) en de thuisloopsters overtuigend verslagen met een nieuw Nederlands neo-seniorenrecord van 44,61 - een kwart seconde sneller dan de neo-selectieleden eind mei liepen in Hengelo.

Luister hier naar een interview met de vrouwen na de finale

\"\" \"\"

Series:
In de series liepen Nikki van Leeuwen, Anouk Hagen, Judith Bosker en Kadene Vassell ondanks een matige laatste wissel 44,94. Hoewel er maar negen ploegen streden om acht finaleplaatsen moest het kwartet daarmee afwachten, want een vierde plaats was niet genoeg voor automatische plaatsing. Omdat Zwitserland niet finishte (en Tsjechië overigens ook langzamer was), werd een finaleplaats zeker gesteld. Het resultaat was tevens vlak boven de beste jaartijd van 44,86 en biedt volgens 200 meterfinaliste Hagen kans op meer: \'In de finale kunnen we top-5 halen en met een beetje geluk meer.\'

Luister hier naar een interview met de vrouwen na de serie


Polsstokhoogspringen Vrouwen: Denise Groot en Leonie Schilder in top-8

Met een lastige, wisselende wind kende de polsstokhoogspringwedstrijd voor diverse deelneemsters een rommelig verloop. Dat kostte Katharina Bauer zelfs de kop, want zelfs nadat ze pas met de hakken over de sloot de finale had gehaald sprong de Duitse drie keer af op haar ambitieuze aanvangshoogte van 4,20 meter.

Schilder en Groot beaamden dat de omstandigheden lastig waren, maar worden niet voor niets getraind door oud-wereldkampioen Rens Blom. \'Het waaide ook bij het inspringen al, dus je wist de omstandigheden\', aldus Groot. \'Daar kun je je dus op voorbereiden.\'

Niettemin hadden zowel Schilder als Groot foutpogingen op diverse hoogtes, maar ze toonden hun weerbaarheid en haalden na een foutloze 4,00 meter niet alleen de 4,10 (Groot in 3 pogingen,Schilder in 2) maar ook de 4,20 meter (nu Schilder in 3, Groot in 2). 4,25 bleek te hoog gegrepen, maar hun eindhoogte (voor Schilder een evenaring van het kersverse persoonlijk record) was wel precies goed voor een plek bij de eerste acht.

Hoewel dat hoger is dan beide atletes het toernooi inkwamen, resteerde voor Schilder een dubbel gevoel: \'Er had meer ingezeten\', vond de Noord-Hollandse die net als Groot in Sittard woont. \'Dat ik een week na mijn persoonlijk record weer 4,20 haal, moet ik tevreden mee zijn, maar ik ga dit jaar nog wel hoger springen.\'

Groot heeft in het verleden al herhaaldelijk bewezen hoger te kunnen springen. De grootste winst is daarom ook dat ze in Ostrava met diverse demonen heeft kunnen afrekenen, zoals kwalificatiespringen en presteren onder druk van foutpogingen. \'Ik heb hier drie of vier hoogtes in mijn derde poging gehaal, dat is ook voor het eerst\', weet de atlete die in 2008 (WJK Bydgoszcz) en 2010 (EK Barcelona) zonder aanvangshoogte uit de kwalificatie vloog. \'De hoogte is nog niet goed, maar ik heb hier heel veel geleerd.\'

Trainer Rens Blom neemt dezelfde boodschap naar huis: \'Ze hebben het netjes gedaan\', meldde de Limburger. \'Ja, ze hadden foutsprongen, maar als ze er moesten zijn, stonden ze er. Het is ook belangrijk dat ze er plezier aan hebben gehad, vooral na de enorme stress van de kwalificatie. Nu zijn ze volgend jaar in ieder geval klaar voor het EK en als ze een stapje hoger kunnen zelfs de Olympische Spelen.\'

Luister hier naar een interview met het duo polsstokhoogspringsters.

\"\" \"\"

Zevenkamp: Broersen teleurgesteld na terugval
Met fikse tegenvallers op de tweede dag is Nadine Broersen negende geworden op de zevenkamp van de EK neo-senioren in Ostrava. de Brabantse scoorde 5740, ruim onder de recordscore waar ze na dag 1 nog op voor lag.
Broersen had zich van de tweede dag in Ostrava veel voorgesteld, maar in het stadion van de derde stad in Tsjechie ging het vanaf het begin af aan mis. De eerste aanloop bij het verspringen kwam niet uit, een aanpassing leverde een foutpoging op en de uiteindelijke verbetering naar 5,53 was niet de puntenwinst waar de pupil van Bart Bennema op gehoopt had. De wisselvalligheid nam ze mee naar het speerwerpen, waar ze als topfavoriete in de middenmoot eindigde. De tweede dag van een zevenkamp is dan maar heel kort, want op de 800 meter was een hoge klassering al verloren.
\'Ik denk dat het mentale aspect een rol blijft spelen bij mij\', keek Broersen al hard en realistisch in de spiegel. \'De vorm is goed, daar kan het niet aan liggen. Ik twijfel teveel aan mezelf, terwijl ik in training toch laat zien dat dat helemaal niet nodig is. Dus daar moet ik aan werken.\'
De eerste dag was al niet wat Broersen er van had gehoopt, maar daar toonde ze nog weerbaarheid door zich te herstellen van een teleurstellende hordenrace. Het persoonlijk record hoogspringen van 1,87 meter was het enige echte opsteker van de wedstrijd voor de atlete die bij haar vorige toernooi (de EK junioren in 2009) vijfde werd.

Luister hier naar een interview met Broersen.

\"\"

Per onderdeel:

800 meter: 2.23,16 (eindstand: 9e)
Broersen ging op de slotafstand hard van start en dat bleek vooropgezet plan: \'Ik wilde er op die afstand nog voor knokken\', verklaarde de Nederlandse atlete. \'Bijvoorbeeld voor een persoonlijk record.\' De 2.19,88 kwam er niet van en ook de achtste plaats bleef daarmee buiten bereik. Aan de inzet lag het in ieder geval niet, want Broersen was zoals te doen gebruikelijk zo steenkapot dat ze na de finish even verzorgd moest worden door teamarts Groenenboom en fysio Rick Menick.

\"\" \"\"

Speerwerpen: 42,89 meter (stand: 8e)
Net als bij het verspringen kreeg Broersen haar techniek niet in bedwang op het voorlaatste onderdeel van de zevenkamp. Op een van haar sterkste onderdelen eindigde ze maar achtste en verloor ze het uitzicht meer op een hoge klassering. Broersen kampt al enige tijd met een armblessure, maar wilde het daar niet aan wijten: \'Ik begon er vol vertrouwen aan.\'
Het onderdeel bood op papier duidelijk perspectief voor de atlete (persoonlijk record 51,70 meter), want het werd gewonnen met 47,93 meter.

\"\" \"\"

Verspringen: 5.53 meter (stand: 10e)
Waar Broersen zich zoveel had voorgesteld van het verspringen, vergalde het onderdeel bijna haar zevenkamp. Na 5,33 meter (ruim voor de balk) sprong ze ongeldig, om in de laatste poging 5,53 te noteren. Dat is minder dan in haar recordmeerkamp (5,68 meter), waar ze (met haar persoonlijk record van 5,95 meter) juist op winst had gehoopt. Broersen zakte ook twee plaatsen in het klassement, maar gaat naar verwachting veel terrein goedmaken bij haar sterke onderdeel speerwerpen.

Klassement
Met een stapel prestatieverbeteringen won de Estlandse Grit Sadeiko de titel met 6134 punten, omdat ze op de afsluitende 800 meter het gat met thuisfavoriete Katerina Cachova (2.21,57 - 2.15,53) precies klein genoeg wist te houden. Uiteindelijk was het verschil elf luttele puntjes: 6134 om 6123, beide persoonlijke records. Ook Yana Makskima zette op de slotafstand alles op alles met de winnende tijd van 2.14,74, maar de achterstand van de Belarussische was te groot (6075). Daarachter waren 6010 (Belyakova, Rusland), 5941 (Schafer, Duitsland) en 5896 (Fyodorova, Rusland) genoeg voor de plaatsen 4-6, scores waar Broersen met haar twee maanden oude record van 5932 zeker ambities voor had.


5000 meter Vrouwen: Jill Holterman 15e

\"\"In het warme Ostrava werd Jill Holterman geconfronteerd met een lastig wedstrijdverloop op de 5000 meter. De Zaanse atlete startte attent, maar kwam al snel achteraan het veld te lopen toen de ongenaakbare Azerbeidjaanse Abdullajeva de turbo aanzette en het veld spreidde. Dat had Holterman verwacht, maar niet dat ze al in de eerste kilometer alleen achteraan het veld zou komen te lopen. \'Ik weet niet precies waar dat aan ligt\', aldus de jonge pupil van Guido Hartensveld (19). Vrijdag arriveerde ze uit Sankt Moritz waar ze speciaal op hoogtestage was gegaan. \'Ik voelde me supergoed en was er zeker klaar voor\', dacht Holterman die later in de race ook nog de pech had naar atleten toe te lopen om die vervolgens te zien uitstappen in plaats van samen op te lopen.

Holterman begon het jaar met het doel zich voor de 1500 meter in Ostrava te kwalificeren. Haar kwalificatie en knappe toptijd van 16.15,78 in juni kwam dan ook min of meer als een verrassing. Met alle training en voorbereiding op de EK neo-senioren in de achterzak hoopt Holterman nu alsnog de toptijd op de metrische mijl (nu 4.24,21) verder te kunnen aanscherpen.

Luister hier naar een interview met Holterman.


Alle andere finales op dag 4 van de EK neo-senioren:

Op de slotdag van de EK neo-senioren in Ostrava stonden nog tien finales op het programma (zie onder). Er werd onder meer weergaloos vergesprongen door de Russische Klishina (7,05 meter) en Oekraïner Sheryf El-Sheryf deed de afwezigheid van de geblesseerde Fransman Teddy Tamgho bijna vergeten met een hinkstapsprong naar 17,72 meter. Beide afstanden betekenden kampioenschapsrecords. Lees meer over de diverse onderdelen op de website van European Athletics.
Kogelslingeren Mannen
Verspringen Vrouwen
Hoogspringen Mannen
1500 meter Vrouwen
1500 meter Mannen
Hinkstapspringen Mannen
Discuswerpen Mannen
3000 meter steeple chase mannen
4x400 meter Vrouwen
4x400 meter Mannen

20 km snelwandelen Mannen
Een beetje droef onderdeel bij deze kampioenschappen dat door de organisatie naar 08.00 uur \'s ochtends verbannen leek en ook maar 15 deelnemers telde. De Russen (plaatsen 1 - 3 - 4), Italianen (6 - 8 - 9) en Polen (2 - 10 - diskwalificatie) hadden alledrie 20% van het deelnemersveld. Petr Bogatyrev en Denis Strelkov hadden met afstand de beste tijden staan, maar kregen behalve hun landgenoot Filipchuk ook de Pool David Tomala mee naar de finish. In de eindsprint nestelde de nummer 7 van twee jaar geleden zich precies tussen de Russen (Bogatyrev 1.24.20, Tomala 1.24.21, Strelkov 1.24.25, Filipchuk 1.24.30)

20 km snelwandelen Vrouwen
Iets meer deelnemers in de vrouwenwedstrijd snelwandelen dan bij de mannen, maar de Russische dominatie was idem dito. De grootste verrassing was de vroege diskwalificatie van de nummer twee van de WK junioren in 2010, Anna Lukyanova (die ook ranglijstaanvoerdster was). Tatjana Mineyeva (1.31.42) en Nina Okhotnikova (1.31.51) namen de honneurs waar, al liep Mineyeva (Russisch kampioene en wereldjuniorenkampioene van drie jaar geleden) wel ook al heel vroeg met waarschuwingen op zak. Julia Takacs tekende voor de eerste Spaanse vrouwenmedaille (1.31.55).

Tekst: Wilmar Kortleever; Foto\'s: Erik van Leeuwen

---

De EK voor neo-senioren (\'European Athletics U23 Championships\') werden van 14 t/m 17 juli 2011 gehouden in Ostrava.
www.atletiekunie.nl deed vanuit Ostrava dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg. Verslaggever Wilmar Kortleever ([email protected], twitter.com/wkortleever) verzorgde tekst, audio en (samen met Eric Roeske) Twitter updates. Erik van Leeuwen (www.erki.nl, twitter.com/erikvanleeuwen) verzorgt de fotografie.

Volledige informatie over het team van Dutch Athletics, hun programma, plus een interview-vooraf met de bronzen medailliste Melissa Boekelman, is nog steeds na te lezen in het teamboekje (\'Media Guide\') van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaat).

Via de website van European Athletics, www.european-athletics.org, en de website van de organisatie, www.ostrava2011.com zijn zijn nieuws en uitslagen te vinden. European Athletics verzorgde op haar website ook live, \'streaming\', tv-beelden.