NK MARATHON EINDHOVEN: Nederlandse vrouwen ijzersterk
Naast de verbetering van het parcoursrecord tot 2.05,46 uur viel in Eindhoven vooral het lopen van de Nederlandse vrouwen in positieve zin op. De titels op dit NK gingen naar een snelle Miranda Boonstra en een vooral tevreden Patrick Stitzinger.
Miranda Boonstra
De 29e editie van De Lage Landen Marathon Eindhoven bleek voor de nationale vrouwentop een uitstekend podium. Miranda Boonstra greep haar eerste nationale titel op de marathon en deed dat in een ijzersterke tijd van 2.28,18 uur. Andrea Deelstra greep in haar debuutmarathon het zilver en verbaasde iedereen door direct 2.34,33 uur te noteren. Ook de bronzen Merel de Knegt kwam juichend over de streep. Zij verbeterde zich met dik drie minuten tot 2.35,07 uur. De winst in de vrouwenrace ging naar Aberume Mekuria uit Ethiopië. Zij kreeg het pas na 25 kilometer warm, vertrok uit de groep van Boonstra op 36 kilometer en brak met 2.27,20 haar persoonlijk record met drie minuten. Het was de dag van de vrouw in deze door 17.000 lopers bezochte wedstrijd.
Andrea Deelstra en Merel de Knegt |
Inge de Jong |
Echte marathonloopsters
Zowel Boonstra als Deelstra hadden na afloop geen zichtbare effecten van de toch altijd slopende afstand van 42 kilometer en 195 meter. Alsof ze een lange duurloop hadden afgewerkt stonden ze vrijwel direct de pers te woord. ‘Nu weet ik zeker dat ik marathonloopster ben. Dit is de derde keer onder de 2 uur 30 en vooral vandaag heb ik veel alleen gedaan. In verhouding tot Rotterdam waar er gepiekt moest worden, scheelt het maar 45 seconden. Tot 30 kilometer liep ik vlak achter mijn hazen, daarna met een flink stuk tegenwind kon ik het tempo ook alleen vasthouden\', vertelde de 40-jarige kampioene met een bos gladiolen in haar hand. Ze toonde zich terecht tevreden met haar prestatie, maar had ook oog voor haar landgenotes. ‘Ja, er is geweldig gelopen. Vandaag door Andrea en Merel, verleden jaar al door Heleen Plaatzer. Ik denk dat we een uitstekend team op de been kunnen brengen voor de WK in Moskou volgend jaar. Dat wordt mijn volgende marathon. Daar wil ik me dan direct plaatsen voor het EK in Zurich in 2014. Begin 2014 wil ik dan nog wel een snelle wedstrijd opzoeken, wellicht in Japan. Het is nu eigenlijk gewoon mijn beroep geworden. Ik ga door tot Rio, want werken kan ik nog mijn hele leven.\'
Andrea Deelstra |
Patrick Stitzinger |
Gemaakt voor de marathon
Andrea Deelstra liep een uur na haar debuutmarathon de trappen op en zelfs af alsof ze nog van start moest gaan. ‘Nee, ik heb geen enkele last van de race. Ook in de wedstrijd liep alles geweldig. Alleen de eerste twee kilometer had ik wat problemen. Zal wel met het opstarten te maken hebben. Mijn doel was om in 2014 in Zwitserland een groot toernooi te bezoeken, ik lig na vandaag flink voor op schema. Ik ben vooral blij dat ik eindelijk een marathon heb mogen lopen. Vandaag heb ik bewezen dat dit mijn afstand is. Ik ben gemaakt voor de marathon, maar het was wel emotioneel om dit te ervaren. We mikten op 2 uur 35 en dat lukte zo geweldig goed dat ik daar wel even van onder de indruk was.\' Blijdschap was er ook bij Patrick Stitzinger. Met zoontje Tren op de arm stond hij glunderend de media te woord. ‘Ja, vanzelfsprekend ben ik content over het feit dat ik de titel heb gepakt. Daarnaast ben ik ook erg tevreden over het lopen zelf. De tijd valt tegen, ik noem dit dan ook een leermarathon, maar ik heb voor het eerst de tank helemaal leeg gelopen zoals dit bij deze afstand hoort. Dat kon omdat ik voor het eerst zonder kramp de afstand heb kunnen volbrengen.\'
Koen Raymaekers en Patrick Stitzinger halverwege nog samen
Internationaal topveld
In de race om de NK-medailles leek Koen Raymaekers tot 12 kilometer zonder problemen naar het goud te lopen. Stitzinger had aangegeven niet samen op het 2 uur 12 tempo mee te willen gaan. Vlak na dit punt schoof echter de groep Stitzinger al snel naar Raymaekers toe. Op 19 kilometer volgde de samensmelting en in de slotfase bleek dat zilver voor de kampioen van 2009 en 2010 het hoogst haalbare zou worden. Het draaide niet en het pleit voor hem dat hij de wedstrijd uitliep in 2.19,17 uur. Stitzinger was na 2.16,51 uur de streep al gepasseerd. Een verkouden Harm Sengers pakte het brons. Zijn doel om richting de 2 uur 20 te lopen ging in rook op. ‘Het was dat ik derde liep en dat het publiek mij bleef aanmoedigen, anders was ik er uit gestapt\', vertelde de fulltime werkende Eindhovenaar na zijn finish in 2,24,59 uur. Op dat tijdstip was de winnaar Chumba Dickson al bijna twintig minuten binnen. De top van de wedstrijd bleek van internationaal hoog niveau. Op de persconferentie was alle aandacht nog gegaan naar de Ethiopiërs Tola en Jisa. Als zij niet zouden toeslaan dan zou het zeker de Keniaan Ndiema zijn. Vanaf 29 kilometer werd het allemaal anders.
Verzuurde solo
Op de streep van deze 29e kilometer nam de latere winnaar het heft in handen. Het leek met nog 13 kilometer te gaan een vrij kansloze missie, zeker voor een loper die nog nooit onder de 2 uur 7 had gelopen. Tot ieders verrassing bleef hij aan de leiding en passeerde hij het sfeervolle centrum in een tijd die zelfs een 2 uur 4 minuten kon opleveren. De laatste twee kilometer liep hij verzuurd tot in zijn oorlellen in een kruiperig tempo van zeven minuten. De voorsprong was groot genoeg om te winnen, maar het parcoursrecord kwam griezelig snel dichterbij. Opgezweept door iedereen langs de kant en op de motor wist hij nog net onder het record te duiken. Het werd voor hem een fraai persoonlijk record van 2.05,46 uur, twee tellen sneller dan de vorige toptijd in de Lichtstad. ‘De man op de motor liet mij bordjes zien met 2.04 er op. Ik kon het wel lezen, maar was niet in staat om dit echt te beseffen. Het is wel bijna twee minuten sneller dan ooit voor mij\', fluisterde de verlegen winnaar tijdens de persmeeting. Ook de als tweede gefinishte Franklin Chepkwong was vooral verbaasd. ‘Mijn vorige record stond op 2 uur 11 minuten, vandaag haal ik er vijf minuten af\', stamelde de talentvolle pupil van coach Gerard van der Veen.
Wereldrecord in 2014
De wedstrijd lijkt daadwerkelijk op koers naar het beoogde wereldrecord in 2014. Edgar de Veer is mede verantwoordelijk voor deze ambities. ‘We doen het met zijn allen, maar het klopt dat ik de organisatie een paar jaar geleden wel heb gewezen op het opschroeven van de ambities. Men was met een race van 2 uur en 7 tevreden. Met dit parcours, met goede aanpassingen en training van de mensen die flesjes aanreiken, hebben we ons verleden jaar goed op de kaart gezet. Onze race met een heldere afspraak over de passage halverwege is door veel coaches bekeken. Dit jaar kwamen er al weer meer goede atleten naar onze wedstrijd. Op die manier bouwen we toe naar een wereldrecordpoging over twee jaar.\' Wedstrijdleider Peer Pulles weet ook dat dit mogelijk is. ‘Vandaag ben ik natuurlijk blij met de aanscherping van het record. Ook met drie lopers onder de 2.06,20 uur zitten we goed. Het was wel een wat chaotische editie. De hazen waren er te snel uit en een haas die doorliep was teveel met zijn eigen race bezig. Daar kunnen we volgend jaar weer winst uit halen.
Masters
in het NK waren ook medailles te verdienen in de verschillende mastercategoriën. De winnaars in de verschillende leeftijdsgroepen werden:
M35: Ruud Nefkens (Cifla) 2.42,08 M40: Arthur Schramade (Cifla) 2.29,01 M45: Oskar de Kuijer (Eindhoven Atletiek) 2.43,08 M50: Vincent Oude Ophuis (NSL) 2.46,55 M55: Ton van \'t Veer (avVN) 2.49,33 M60: Jo Schoonbroodt (Maasrunners) 2.49,38 M65: Henny Roodhorst (Cifla) 3.14,33 M70: Shan Happé (Altis) 3.32,53 |
V35: Yvonne Kassenberg (Lionitas) 2.47,44 V40: Claudia van Rijn (Leiden Atletiek) 2.44,30 V45: Ingrid Prigge (LAAC Twente) 2.50,29 V50: Cinta Groos (DGLA) 3.11,06 V55: Elly Buijvoets (LAAC Twente) 3.23,36 V60: Gonny Houtman (Artemis) 3.25,55 |
Podium M60 |
Podium V40 |
Tekst: Wouter Schelvis
Foto\'s: Erik van Leeuwen (meer foto\'s op Facebook pagina Atletiekunie)
De uitslagen van deze wedstrijd zijn hier te vinden