Nederlandse atleten door naar finales

Geplaatst op Zaterdag, 22 januari 2011

Kenny van Weeghel, nestor van het Nederlandse Team, mocht als eerste van start in het IPC WK in Christchurch. Hij won op een natgeregende baan de vierde en laatste serie op de 100m T54 in 14.51 en dat bleek de derde tijd van het totale veld te zijn.

\"\"

Daarna was het de beurt aan de drie mannen die uitkomen in de T34 klasse. Zij gingen van start voor hun serie op de 200m, waarbij Stefan Rusch verrassend sterk voor de dag kwam. Hij nam vanaf de start het initiatief een werd pas kort voor de finish ingehaald door twee concurrenten. Stefan reed een hele mooie tijd van 32.73. Deze junior heeft volgens eigen zeggen veel voordeel gehad aan zijn WJK deelnames: \" Bij de WJK\'s was ik nog erg zenuwachtig. Het is dan allemaal nieuw en spannend. Nu is dat heel anders, ik weet dat ik in vorm ben en richt me alleen nog op wat ik in de wedstrijd moet doen\".
Henk Schuiling en Bart Pijs reden in de tweede serie een gedegen wedstrijd en met een derde plaats voor Henk in 33.71 en een vierde voor Bart in 33.92 plaatsten ook zij zich voor de finale van morgen. De Fransman Sebastien Mobre reed met afstand het snelst en dook met 29.94 zelfs onder de 30 seconden.

\"\" \"\"

Van Weeghel reed \'s avonds de halve finale. Daarin verloor hij in ieder geval een directe concurrent voor het podium, want Koysub uit Thailand die \'s ochtends nog de tweede tijd in de series had gereden, vertrok te vroeg bij de start en werd gediskwalificeerd.
Onder toeziend oog van de ook in Christchurch aanwezige prestatiemanager paralympische sporten van het NOC-NSF André Cats won Kenny zijn halve finale in 14.59. Morgenvroeg staat hij in de finale en treft dan de grote favoriet op de 100m, de Fin Leo Pekka Tahti. De wereldrecordhouder reed zowel in de series (14.19) als in de halve finale (14.17) een Championship Record.

Naast de vier wheelers komen zondag nog twee Nederlandse atleten aan de start. Marije Smits gaat verspringen in de klasse F42 en Ronald Hertog gaat speerwerpen F44. Beide onderdelen zijn directe finales.

Tekst: Willem van de Worp
Foto\'s: Maja Moritz/Frauke John