Magistraal wereldrecord Ashton Eaton op de zevenkamp

Geplaatst op Dinsdag, 8 februari 2011
Magistraal wereldrecord Ashton Eaton op de zevenkamp

Ashton Eaton. Amerikaan, geboren op 21 januari 1988. Beroep: Student en meerkamper. Wereldrecordhouder op de zevenkamp sinds 2010.

Het wereldrecord van 2010
In 2010 werd hij geen wereldkampioen indoor in Doha. Reden? De IAAF nodigt de beste atleten uit op basis van ranglijsten op de tienkamp over het voorafgaande jaar en de indoorranglijsten over het lopende indoorseizoen. Er konden ook maar twee landgenoten deelnemen aan de WK Indoor: Bryan Clay en Trey Hardee. Die dan ook wonnen in Doha met 6204 en 6184 punten.
Maar.........bij de Amerikaanse universiteitskampioenschappen (NCAA) in Fayetteville in hetzelfde weekend als de WK Indoor van Doha verbeterde Eaton het wereldrecord op de zevenkamp. De student van de University of Oregon scoorde in Fayetteville een verbluffend totaal van 6499 punten, 23 meer dan Dan O\'Brien in 1993 jaar geleden bij de wereldkampioenschappen in Toronto. In de zomer van 2010 scoorde hij begin juni 8457 punten op de tienkamp, nummer 2 op de jaarlijst, achter Bryan Clay en maar vlak voor Romain Barras en Eelco Sintnicolaas.

Tallinn 2011
Dat was 2010. Afgelopen weekend (5-6 februari 2011) was hij weer van de partij, bij de International Indoor Combined Events Meeting in Tallinn, Estland. Een topevenement waar Eelco Sintnicolaas ook zou deelnemen, maar griep gooide voor hem roet in het eten.
Vooraf wist Eaton te melden er klaar voor te zijn: \"I will go for the world record, I\'m feeling in the shape for that. I need more competition and this I will have here. When I competed for my university we had competitions every weekend, no time to rest. Now I\'m rested enough and ready.\" (Bron: EME News). Na dag 1 (60 meter, verspringen, kogelstoten en hoogspringen) was hij al op wereldrecordkoers, met respectievelijk prestaties van 6.66 sec., 7,77 meter, 14,45 meter en 2,01 meter), goed voor 3578 punten, ofwel 17 punten in de plus. Ter vergelijking, de 6.66 sec. was op Europees niveau tot op dat moment goed voor de beste prestatie van de indoorranglijst. Eaton\'s reactie na dag 1: \"I\'m happy with the way I am running. I don\'t know what it is, the calves cramps. It happened in the blocks last week at Millrose games and it happened again today in the 60m and then again in the High Jump. I will be fine though. I just need to get some electrolytes in me and get a massage and I will be fine for tomorrow. I am sure I still can do the record.\" (Bron: EME News).
Eaton\'s tweede dag startte met 7.60 op de 60 meter horden. Ter vergelijking, dit zou in 2009 goed zijn geweest voor de bronzen medaille bij de EK Indoor. En nog nooit liep een atleet harder tijdens een zevenkamp. Met de polsstok reikte hij tot 5,20 meter waarna een uitstekende tijd van 2.34.74 op de 1000 meter alleen nog maar meer cachet gaf aan zijn wereldrecord. Drie persoonlijke records (60 meter, kogelstoten en 60 meter horden) en maar liefst een verbetering van zijn eigen wereldrecord met 69 punten, naar 6568 punten. Eaton\'s reactie na twee dagen presteren in een prachtige ambiance met een enthousiast publiek: \"Now it\'s time to go home and get some rest before we start our preparations for outdoors. First I need to make the US team, then it\'s onto Daegu where I hope to make the medal stand and hopefully be on top.\" (Bron: EME News).

Zomer 2011
Welingelichte bronnen betwijfelen of Ashton Eaton ook het wereldrecord op de tienkamp, met 9026 punten al sinds 2001 in handen van Roman Sebrle kan verbreken. Hij is geen goede werper. Zo kwam hij afgelopen jaar tot 46,28 meter met de discus en tot 54,07 meter met de speer. En de kloof naar Sebrle is natuurlijk maar liefst 569 punten. Veel Nederlanders kunnen het gaan meebeleven. Op 28 en 29 mei 2011 neemt hij deel aan de beroemde meerkampwedstrijden in het Oostenrijkse Götzis. Daar waar Sebrle in 2001 zijn 9026 punten bijeen sprokkelde. En waar dit jaar Eelco Sintnicolaas, Ingmar Vos, Eugène Martineau, Yvonne van Langen-Wisse, Jolanda Keizer, Dafne Schippers en Laurien Hoos al op de startlijst staan. En hopelijk ook Remona Fransen, die nog op de wachtlijst staat.

Verslag: Eric Roeske

Bronnen:
IAAF, EME News, All Track Press en de website van de Atletiekunie.