NK Meerkamp dag 2: Braun en Oosterwegel pakken meerkamptitel

Geplaatst op Zondag, 9 februari 2020
NK Meerkamp dag 2: Braun en Oosterwegel pakken meerkamptitel

Pieter Braun en Emma Oosterwegel zijn Nederlands kampioen op de meerkamp. Braun staat dankzij 6072 punten tweede op de ranglijst allertijden, achter Eelco Sintnicolaas. Oosterwegel duikt na een stabiel optreden met 4306 punten de top 10 in en ziet hoe Marijke Esselink zichzelf met een 0 score bij het verspringen buitenspel zet. Dat doet Sofie Dokter in de categorie tot 20 ook, waardoor Amy Hasselton en Sophia Mulder er met de titel vandoor gaan. Sven Jansons nestelt zich net als Braun op plaats 2 in de ranglijst allertijden. Yoram Vriezen beslist na een spannende strijd met Daan Roosenschoon de meerkamp onder 18 in zijn voordeel en Marleen Baas maakt haar favorietenrol volledig waar.

Braun zonder piek in blakende vorm, hoog niveau in de breedte

Noem het valse bescheidenheid; Pieter Braun schreeuwde het na een prima eerste dag nog niet van de daken. Eerst maar eens fatsoenlijk wakker worden. In die opdracht slaagt Braun want na een degelijke hordenrace (8.20 seconden) en prima polsstokhoogspringen (4.93 meter) lonkt een score boven de 6000 punten. Met Rik Taam wordt het plan gemaakt om op 2.45.00 weg te gaan, goed voor een 6000 punten score. Taam verdient hoe dan ook een groot compliment, want na een 0 score bij het hoogspringen is er van verslagenheid op dag 2 weinig te merken. De 2.45.00 wordt een 2.39.15. Het is meteen het onderdeel waar Braun het meest tevreden op terugkijkt. Met 6072 punten scoort hij 1 punt meer dan Chiel Warners en heeft hij de 1 na beste score achter zijn naam staan. In het spoor van Braun werkt ook Rafael Raap een uitstekende tweede dag af met het polsstokhoogspringen (4.93 meter) als absoluut hoogtepunt. Hij moest er door meerdere mensen nog van worden overtuigd, met 5907 punten doe je ook wereldwijd uitstekend mee. In Nederland deden zes atleten ooit beter. Leon Mak imponeert ook met een bronzen plak. Voor Mak moet het vooral een rustig gevoel zijn dat hij het verspringen eindelijk onder de knie begint te krijgen. Op de andere onderdelen valt weinig aan te merken. Eelco Sintnicolaas begint dag 2 uitstekend met winst op de 60 meter horden maar een tikje op de hamstring bij het inspringen verhindert verdere deelname. Het is te hopen dat het tikje slechts om kramp gaat, anders is het de zoveelste teleurstelling die Sintnicolaas op fysiek vlak moet zien te verwerken.

Oosterwegel prolongeert titel, vier vrouwen boven de 4000 punten

Emma Oosterwegel verdedigt met succes haar titel en gooit bijna 200 punten bovenop haar persoonlijk record. Wat als telt helaas niet in de sport maar het is Marijke Esselink die na drie onderdelen hard op weg is om Oosterwegel te onttronen. We zullen nooit weten wat er gebeurd was als Esselink bij het verspringen tot een geldige poging was gekomen. Oosterwegel ondertussen imponeert bij het hoogspringen (1.80 meter) en doet verder geen gekke dingen. Met 4306 punten staat ze op plaats 10 op de ranglijst aller tijden. Achter Oosterwegel ontstaat een boeiend gevecht om de overige ereplaatsen. Melissa de Haan was een week voor de NK meerkamp vastberaden om hoe dan ook mee te doen, ondanks de lichte klachten waar ze mee te maken had. Een uitstekende beslissing, want De Haan komt vooral bij het hoogspringen (1.80 meter) en het kogelstoten (13.42 meter) goed voor de dag. Het verschil met nummer 3 Anne van de Wiel bedraagt aan het einde van de rit slechts drie punten. Toch is Van de Wiel vooral bezig met het verdedigen van de derde plaats. Een scenario dat we afgelopen seizoen ook in Den Haag zagen. Toen stond de Nederlandse titel op het spel, nu doet Michelle Oud er op de afsluitende 800 meter alles aan om Apeldoorn met brons te verlaten. Oud start zoals eigenlijk alleen Oud dat kan, gruwelijk hard, maar Van de Wiel controleert de race en houdt 48 punten over. Met vier vrouwen boven de 4100 punten is de meerkamp in de breedte van een enorm hoog niveau.

Jansons recordpoging strandt op 400 meter voor de finish, tweede allertijden.

De titel kon Sven Jansons na dag 1 niet meer ontgaan, vraag bleef hoe dicht hij in de buurt zou komen van het Nederlands juniorenrecord van trainingsgenoot Rik Taam. De 60 meter horden moet hij nog aan Sven Roosen laten (7.97 om 8.05), dankzij uitstekend polsstokhoogspringen is hij in één klap weer in de race. De 4.50 meter is al een dik persoonlijk record, ook de pogingen op 4.60 meter zijn meer dan kansrijk. 2.40.60 Is nodig voor het Nederlands record, dik onder het pr van Jansons. Die mag 600 meter lang hopen maar vooral het laatste rondje met een verval van zes seconden wordt een lijdensweg. Niettemin een prachtig resultaat, want met 5793 punten nestelt hij zich tussen Taam en Menno Vloon. Sven Roosen wordt tweede met een score waar je vaker wel dan niet kampioen mee was geworden. Het brons is voor Lars van Vught die op de 1000 meter voorbij gaat aan Peter de Kruyff.

Verwarring bij winnares tot 20 jaar, Dokter door 0 bij verspringen kansloos voor titel.

Sofie Dokter ligt na drie onderdelen ruimschoots op schema om de titel in de categorie tot 20 binnen te halen. De atlete van Groningen Atletiek wint de horden, deelt de winst bij het hoogspringen en loopt bij het kogelstoten uit op de concurrentie. Ongeldig verspringen is iets wat iedereen wel eens heeft meegemaakt. De timing van Dokter is uiterst ongelukkig. Drie keer krijgt ze een rode vlag te zien. Het zorgt op de 800 meter voor een scenario waarin vier meiden nog kunnen winnen. In een hoogstaande 800 meter, gewonnen door Anne Knijnenburg, wordt Amy Hasselton in eerste instantie als winnares uitgeroepen. In punten eindigt Hasselton gelijk met Sophia Mulder, die 1 onderdeel meer heeft gewonnen. Dus is het Mulder die de titel pakt. Vorig jaar zou dit nog het geval zou zijn, maar door een wijziging in het wedstrijdreglement gaat die regel niet meer op. Een extra prijsuitreiking zorgt ervoor dat beiden alsnog op het hoogste schavot mogen plaatsnemen. Sarah van Beilen eindigt 29 punten achter het winnende duo op de derde plaats.

Vriezen pareert aanval Roosenschoon, beiden ruim boven de 5000 punten.

Met vijf man binnen de 100 punten was dag 1 er één om van te watertanden. Spanning die na de horde alleen maar is toegenomen doordat Roosenschoon boven zichzelf uitstijgt en daarmee minder punten verliest op Vriezen en De Graauw dan werd verwacht. De Graauw haakt af na het hoogspringen en Vriezen doet met 1.85 meter, even hoog als Roosenschoon, uitstekende zaken. Nu kan Roosenschoon uitstekend lopen, het verschil met Vriezen is te groot om de stunt compleet te maken. Achter het ongenaakbare duo moet De Graauw alle zeilen bijzetten om Jonathan Pronk van zich af te houden. Met een alles of niets tactiek op de 1000 meter komt de atleet van Haag Atletiek een heel eind, maar daar waar Pronk in de slotfase kapot gaat, heeft De Graauw zijn race goed ingedeeld en is het brons voor hem.

Baas maakt favorietenrol volledig waar, Van Welie door goede 800 meter met stip van 4 naar 2.

Marleen Baas is bij de meiden tot 18 jaar de meest complete. Werd ze als C-juniore al tweede, nu kan alleen Fenna Achterberg de atlete van AC TION bijbenen. De beslissing voor het goud valt als Baas gelijke tred weet te houden met Achterberg bij het hoogspringen en op de 800 meter niet meer in de problemen komt. Achterberg, dit seizoen overgestapt naar Michel Knobbe, trainer van onder meer Leon Mak en Eefje Boons, heeft op de meerkamp een stormachtige ontwikkeling gemaakt. Dacht Achterberg dat ze op de horde de meeste kans maakt op de EK U18, haar kansen op de meerkamp zijn misschien net zo groot. Achterberg moet het zilver na de 800 meter afstaan aan Joyce van Welie. Van Welie, die sinds dit seizoen volledig onder leiding van Ingmar Vos traint, kan je een sterke 800 meter wel toevertrouwen. De opmars gaat ten koste van Hanna van Baast, die niet lang hoeft te treuren om haar vierde plaats vanwege de 5 pr’s die achter haar naam verschijnen.


Lees hier de nabeschouwing van dag 1 van de NK Meerkamp. Kijk voor de foto's van dag 1 en dag 2 in het Facebookalbum van de Atletiekunie.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Coen Schilderman