Londen2012 - dag 3 (avond) - Bolt opnieuw, Martina zesde met record

Geplaatst op Zondag, 5 augustus 2012
Londen2012 - dag 3 (avond) - Bolt opnieuw, Martina zesde met record

Opnieuw was Usain Bolt de snelste in de finale van de 100 meter. Churandy Martina werd zesde en verbeterde in de halve finale het Nederlands record.

De voorsprong op de concurrentie is minder geworden, maar Usain Bolt bewees in Londen opnieuw dat hij de snelste man op de 100 meter is. Met de blik voortdurend op de video-wall in het stadion boog hij zich in de laatste meters naar een tijd van 9,63 en de overwinning. Het is een verbetering van zijn Olympisch record van Beijing, waar hij in 9,69 won, maar minder snel dan de tijd waarmee hij in Berlijn won (9,58).

\"\"Trainingsmaatjes
Bolt trok zijn trainingsmaatje Yohan Blake mee naar een evenaring van zijn p.r. van 9,75. Justin Gatlin werd derde in een p.r. van 9,79. Tot grote vreugde van Martina. ‘We hebben ons samen heel goed voorbereid. Ik ben blij voor hem.\' Heel anders was de stemming bij Tyson Gay, die vierde werd in 9,80, zijn beste tijd van dit jaar, maar niettemin verliet hij de baan in tranen.
De Nederlander werd zesde in een tijd van 9,93. Met een daverend Nederlands en persoonlijk record van 9,91 (+0,7) plaatste Martina zich aan het begin van de avond voor de finale van de 100 meter bij de Spelen van Londen.
De 28-jarige sprinter werd tweede in de eerste serie van de halve finale. ‘Ik heb gezegd dat ik hier ben gekomen voor de finale en dat heb ik bereikt. Dank zij God en dank zij het feit dat ik geen blessures heb. Straks in de finale is alles mogelijk\', zo zei hij onmiddellijk na de finish.
Daarna wachtte hij zijn trainingsmaatje Justin Gatlin op, die de race won in 9,82. Op de baan waren beiden van pure vreugde al met de brede borsten tegen elkaar gesprongen. Ze verwezen Asafa Powell, die te vroeg leek in te houden en 9,94 liep, naar de derde plaats. Hij ging als een van de tijdsnelsten door, samen met Richard Thompson, maar raakte in de finale geblesseerd.
Usain Bolt won de tweede serie in 9,87, met Ryan Bailey in 9,96 als tweede. Yohan Blake won de derde race in 9,85, voor Tyson Gay in 9,90.
Het Nederlands record stond op 10,10. Martina liep dat in 2011, maar was in 2008 al sneller met 9,93.

Start
‘Ik ben niet goed gestart\', vond Martina. ‘Het was in de finale iets beter dan in de eerdere races, maar ik deed niet helemaal wat ik moest doen. Maar ik ben goed, ik ben mooi en ik heb mijn best gedaan. Dit is pas mijn zevende 100 meter van dit jaar, ik kan niet boos zijn op mezelf.\'
De sprinter kijkt gretig uit naar de 200 meter. ‘Dit is een goede voorbereiding geweest\', zei hij achteraf. ‘Ik ben klaar voor die 200 meter. Niet om iets goed te maken voor mijn diskwalificatie in Beijing, maar gewoon om lekker te gaan lopen.\'

\"\"Chaos
De finale telde drie Amerikanen en drie Jamaicanen, één atleet uit Trinidad en één Nederlander. De Britten hadden geen vertegenwoordiger, maar dat maakt de spanning in het Olympisch stadion er niet minder om. Op allerlei manieren probeerden mensen met en zonder toegangsbewijs een glimp op te vangen van wat vooraf als hoogtepunt van het atletiektoernooi was aangekondigd. Als dan ook de bewaking meer oog heeft voor Bolt c.s. dan voor hun opdracht, is - gelukkig vrolijke - chaos op en rond de tribunes onontkoombaar.

400 meter (m)

Liemarvin Bonevacia, die in de series een p.r. liep van 45,60, kreeg in de halve finale problemen met de rechter hamstring. Krimpend van de pijn kwam hij van de baan, niet in staat om iets te zeggen. Zoals bekend wil de atleet van Curaçao in de toekomst voor Nederland uitkomen. Nu liep hij onder de vlag van het IOC.
Een mooi momentje na de halve finale van de 400 meter. Kirani James, winnaar van zijn serie, vroeg beleefd om het startnummer met de naam van Oscar Pistorius, die als voorlaatste was uitgeschakeld. De Zuid-Afrikaanse blade runner komt waarschijnlijk nog in actie in de estafetteploeg van zijn land.

Finales

400 meter (v)
Sanya Richards-Ross heeft eindelijk haar gouden Olympische medaille. Ze won de finale in 49,55. Acht jaar geleden werd ze zesde in de finale. In Beijing verspeelde ze haar kansen naar eigen zeggen door een verkeerd ingedeeld race en werd ze derde. Daar won de toen regerend wereldkampioene, Christine Ohuruogu. Van haar werd sindsdien weinig meer vernomen, maar de 28-jarige Britse blijkt een echte toernooi-vechter. In de finale in Londen kwam ze in de laatste meters opzetten naar zilver in 49,70. Deedee Trotter (VS) werd derde in 49,72.

3000m steeple (m)
Met een dansje dat Usain Bolt hem niet zou kunnen verbeteren vierde Ezekiel Kemboi zijn Olympische titel. Die won hij met een scherpe laatste ronde en een eindtijd van 8.18,56. In de laatste 400 meter bouwde hij zoveel voorsprong op dat hij bij de finish kon uitwijken naar baan acht om alvast dichtbij het publiek te komen.
De regerend Olympisch kampioen Brimin Kipruto verspeelde zijn kansen toen Abel Mutai hem op de hielen trapte in de voorlaatste ronde en hij bijna ten val kwam. Mutai won zelf brons (8.19,73). Tussen beide Kenianen wrong zich de Fransman Mahiedine Mekhissi-Bernabbad (8.19,08), die zilver won.

Hinkstapspringen (v)
Olga Rypakova (Kaz) had met 14,98 en 14,89 de twee beste sprongen van de finale en won dus goud. Caterine Ibarguen (Col) won zilver met een afstand van 14,80. Het brons was voor de ranglijstaanvoerder van dit jaar, Olga Saladuha (Oek), die 14,79 sprong.

Kogelslingeren (m)
Krisztian Pars won het goud met een afstand van 80,59. Primoz Kosmus (Slo) werd tweede met 79,35 en de Japanner Koji Murofushi werd derde met 78,71.

Beelden van Martina zijn hier te zien.
Vioor de finale van de 100 meter, klik hier.

Tekst: Cors van den Brink, fotografie: Soenar Chamid
Alle uitslagen van zondag zijn hier te vinden.