NK Meerkamp: Pieter Braun verbetert Nationaal Junioren Record.
Pieter Braun heeft met een Nationaal Juniorenrecord beslag gelegd op de titel. De atleet van AV Sprint toonde zich in de tweestrijd met Tim Dekker de meest constante. Het enige onderdeel waar Braun zich niet wist te verbeteren ten opzichte van zijn beste meerkamp was het hoogspringen. Daar verliet hij uit voorzorg vroegtijdig de strijd. Een verstandig besluit, want op de tweede dag klopte bijna alles. Uitstekende prestaties bij de 110m horden en het discuswerpen zorgden ervoor dat zelfs het juniorenrecord van Chiel Warners in gevaar kwam. Nadat hij in zijn derde poging over 4.40 meter zeilde, ging het publiek ook bij 4.60 meter op de banken, ware het niet dat Braun de stok te lang vasthield en de lat er alsnog vanaf viel. Niet gehinderd door deze kleine tegenvaller, wist hij zichzelf ook bij het speerwerpen te overtreffen. Een juniorenrecord bleek in de maak, maar ook de magische grens van 8000 lag nog in het verschiet. Tim Dekker deed er alles aan om Braun het juiste aanvangstempo te bezorgen, maar hij kwam 47 punten tekort om geschiedenis te schrijven. Met een puntentotaal van 7953, is Braun in een klap kandidaat geworden voor het podium in Barcelona en staat hij nota bene vierde aller tijden van de wereld.
In zijn kielzog kwam ook Tim Dekker prima voor de dag. Een mindere discusworp zorgde ervoor dat hij definitief de aansluiting kwijtraakte met Braun. Doordat hij bij polsstok het hoofd koel hield en tot een keurige 4.30 kwam, was de limiet geen moment in gevaar. Zoals het een echte meerkamper betaamt toonde hij op de 1500 meter zijn klasse door Braun naar een goede doorkomst te hazen. Met 7446 punten zien we ook hem terug in Barcelona. Menno Vloon toont zijn klasse door als 1e jaars A meer dan 7000 punten te scoren. Hem zien we in Barcelona terug bij het polsstokhoogspringen.
Dat de meerkamp in de lift zit bewezen ook de meisjes junioren A. Anouk Vetter toonde zich in deze categorie uitermate efficiënt . Na een keurige eerste dag, waarin ze praktisch gelijk liep met de prestaties uit haar beste meerkamp, schoot ze op de tweede dag uit haar slof. Bij het verspringen bleef ze nog iets achter, het speerwerpen was fenomenaal. Volgens coach Bart Bennema een verre van perfecte worp. De 51.95 meter is wel goed voor de WJK- limiet en een vierde plaatst op de allertijden ranglijst. Een plaats die ze ook op de meerkamp inneemt, want dankzij een prima 800 meter, streeft ze Judith Vis en Gerja Everts voorbij, niet de minsten op dit onderdeel.
Een prachtig gevecht ontspon zich achter Vetter om de tweede plaats en een startplek voor het WJK. Bij Nadine Visser is het elke week wel raak, als het gaat om het behalen van een limiet. Na haar uitstekende hordenrace in Hoorn, deed ze ook in Emmeloord van zich spreken. De atlete van SAV, die onder Purcy Marte de hordes traint en met Bart Bennema de meerkamp steeds beter onder de knie krijgt, moest op de afsluitende 800 meter alle zeilen bijzetten. Maureen Rots manifesteerde zich als de openbaring van dit weekeinde. Met behulp van Vince de Lange is de atlete van AV\'34 na een mindere periode helemaal terug van weggeweest. Voor de afsluitende 800 meter stond al vast dat beide dames de limiet binnen handbereik hadden. Doordat er slechts 2 dames naar het WJK mogen besloot Rots een alles of niets offensief. Het leverde haar een prachtige tijd op, maar uiteindelijk kwam ze 43 punten tekort om Visser van de tweede plaats af te krijgen. Van teleurstelling zal geen sprake zijn, want de 5432 betekende een persoonlijk record van ruim 500 punten en is een definitieve bevestiging van haar potentie als meerkampster.
Het is veelzeggend dat de winnares bij de dames, Myrte Goor, bij de junioren niet op het podium had gestaan. Vorig jaar werkte de 23-jarige atlete van AV Sprint na 4 jaar van kommer en kwel een uitstekende zevenkamp af, wat resulteerde in de Nederlandse titel. De titel kwam ook dit jaar geen moment in gevaar, maar door een minder resultaat bij het hoogspringen, liep Goor al snel achter de feiten aan. Dankzij een voortreffelijke 800 meter wist ze nog ternauwernood boven de 5400 punten te scoren. Nicole Berghouwer en Laura Molenaar zorgden ervoor dat het podium dezelfde samenstelling als vorig jaar kreeg. Beide dames eindigden destijds boven de 5000 punten, dit keer is alleen voor de atlete van SAV die eer weggelegd.
Ingmar Vos kan met een tevreden gevoel afreizen naar Götzis. In Emmeloord werkte hij op dag 2 een goede test af die nog even op losse schroeven stond. Het ontbreken van de intentie bij de 110 meter horden om te finishen zorgde er nog bijna voor dat Vos de testwedstrijd op zijn buik kon schrijven. Het incident liep met een sisser af, waardoor Vos alsnog zijn weg kon vervolgen. Zijn discus was uitstekend en ook met pols en speer toonde de pupil van Maarten Klaver aan dat hij in Götzis een goede kans maakt op de Olympische limiet.
Je kan een hoop zeggen over Harald Bust, gevoel voor dramatiek heeft de eerstejaars senior zeker. Vorig jaar viel zijn EJK droom in duigen, door bij polsstok zijn aanvangshoogte te missen. Dit jaar bleef hij gelukkig gevrijwaard van pech, ware het niet dat de discussector en een geblesseerde elleboog bijna succes in de weg stond. De atleet van Ronald van Weele, toonde echter karakter door bij polsstok en speer zijn persoonlijk record te verbeteren. Het gaf hem voldoende ruimte om op de 1500 meter rustig toe te kijken hoe Pim Jehee een ultieme poging deed om hem zijn bijna zekere titel te ontfutselen. De atleet van AV Gouda strandde in het zicht van de haven maar wist nog wel de tweede plaats over te nemen van Paul Groen. De nestor van de groep, Theo Danes, liet zien dat hij naast het maken van prachtige gedichten, ook een fatsoenlijke tienkamp voor de dag kan brengen. Het resulteerde in zijn zevende vierde plaats op een NK meerkamp.
Voor verreweg de mooiste ontknoping zorgden Sophie Klumper en Chante Samuel. Samuel had na de eerste dag dankzij prima hordenlopen en hoogspringen een lichte voorsprong opgebouwd op haar voormalige trainingsmaatje. Beiden zijn lid van Phanos, maar Klumper traint tegenwoordig bij Marc de Vries. De B-juniore, dit jaar tijdens de competitie ook al goed was voor een prima 400 meter, boog dankzij beter verspringen en speerwerpen haar achterstand om in een voorsprong van 5 punten. Wat restte was een prachtige tweestrijd. Samuel koos de aanval en pakte al snel een gaatje. Klumper, realiserend dat 5 punten gelijk staat aan een halve seconde op de afsluitende afstand, wist met een uiterste krachtsinspanning het verschil te beperken tot 2 punten, waardoor ze precies 3 punten overhield. Samuel toonde zich op het podium een waardig verliezer.
Sybren Blok hoefde op de afsluitende 1500 meter heel wat minder hard aan de bak om de titel veilig te stellen. De eerstejaars B-junior, vorig jaar nog de sterkste bij de C-junioren, heeft na de eerste dag een dusdanig grote voorsprong opgebouwd, dat zijn titel nimmer in gevaar komt. Uitstekend zijn de prestaties bij pols, horden en de werponderdelen. Hij kan volgend jaar op de nodige concurrentie rekenen van het C-front. Rik Taam en Rody de Wolff toonden in het bijprogramma aan dat er de komende jaren een talentvolle lichting aan zit te komen. Beiden staan in de top 5 allertijden en krijgen in september nog de kans om de beste prestatie ooit van Eric Gommans te verbeteren. Kay Geluk miste op 2 punten het brons.
De organisatie van AV NOP wist zich in het laatste jaar dat het de NK Meerkamp organiseert, wederom positief te onderscheiden. Nieuw was het vooraf melden in de callroom voor elk onderdeel. Het leverde vooral op de eerste dag de nodige kritiek op. Met de prachtige prestaties van Pieter Braun en Anouk Vetter werd de club uit de Noordoostpolder op haar wenken bediend.
Uitslagen van het NK Meerkamp kunnen hier nagelezen worden
Tekst: Ivo van Haaren. Foto\'s: Coen Schilderman