Londen2012 - dag 4 - Lathouwers naar halve finale, Cadée naar finale

Geplaatst op Maandag, 6 augustus 2012

Robert Lathouwers heeft zich maandagochtend bij de Spelen in Londen met een sterke race geplaatst voor de halve finale van de 800 meter. Erik Cadée haalde de finale discuswerpen, Rutger Smith redde het niet.

800 meter

‘Een super-race\', zo reageerde Lathouwers na de race, waarin hij met 1.46,06 alleen de Amerikaan Duane Solomon voor liet gaan. De Nederlander liep met veel controle, achter de Zuid-Afrikaan Andre Oliver, die met 1.46,42 derde werd. Het trio hoefde zich weinig zorgen te maken over de anderen in hun serie.
‘Ik ben heel erg blij. Mijn eerste doel is bereikt. Voor mij kunnen de Spelen niet meer stuk\', aldus Lathouwers. ‘Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik dinsdagavond niet volle bak zal gaan om de finale te bereiken. In de laatste honderd meter voelde ik me nog zó lekker dat ik goed kon doortrekken. Door alle adrenaline ontspande ik helemaal. Dit is echt super goed.\'

Marcin Lewandowski is al uit het toernooi verdwenen naar een - ook voor hemzelf - onbegrijpelijk zwak optreden. De Pool is niet geblesseerd, maar volledig uit vorm. Yuri Borzakowski (Rus) ging met de hakken over de sloot, als laatste tijdsnelste, met de nummer-2 van de EK, Pierre-Ambroise Bosse (Fra), net voor hem.

\"\"
Robert Lathouwers

De race is hier te zien.

Discuswerpen

\"\"Erik Cadée bereikte als twaalfde de finale van het discuswerpen. Hij had in de kwalificatie één geldige worp van 63,55. In de kwalificatie voor het discuswerpen had de Nederlander slechts één goede worp. Twee andere pogingen mislukten. In de derde ronde verdwaalde de discus in het net. Cadée wierp eerder dit seizoen een p.r. van 67,30.
Hij kampte in de kwalificatie met een blessure, die hij twee dagen geleden opliep. ‘Bij het kogelstoten achterover heb ik mijn linker knie volledig overstrekt. Ik moest hier in de weer met een bandage. Bij het testen tijdens de warming-up buiten het stadion bleek het wel te gaan, maar de timing was heel lastig. Dat was echt dramatisch. Vandaar dat in de wedstrijd twee van de drie worpen mislukten.\'

Rustig
Rutger Smith eindigde met een beste worp van 63,09 als zestiende in het veld. Gerd Kanter had daarin met 66,39 de beste prestatie. De Groninger analyseerde zijn mislukte optreden in Londen opmerkelijk rustig.
‘Ik ben hier niet goed genoeg geweest en dat is vooral een technisch probleem. Ik ben niet constant genoeg. Nadat ik er sinds de herfst van 2008 tweeënhalf jaar uit ben geweest, kwam ik heel snel weer op niveau. Maar dat gaat wel gepaard met veel pijntjes. Ik heb last van mijn achillespezen en kan daardoor geen sprongoefeningen doen. Twee keer discus- en twee keer kogeltraining per week is momenteel mijn maximum. In de afgelopen weken heb ik met een bandage getraind, omdat de adductor min of meer op springen stond. Dan kun je niet voluit gaan.\'

\"\"
Rutger Smith

\'Geen excuses\'
‘Het zijn absoluut geen excuses\', zo benadrukte Smith. ‘Ik had vandaag 65 meter moeten werpen en dat kan ik ook. Maar niet altijd. Dat zal pas verbeteren als ik meer belastbaar ben en ik technisch constanter ga stoten en werpen. Daar gaan we in de komende winter aan werken. Want ik ben zeker niet van plan om al te stoppen. Ik lever graag al mijn medailles in voor Olympisch goud, maar in de atletiek heeft een goede prestatie op een WK ook veel marktwaarde. En in Rio win ik een medaille: schrijf dat maar op!\'

Kovago
Smith hoopt overigens dat hij alsnog een bronzen medaille krijgt voor zijn prestatie bij de EK, waar hij al zilver won met de kogel. Discuswerper Zoltan Kovago (Hon), die derde werd in Helsinki, blijkt vorig jaar een dopingcontrole te hebben geweigerd. Het CAS weerde hem van de Spelen, nadat de Hongaarse bond hem wel wilde laten deelnemen.
‘Daar staat normaal twee jaar schorsing op\', aldus Smith. ‘Ik heb begrepen dat de Atletiekunie er al mee bezig is. Dan heb ik twee medailles op één toernooi: dat zou uniek zijn.\'

Finales

400 meter (m)
De 19-jarige wereldkampioen Kirani James verbeterde zijn nationaal record van Grenada van 44,36 naar 43,94 op weg naar de gouden Olympische medaille. Luguelin Santos, ook 19 jaar jong, won de tweede medaille van deze avond voor de Dominicaanse republiek: het zilver in 44,46. Lolonde Gordon (23) zorgde voor een bronzen plak voor Trinidad met een p.r. van 44,52.
De Belgische broers Borlée werden vijfde en zesde: Kevin liep 44,81, Jonathan 44,83.

400 meter horden (m)
Felix Sanchez won zijn tweede gouden medaille met een beste seizoensprestatie van 47,63. Michael Tinsley (VS) won zilver in een p.r. van 47,91 en een diep teleurgestelde Javier Culson, tot de Spelen met 47,78 ranglijstaanvoerder, werd derde in 48,10. Wereldkampioen David Greene (GB), die maar nét de finale haalde, werd vierde in 48,24.

\"\"
Felix Sanchez

3000m steeple (v)
Voor de tweede keer stond dit onderdeel op het Olympisch programma. Het goud ging naar de Russische Yulia Zaripova, die een p.r. van 9.06,72 liep. Ze won al goud in Daegu en zilver in Berlijn. De Tunesische Habibi Ghribi won zilver met een nationaal record van 9.08,37. Brons was er voor de Ethiopische Sofia Assefa met 9.09,84. De eerste Olympisch kampioene en wereldrecordhouder Gulnara Galkina finishte niet.

Polshoogspringen (v)
Jenny Suhr won zilver in Peking en nam in Londen de fakkel over van Yelena Isinbayeva met het winnen van de gouden medaille. Ze heeft inmiddels een p.r. van 4,92, maar had nu aan 4,75 voldoende. Verrassend was het zilver voor Yarisley Silva, met een Cubaans record van ook 4,75, maar met meer fouten bereikt. Yelena Isinbayeva sprong 4,70 en won daarmee brons.

Kogelstoten (v)
De winnaressen van goud en zilver waren beiden in tranen. Nadzeya Ostapchuk van vreugde, Valerie Adams uit frustratie. De Wit-Russin won met een afstand van 21,36 en kwam vier keer boven de 21 meter. De drievoudig wereldkampioene en regerend Olympisch kampioene Valerie Adams (NZ) kwam er niet aan te pas. Vorig jaar won ze in Daegu met 21,24, nu bleef ze steken op 20,70. Het brons ging naar Evgenia Kolodko (Rus), die in de laatste ronde met een stoot van 2-,48 oprukte van de vijfde naar de derde plaats.

Tekst: Cors van den Brink, fotografie: Soenar Chamid
Alle uitslagen van maandag zijn hier te vinden.