Lopen in oktober: TCS Amsterdam Marathon

Geplaatst op Woensdag, 11 oktober 2017
Lopen in oktober: TCS Amsterdam Marathon

Oktober – Het einde van het baanseizoen komt in zicht en we gaan weer de weg op. Elke week in oktober lichten wij een bijzondere wedstrijd, die aangesloten is bij de Atletiekunie, uit. Deze week gaan we nader in op de TCS Amsterdam Marathon die 15 oktober plaatsvindt en inmiddels haar 42e editie kent.

Ook dit jaar gaat de organisatie van de TCS Amsterdam Marathon weer voor spektakel met een top deelnemersveld. De strijd om de NK titel op de marathon wordt dit jaar wederom bepaald in Amsterdam. Aan de hand van zes cijfers geven we meer inzicht in de TCS Amsterdam Marathon.

2.05.21 – In 2016 is het parcoursrecord op de TCS Amsterdam Marathon verbroken door de Keniaan Daniel Wanjiru. De toptijd staat nu op 2.05.21 uur. Het wereldrecord op de marathon staat sinds 2014 nog steeds op naam van Dennis Kimetto; in een tijd van 2.02.57 uur gelopen in Berlijn. Ondanks meerdere pogingen is het record op de marathon nog steeds niet verbroken.

2007 – In 2007 liep Kamiel Maase in Amsterdam het huidige Nederlandse record op de marathon. Nog altijd staat met een tijd van 2.08.21 uur het Nederlands record op zijn naam. De Atletiekunie heeft dit jaar het Nederlands Kampioenschap officieel toegewezen aan de TCS Amsterdam Marathon. Met de toevoeging van de Nederlandse titelstrijd wordt een verdere impuls gegeven aan de 42e editie van de grootste marathon van Nederland.

6 uur - De tijdslimiet voor de TCS Amsterdam Marathon is 6 uur. Lopers die op het 25 km, 30 km, 35 km of 40 kilometerpunt op basis van het passeertijdenschema worden ingehaald door de bezemwagen en dus de gestelde tijdslimiet zullen gaan overschrijden, worden door een jurylid gevraagd hun race te beëindigen en uit veiligheids- en gezondheidsredenen plaats te nemen in de bezemwagen.

42.196 – De afstand die gelopen wordt tijdens de marathon is exact 42.196 meter. De TCS Amsterdam Marathon, die in het bezit is van het IAAF Gold Label, heeft al jaren één van de snelste parcoursen van de wereld. In de ranglijst ‘snelste marathonsteden’ bezit de grootste marathon van Nederland de achtste plaats. Hoogtepunten in het parcours zijn de start en finish in het Olympisch Stadion, de passage onder het Rijksmuseum door, langs de Amstel en het Vondelpark.

16.500 – Het aantal deelnemers dat deel mag nemen aan de marathon staat op 16.500. Dit zit dan ook elk jaar wederom vol. Toch zijn er altijd nog startbewijzen beschikbaar van mensen die op het laatste moment niet meer kunnen meedoen. Daarnaast zijn er nog 18.500 deelnemers voor de halve marathon, 7.000 lopers voor de 8 km en 3.000 deelnemers aan de kinderlopen. Wil jij vrienden, familie en trainingsmaatjes op verschillende plekken langs het parcours aanmoedigen? Volg dan de marathon met de metro!

10 – In totaal staan er 10 verzorgingsposten langs het parcours van de marathon. Hier vind je, naast eten en drinken, ook medische posten en toiletten. Leuk weetje: tussen de vrijwilligers bij de waterposten zitten ook veel clubleden van atletiekverenigingen uit de omgeving. Hier delen zij niet alleen bekertjes water uit maar moedigen zij ook hun clubgenoten aan.

Bron: www.tcsamsterdammarathon.nl