Kirwa soleert naar record in Wierden

Geplaatst op Maandag, 6 juli 2009

Met een bliksemstart brak de Keniaan Gilbert Kirwa zaterdag de Wiezoloop al vroeg open. Landgenoot Ezekiel Chebii kon enige tijd volgen, maar moest al voor de tweede helft van de race passen. Het hoge tempo voor een tijd onder de 28 minuten kon Kirwa solo niet volhouden, maar 28.10 betekende alsnog een ruime verbetering van het drie jaar oude parcoursrecord van Kimutai Kimwole (28.27). Zes Kenianen en een Marokkaan (Rachid Ezzouniou op plaats vijf) gingen Luc Krotwaar als beste Nederlander vooraf. De veelvoudig marathonkampioen finishte in 30.42, direct voor de beste Belg Stephan van de Broek (30.52).

Bij de vrouwen liepen Sharon Tavenga en Monica Wangari (Ken) langere tijd samen, maar ook de atlete uit Zimbabwe liep in de tweede helft zonder directe tegenstand. Op de streep had ze waarschijnlijk graag wat langer een sparring partner gehad, want met 33.06 kwam ze vier luttele tellen tekort voor het parcoursrecord. Wangari finishte uiteindelijk op ruim 50 seconden als tweede. Dorcas Cheserek pakte de derde podiumplek, maar Reina Visser finishte in 37.20 opvallend dicht bij de Keniaanse (36.45).

Zie voor meer informatie en volledige uitslagen (de Wiezoloop trok een recordaantal deelnemers) op www.wiezoloop.nl.