Olympische Spelen dag 8: Hassan nog in race voor unieke trilogie na brons op 10.000 meter

Geplaatst op Zaterdag, 10 augustus 2024
© BSR Agency

Van 2 augustus tot en met 11 augustus vindt het atletiekprogramma plaats tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Het Stade de France is het strijdtoneel van dit toernooi. Op dag acht won Sifan Hassan het brons op de 10.000 meter.

Brons voor Hassan

Sifan Hassan veroverde haar tweede bronzen medaille van deze Spelen. Na de 5.000 meter kwam Hassan ook in de finale van de 10.000 meter als derde over de streep in een tijd van 30:44,12. Zondagochtend staat haar derde en laatste onderdeel op het programma: de marathon. “Ik had nooit gedacht dat ik zo snel kon herstellen. Ik ben in vorm,” zei Hassan na de 10.000 meter.

Zesde plaats Schilder

Jessica Schilder eindigde in de finale van het kogelstoten op een zesde plek. Toen de, volgens haar, ‘emotionele’ finale begon, begon het te regenen. Na een val in februari 2023 heeft Schilder mentaal geworsteld met de angst dat dit weer zou gebeuren, wat deze zesde plaats nog bijzonderder maakte voor haar. Ze opende haar finale met twee foutieve pogingen, maar herpakte zich in haar derde poging met een afstand van 18,91 meter. “Ik ben zo blij dat ik zesde ben geworden,” aldus Schilder.

Finale 4x100 meter

Nederland startte in baan twee in de finale van de 4x100 meter. Dezelfde vier lopers als gisteren renden in deze finale: Van den Berg, Van Hunenstijn, Bisschops en Jiya. De regen maakte de race wat moeilijker. In de snelle finale moest Nederland genoegen nemen met de achtste plaats, met een tijd van 42,64 seconden. “De ervaring was heel mooi,” aldus Bisschops. Jiya wees op de geweldige ambiance in het stadion: “Ik heb nog nooit in mijn leven zoiets meegemaakt. Ik hoorde zoveel mensen!”

Zesde en zevende op zevenkamp

Na de blessure van Anouk Vetter, die zich deze ochtend na het verspringen moest terugtrekken uit de zevenkamp, stonden er twee Nederlanders aan de start van de 800 meter. Emma Oosterwegel finishte als vijfde op dit laatste onderdeel en eindigde daarmee op een gedeelde zevende plek met 6386 punten. Oosterwegel vertelde dat ze trots is, maar dat ze wel meer had verwacht van deze Spelen. Sofie Dokter sloot haar Olympisch debuut af met een zesde plek na alle zeven onderdelen, met een persoonlijk record van 6452 punten. “Dat had ik echt niet verwacht!” aldus Dokter.

Van Es zestiende

Diane van Es ging deze avond als zestiende over de streep in de 10.000 meter finale. Ze voltooide deze afstand in een tijd van 31:25.51.

Bol gehuldigd

De atletiekavond werd afgesloten met de huldiging van de 400 meter horden finale van donderdag. Femke Bol glunderde van oor tot oor toen ze haar bronzen medaille omgehangen kreeg. “Hij is toch wel mooi hè?”, zei ze tegen de NOS.

Finaleplaatsen voor Visser en 4x400m vrouwen

Nadine Visser op de 100 meter horden en de 4x400 meter vrouwen plaatsten zich vrijdagochtend voor de olympische finale van het desbetreffende onderdeel. Visser liet zien uitstekend in vorm te zijn met haar 12.43 seconden in de halve finale, ook de 4x400 meter vrouwen kwalificeerde zich rechtstreeks.