Mutai leidt Keniaanse dominatie in Eindhoven

Geplaatst op Zondag, 11 oktober 2009

Geoffrey Mutai heeft voor de tweede keer op rij het parcoursrecord aangescherpt van de Marathon Eindhoven. Na zijn 2.07.50 van vorig jaar bracht hij het zondag bijna onder de 2.07 (2.07.01). Een grote groep lopers bleef lang bij elkaar en kwam na een rap aanvangstempo halverwege door in bijna 1.04. Onder impuls van Mutai werd het tempo flink opgevoerd en ruim vijf kilometer voor de streep liep de Keniaanse atleet solo naar een voorsprong van ruim een minuut op landgenoten Philip Kimutai Sanga (2.08.07) en Joseph Ngeny (2.08.10). Nog vijf andere Kenianen doken onder de 2.10, plus Tsegay Gebrselassie op plaats acht (2.09.44). In totaal finishten zeventien Kenianen in de top-20, met de Belg Hans Janssens (2.15.26, 16e) en de Pool Artur Kozlowski (2.16.58, 20e) als enige Europeanen.

Het was de derde marathonzege voor Mutai in vier optredens (Monaco en Eindhoven in 2008, plus een achtste plaats dit jaar in Daegu). De pupil van Gerard van Veen wint aan bekendheid in Nederland, nadat hij de afgelopen twee jaar ook het Loopfestijn Voorthuizen won.
Colin Bekers van de Tilburg Road Runners was in 2.26.13 de snelste Nederlander op de 28ste plaats. Greg van Hest viel uit.

Bij de vrouwen finishten zowel Inge van Bergen, Ingrid Prigge als Mechtild Panhuysen in de top-10. Van Bergen troefde in 2.44.07 net Prigge af voor plaats vier (2.44.19), met Panhuysen net binnen de drie uur (2.57.47, negende). Beata Naigambo uit Zimbabwe won de wedstrijd in 2.31.01, voor Lydia Kurgat in 2.31.26.