Nederlands Team verlaat Birmingham met drie medailles

Geplaatst op Zondag, 4 maart 2018

De afgelopen vier dagen stond het Engelse Birmingham op zijn kop. En niet alleen vanwege de Wereld Kampioenschappen Indoor Atletiek die in de Barclaycard Arena plaatsvinden. Het is vooral de strenge winter en daarmee gepaarde sneeuwbuien die voor de nodige tumult zorgen in Birmingham. Code rood, onbegaanbare wegen, afgesloten vliegvelden en overvolle treinen zijn hier gesprek van de dag.

De Nederlandse atleten lieten zich echter niet van de wijs brengen en zetten prachtige prestaties neer. Met drie medailles keren de acht morgen terug naar Nederland. Sifan Hassan pakte op de 3000 meter knap het zilver en sleepte daarnaast op de 1500 meter nog de bronzen plak binnen. Nadine Visser stunt door in haar halve finale het Nederlands Record uit de boeken te lopen op de 60 meter horden om vervolgens in de finale een race neer te zetten die goed was voor het brons.

Technisch directeur Ad Roskam blikt kort terug: “Ik ben heel tevreden. We waren hier met een kleine maar kwalitatief hoogstaande ploeg. Het was eigenlijk een beetje een tussenstap, midden in het seizoen, en die heeft heel goed uitgepakt dus we zijn goed op koers naar de zomer.”

Hassan met zilver en brons naar huis

Met haar twee medailles van deze WK indoor in haar tas kijkt Sifan Hassan dik tevreden terug op zowel haar zilveren optreden op de 3.000 meter als op haar bronzen 1500 meter race. Natuurlijk had ze in Birmingham de haast onklopbare Genzebe Dibaba liever verslagen, maar "ik heb gedaan wat ik kon. Ik heb dit jaar niet zoveel wedstrijden gelopen, dus ik wist niet wat ik moest verwachten, maar ik heb goed gelopen”, aldus een blije Sifan Hassan.

Visser stunt met brons op de 60 meter horden

Nadat Visser eerder op de dag het Nederlandse Record op de 60 meter horden uit de boeken liep, wist ze dit hoge niveau in de finale opnieuw te laten zien. Het record stond op naam van Marjan Olyslager (7.89 sec) en Visser verbeterde dit tot een tijd van 7.83 seconden. In de finale kwam zij in een tijd van 7.84 seconden over de finish wat goed was voor het brons. De Amerikanen Harrison en Manning wonnen het goud (7.70 sec) en het zilver (7.79 sec). "Ik dacht eerst: 'staat dit er echt?' Ik ben superblij, bizar!", glimlachte Visser.

Schippers moet genoegen nemen met een vijfde plek

Op dag twee van de Wereldkampioenschappen indoor eindigde Dafne Schippers op de vijfde plek in de finale 60 meter. In een tijd van 7.10 seconden. Het goud ging naar de Ivoriaanse Ahouré in een tijd van 6.97 seconden. De tweede plek was voor Ta Lou en het brons voor Kambundji (beide 7.05 sec). "Tuurlijk had ik graag een medaille gewonnen. Maar ik ben wel gewoon vijfde van de wereld; ik moet hier gewoon tevreden mee zijn", aldus Schippers.

Jamile Samuel overleefde de series niet. Ze was naar eigen zeggen slecht weg, kwam vervolgens hard opzetten maar kon er niet meer bijkomen en finishte als vierde in 7.34 seconden. Op de NK indoor pakte Samuel vorige maand nog het zilver in 7,17. Haar tijd in Birmingham was een honderdste te langzaam voor een plekje in de halve finales. "Het ene seizoen gaat mijn start goed. Maar wanneer je het moet doen, verkloot je het", kijkt Samuel terug op haar race. "Het wordt gewoon tijd dat ik mezelf ga verbeteren, maar dat gaat te langzaam."

Sintnicolaas eindigt als vijfde op de zevenkamp

Meerkamper Eelco Sintnicolaas heeft de zevenkamp afgesloten met een vijfde plaats in het eindklassement. Zijn tweede dag begon met de 60 meter horden waar hij een season best tijd noteerde (6.97 sec). Met polsstokhoogspringen liet Sintnicolaas goede sprongen zien wat uiteindelijk resulteerde in een hoogte van 5.30 meter. Op de afsluitende 1000 meter finishte hij als zevende in een tijd van 2:45.93, waardoor hij naar de vijfde plek klom. "Ik had op wat meer gehoopt maar dat zat er helaas nu niet in", aldus Sintnicolaas.

Geen finale plek voor Ghafoor

Op de 400 meter plaatste Madiea Ghafoor zich knap voor de halve eindstrijd. Ze liep direct op plaats twee en hoefde in haar serie alleen de Zwitserse Léa Spunger voor zich te dulden. Ze finishte in 52,54. "Dit was wat ik wilde, ik wist dat Léa een veel snellere tijd heeft staan dus ik moest achter haar aan." In de halve finale 400 meter redt Madiea Ghafoor het echter niet. Met een tijd van 53.14 sec. kwam zij te kort voor een finaleplek. 'Ik heb voor mijn doen slecht gelopen, ik kwam niet in het ritme,' aldus Ghafoor.

Koen Smet strandt in halve finale

Koen Smet plaatste zich in een knappe tijd van 7.69 seconden voor de halve finales. Als laatste en enige Nederlander kwam hij zondagmiddag in actie. Helaas zorgt een naar eigen zeggen slechte start ervoor dat het hier eindigt. "Op dit niveau kun je je zo'n fout niet permitteren. Uiteindelijk zet ik nog een goede tijd neer maar ik had gehoopt op een mooier resultaat", aldus Smet vanuit de mixed zone.

Nadat Eefje Boons zich vrijdagavond kwalificeerde voor de halve finale 60 meter horden, kon ze het vandaag helaas niet waarmaken. Waar ze eerder dit toernooi een tijd van 8.16 seconden noteerde kwam ze nu slechts tot 8.24 seconden. ‘Niet de tijd waar ik op gehoopt had in de halve finale,’ aldus Boons.

Foto's: Erik van Leeuwen