Lobles sluit perfect seizoen af met nationale titel

Geplaatst op Zondag, 13 september 2020
Lobles sluit perfect seizoen af met nationale titel

Djoao Lobles heeft een nagenoeg perfect seizoen afgesloten met een titel op de 800 meter. Zoë Sedney is met drie gouden medailles de meest succesvolle atlete van het toernooi. Xavi Joy Mo-Ajok haalt op de 200 meter zijn sportieve gram en is Riq de Wit net de baas. Danara Stoppels is het derde meisje ooit die de 500 gram speer over de 50 meter werpt. Isaya Klein Ikkink wint een hoogstaande 110 meter horden finale en staat met 13.85 seconden vierde op de ranglijst allertijden.

Lobles verschalkt concurrentie, Knijnenburg te sterk voor Maatoug

De kijkers van de livestream komen ogen tekort want dag 2 van de NK onder 18 en 20 is een ouderwets dagje atletiek vol hoogtepunten. De kenners zullen bij het invullen van hun atletiekpool als eerste de winnaar van de 800 meter hebben ingevuld. De vraag was alleen, hoe gaat Djoao Lobles de titel binnenhalen. Adam Kszczot staat erom bekend, Lobles loopt in Amersfoort 400 meter lang ver achter de groep om vervolgens zo genadeloos hard gas te geven dat de rest in vertwijfeling achter wordt gelaten. Zo staat de teller in 2020 op 4 titels en een 1.45.96 seconden als nieuw persoonlijk record. De race bij de meiden onder 20 is in dat opzicht een stuk boeiender. Een duel tussen Amina Maatoug en Anne Knijnenburg wordt verwacht, de versnelling van Knijnenburg met nog zo’n 120 meter te gaan is zo indrukwekkend dat er vanaf dat moment van spanning geen sprake meer is. Een drukke dag voor Maatoug want die pakt later op de dag nog brons op de 400 meter. Dat een sterk eindschot vrij noodzakelijk is om een titel te pakken bewijst Celine van Heerikhuize. Ze zit met nog 150 meter te gaan al klaar om Britt Roos voorbij te gaan maar wacht keurig op het laatste rechte eind om het verschil te maken. Beer Harms toont net als Lobles zijn suprematie. Zijn eerste versnelling na 550 meter blijft al onbeantwoord, op de laatste 100 meter laat hij zien ook een uitstekende 400 meter te kunnen lopen.

De mila-nummers zijn op kampioenschappen altijd boeiend en in Amersfoort is dat niet anders. We krijgen vier verschillende manieren te zien hoe je een 1500 meter kan winnen. Hoe zou de tactiek worden bij de jongens onder 20. Met Rick van Riel, Noah Baltus en Jesse Fokkenrood als kanshebbers is het Van Riel die de wedstrijd hard maakt. Met die tactiek weet hij Fokkenrood te lozen. Baltus blijft in het spoor en profiteert optimaal van het kopwerk van zijn concurrent. Yasmine Abbes pakt het anders aan en versnelt met nog 500 meter te gaan. Emmy van den Berg kan als enige volgen maar is net niet sterk genoeg om echt te kunnen strijden voor het goud. De dubbelwinnaars zijn dit NK niet op één hand te tellen, Abbes spant met een succesvolle 1500/5000 meter misschien wel de kroon.

Een echte boemelrace zien we wel bij de jongens onder 18 jaar, een race die geregisseerd wordt door Stefan Nillessen. De enige jongen die dit seizoen al onder de 4 minuten liep, domineert van begin tot eind en ziet in zijn spoor clubgenoot Teun ter Haar het zilver pakken. Bij de meiden onder 18 is het tot 150 meter voor het einde niet te voorspellen wie er met de titel vandoor gaat. Totdat Michelle Frowijn het mooi geweest vindt. Haar versnelling is subliem en maakt dat de concurrentie de komende jaren in ieder geval weet dat een trage race geen aanrader is, wil je kans maken.

Volle buit voor Sedney, Mo-Ajok haalt sportieve gram, hinkstapspringen in de lift

Je gaat het bijna als plichtsgetrouw zien, Zoë Sedney die wint. Ze is de enige die de NK verlaat met drie gouden medailles. De 100 meter horden is met 13.34 seconden opnieuw uitstekend, op de andere onderdelen is het verschil zo groot dat supertijden uitblijven. Hoe anders is het bij de jongens met Keitharo Oosterwolde, Xavi Mo-Ajok, Riq de Wit en Brett Duff als hoofdrolspelers. De 100 meter ging naar Oosterwolde, op de 200 meter is het Mo-Ajok die met een briljante bocht zoveel voorsprong heeft, dat De Wit net te laat komt. Duff is met 2 vierde plaatsen de grote ongelukkige, maar maakt dat met een gouden uitstapje naar het hinkstapspringen meer dan goed. Een onderdeel waar we het zelden over hebben, maar die dit kampioenschap in positieve zin opvalt. Het is een vurige wens van een klein gedeelte op de baan dat de horizontale springonderdelen (verspringen, hinkstapspringen) internationaal aansluiting gaan vinden. Bij het verspringen voor de vrouwen zien we al dat met meerdere 6 meter springers het niveau in de breedte ontzettend is gestegen. De ranglijsten allertijden kunnen bij het hinkstapspringen na vandaag op een hoop. Met 12.62 meter vinden we Kellynsia Leerdam terug op plek 2 (winst met 12.87 maar +2.6), Nina Borger staat met 11.93 meter derde onder 18, op de voet gevolgd door Bente van der Stoel met 11.89 meter. Favour Abu en Winjaris Webster zorgen voor spektakel bij de jongens onder 18. Een wedstrijd die pas in de laatste poging wordt beslist als Abu tot 14.46 meter komt, een afstand die ergens in het publiek zelfs precies goed wordt voorspeld.

Veel succesvolle dubbels, mooie hordenfinales bij jongens

Een apart kopje verdienen de 9 atleten die met twee of meer titels Amersfoort verlaten. Je kan ze onderverdelen in de gebruikelijke combinaties zoals de 100/200 waarmee Nsikak Ekpo, Britt de Blaauw en Zoë Sedney wel raad weten. Maar ook de minder gebruikelijke combinaties met Britt Weerman, die het hoogspringen en de 100 meter horden wint, of de tamelijke vermoeiende combi’s van Yasmine Abbes (1500/5000) en Lianne Holtermann (400/400mh). Alida van Daalen, Lotte Haest en Ruben Rolvink die heersen in de ring. En dan hebben we het nog niet over de atleten die twee medailles winnen op totaal verschillende onderdelen, zoals Ruth Vogels (kogelslingeren/100mh), Eva Nijdam (400m/speer) en Nina Borger (hoog/hinkstap). Finales die het ook altijd goed doen zijn die waar hordes in voorkomen. Vooral op de 110 meter horden wordt er de laatste jaren schandalig hard gelopen bij zowel de jongens onder 18 als 20. Het is wachten op degene die een succesvolle overstap kan maken, als de hordes eenmaal op 1.067 cm staan. Mark Heiden wordt serieus getest en moet vanwege een minder begin bijna de hele race in de achtervolging op Timme Koster, Sven Jansons en Marnix Kolkman. Het zegt veel over de klasse van Heiden dat hij alsnog de titel pakt. Isaya Klein Ikkink moet in de slotmeters juist vrezen dat de zege naar Yoram Vriezen gaat, maar diens opmars komt net te laat. Klein Ikkink en Vriezen staan met 13.85 seconden en 13.89 seconden op plaats 4 en 6 op de ranglijst allertijden. Opvallend, de snelste zes tijden zijn in de laatste 3 jaar gelopen.

Stoppels grandioos met de speer, Tergau verzorgt bijna ideaal slotakkoord

Blies de wind zaterdag bij het discuswerpen uit de goede richting, een dag later hebben de speerwerpers ook weinig reden tot klagen. Danara Stoppels doet aan alle vier de werponderdelen mee en bewaart het beste voor het laatst. In een hoogstaande speerwerpfinale komt Stoppels in de vierde poging tot 50.52 meter en op die uitbarsting hebben Marleen Baas en Noah Verduin geen antwoord. Stoppels staat met deze worp derde allertijden, ook Baas en Verduin vinden we terug in de top 10. Dario Podda laat er geen gras over groeien en is na poging 1 zeker van de titel. Ryan Jansen pakt als C-junior de titel onder de 18.

Nadat Jarreau Suijkerbuijk op indrukwekkende wijze de 5000 meter heeft gewonnen is het slotakkoord voor Kristina Tergau. De polsstokhoogspringster legt de lat op 4.01 meter, waarmee ze alleen de beste prestatie allertijden in handen krijgt. Vooral de laatste poging had een beter lot verdiend, Tergau pakt met 3.80 meter de titel en maakt daarmee een einde aan een geslaagd NK.

De complimenten gaan in veelvoud naar de organisatie van AV Altis, dat de zaken uitstekend op orde had. Lees hier de nabeschouwing van dag 1 van de ASICS NK U20 & U18. Bekijk hier het fotoalbum van dag 2.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Coen Schilderman