Ook op (slot)dag pakt Oranje eremetaal op EK Indoor Torún

Geplaatst op Dinsdag, 24 maart 2015

Van 24 tot en met 28 maart werden de Europese Kampioenschappen Indoor voor Masters gehouden in het Poolse Toruń. Ook onze Nederlandse masters kwamen tijdens deze 10e editie in actie.

Dag 1: Cees Stolwijk (M65) verbetert wereldrecord op 3000 meter

In de jaloersmakend mooie hal in het Poolse Torun begon het EK-indoor masters voor Nederland bijzonder goed! Cees Stolwijk (M65) verbeterde het 19 jaar oude wereldrecord op de 3.000 meter met maar liefst 9 seconden in een tijd van 10.02,56. Het wereldrecord stond op naam van de Canadees Ed Whitlock. Waar het Wilhelmus klonk voor Cees Stolwijk, genoot ook Hans Smeets (M65) op ditzelfde podium van zijn zilveren medaille; hij legde de 3000 meter af in 10.43,91. Zij ontvingen hun medaille uit handen van de bekende Poolse oud-atlete Irena Szewinska.

Op alle fronten dus een goede start van het toernooi want op de vroege maandagochtend werden eerder al twee Nederlandse records binnengesleept. Anne van Dijk (V65) won zilver op de 3.000m in een recordtijd van 12.43,73 en haar partner Gilles Bosman (M75) pakte op dezelfde afstand een Nederlands record met 14.18,50.

Het laatste onderdeel van de dag, verspringen, werd eveneens met een medaille afgesloten! Wan Bakx (M50) sprong met een mooie 6.01 meter naar het zilver.

Dag 2: Nederlands goud, zilver en brons!

De tweede dag van het EK-indoor masters begon met een verbetering van het Nederlandse record op de 60m. door Roelf Akkerman (M70). Hij verbeterde zijn eigen record naar 9.07. In de avond kwam Simone Geel (V50) in actie in de finale op de 400m. Zij won deze overtuigend in een tijd van 1.01,54 en verbeterde daarmee haar eigen Nederlandse record. Tenslotte stonden twee Nederlanders aan de start van de finale op de 400 meter (M45) en dat leverde zilver op voor Henk van Dijk (54.04) en brons voor Richard Janssens (54.25). Weer een mooie dag met Nederlands goud, zilver en brons.

Dag 3: Vier Nederlandse medailles

Ook de derde dag van het toernooi kenmerkte zich door een goede organisatie. Alles verloopt zonder problemen, de juryleden en medewerkers doen hun werk prima en zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Kortom: het is prettig voor de atleten om in deze sfeer te sporten.

Voor de Nederlandse ploeg betekende deze dag een aantal Nederlandse records en maar liefst vier medailles. Paul Boer (M65) vestigde zijn Nederlandse record op de vijfkamp met 3467 punten en Wan Bakx (M50) deed datzelfde in zijn vijfkamp, waar hij zilver won met 3842 punten. Wan vestigde in zijn meerkamp ook op de 60m. horden een Nederlands record in 8.74.
Bij het kogelslingeren, dat in het stadion naast de hal wordt gehouden, was er een zilveren medaille voor de kersverse Gonny Mik (zij werd afgelopen maandag 50) met 50.37m. en een bronzen medaille voor Ingrid van Dijk (V50) met 43.14m.

Paul Boer in zijn 1000 meter op de vijfkamp

Op de vroege woensdagavond waren de finales van de 60m, die op leeftijdscategorie worden ingedeeld. Met vandaag in de M95/100 twee deelnemers van 95 en 104 jaar oud, die voor hun leeftijd nog geweldig liepen in respectievelijk ruim 14 en 20 sec. Ook de Nederlanders lieten zich in hun finales goed zien: een derde plek voor Tunde Leidsman (M40) in 7.31 en een Nederlands record voor Robert Moen (M50) met 7.52.

Dag 4: Nederlandse atleten boeken wederom grote successen

Vanuit een regenachtig Toruń een verslag van de 4e dag van het EK-indoor masters. Jurgen van Berkum (M45) kreeg vanmiddag de bronzen medaille om gehangen voor zijn prestatie in de vijfkamp (3750 punten).
In de avond ging het los met de finales op de 800 meter en daarbij boekten de Nederlandse atleten grote successen. Te beginnen met de finale van de mannen M75, waarin Gilles Bosman zijn eigen Nederlandse record aanscherpte naar 3.20,98. Anne van Dijk (V65) pakte haar tweede medaille van het toernooi in haar 800 meter finale: brons in 3.01,75.

Daarna kwam de spannende finale op de 800 meter M65 met Cees Stolwijk en Hans Smeets. Cees nam vanaf de start de kop en bouwde zijn voorsprong steeds verder uit, om te finishen in een nieuwe Europese recordtijd van 2.18,57. Na zijn wereldrecord op de 3.000 meter nu dus ook een Europees record: klasse! Hans Smeets bezette in deze finale vanaf de start de tweede plaats en hield die knap vast. Dat betekende zijn tweede zilveren medaille in dit toernooi. En als kers op de taart liep Ingrid Grutters (40) zich heel sterk naar het goud in haar 800 meter finale in 2.20,71.

V.l.n.r. Cees Stolwijk, Willem de Ruiter, Onno Waalewijn en Wan Bakx.

Dag 5: Medailleregen én een zeskampster

Vandaag was de dag van de cross country, die in een park naast het stadion werd gehouden. Helaas kon er niet op spikes worden gelopen, omdat er een stuk asfalt in het parcours zat. Dus ook de zandheuvel onderweg moest zonder spikes worden genomen. Dat weerhield Anne van Dijk (V65) er niet van om haar derde medaille in de wacht te slepen: zilver in 19.19,2.

In de hal liep Lucas Prins (M55) naar een nieuw Nederlands record in zijn serie 60 meter horden: 9,51. Datzelfde deed Roelf Akkerman (M70) in zijn serie 200 meter: 30,48. Gilles Bosman (M75) grossiert dit toernooi in Nederlandse records. Hij liep vandaag zijn derde, namelijk op de 1.500 meter (6.41,56).
Buiten, in de regen, vestigde Gonny Mik (V50) een nieuw Europees record bij het gewichtwerpen met 17,19 meter. En dat betekende uiteraard een gouden medaille voor haar. Op hetzelfde onderdeel pakte Ingrid van Dijk (V50) brons met 14,30 meter.

De 1.500 meter M65 was een herhaling van de 800 en de 3.000 meter: goud voor Cees Stolwijk (4.43,49) en zilver voor Hans Smeets (4.57,99). Inmiddels waren de vijfkampen bezig, waar Anja Akkerman (V55) zilver haalde met 3535 punten. Daarmee verbeterde zij haar eigen Nederlandse record. Koen Joosse (M45) liep een uitgekiende 1.500 meter finale in 4.15,95 en dat leverde hem een bronzen medaille op. Daarmee was de koek nog niet op voor Nederland, want Ingrid Grutters (V40) behaalde in haar 1.500 meter finale brons in 4.42,50 en Frans de Laat (M65) stootte de kogel naar het zilver met 12,79 meter.

Niet onvermeld mag blijven de gouden medaille van Brigitte v.d. Kamp bij het polsstokhoogspringen. In een gecombineerde leeftijdsgroep. In haar groep V50 sprong zij met 2,80m naar goud. Brigitte nam eerder op de dag al deel aan de vijfkamp. Het polsstokhoogspringen was dus eigenlijk haar zesde onderdeel.
En de uitsmijter van vandaag was Robert Moen (M50), die op de 200 meter, na een bloedstollende finish, een gouden plak veroverde in 23,52.

Brigitte v.d. Kamp

(Slot)dag 6: Bakx pakt derde zilver

Op de laatste dag van de EK Indoor in Torun stonden de finales van de 60 meter horden op het programma. Daar deed Wan Bakx (M50) goede zaken, want hij liep zich mooi naar het zilver en hij stelde daarbij zijn in de serie gevestigde Nederlandse record nog een honderdste seconde bij naar 8.73. Het was in dit toernooi zijn derde zilveren plak: knap! Ard-Jan van Amerongen (M40), die afgelopen donderdag in de afsluitende 1.000 meter zijn vijfkamp afbrak vanwege een hamstringblessure, was vandaag zodanig hersteld dat hij bij de 60 meter horden brons won in 8,96.
De EK werd, zoals altijd, afgesloten met de estafettes. Nederland had 2 ploegen in de 4 x 200 meter: de mannen M65 haalden de 4e plek en de M50, waarbij Wan Bakx zich helaas blesseerde, de 8e. De wissels gingen goed en het plezier waarmee de estafettemannen meededen straalde ervan af.
Een mooie afsluiting van een zeer geslaagd toernooi.

Nederland werd 14e in het medailleklassement. In totaal werden 29 medailles veroverd, 8 gouden, 12 zilveren en 9 bronzen.

Analyse van de estafettes

De wedstrijden live bekijken? Check dan de livestream. Dagelijks van 10.30 tot 13.00 en van 14.30 tot 17.30 beschikbaar.
De officiële website van dit EK vind je hier.