Kibet een outsider in Bydgoczsz
Zoals te doen gebruikelijk in de laatste jaren zijn Keniaanse en Ethiopische atleten onder de voornaamste favorieten voor de WK cross dit weekeinde in Bydgoszcz. De enige Nederlandse vertegenwoordigster, Hilda Kibet, kan voor een verrassing gaan zorgen in Polen. De Noord-Hollandse atlete liep de afgelopen maanden weinig wedstrijden, wat wellicht de verklaring is dat ze in de voorbeschouwing van de IAAF niet eens genoemd wordt. Kibet - 28 en op de top van haar kunnen - scoorde de afgelopen jaren toch een vijfde (2008) en zesde plaats (2009) bij dezelfde titelstrijd. Mid-januari werd ze bovendien nog vierde bij internationale crosswedstrijden in Sevilla (Spa).
IAAF.org noemt de kampioene van 2008 (Tirunesh Dibaba) en de nummer twee van vorig jaar (Linet Masai uit Kenia) als topfavorietes. Daarnaast oogt vooral de Ethiopische ploeg sterk met naast Dibaba atletes als Meselech Melkamu en Werknesh Kidane.
Deze namen zijn allemaal te vinden op de donderdag gepubliceerde inschrijflijsten voor Bydgoszcz 2010. Definitieve startlijsten verschijnen op zaterdag.
Bij de mannen heeft Kenia plannen om de hegemonie van de jaren zeventig en tachtig te heroveren. De kans daarop is groter door de afwezigheid van veelvoudig kampioen Kenenisa Bekele (geblesseerd) en Zersenay Tadese (concentrerend op de weg, waar hij afgelopen weekeinde het wereldrecord op de halve marathon verbeterde). Kenia kent echter ook een wisseling van de wacht met twee 19-jarigen, Paul Tanui en Lucas Rotich, op de eerste twee plaatsen bij de Keniaanse kampioenschappen. Daarnaast hebben ploeggenoten Leonard Komen, Joseph Ebuya, Hosea Macharinyang en Richard Matelong allemaal hun sporen al verdiend.
Het zestal zal echter moeten opboksen tegen Gebre-egziabher Gebremariam. Aangevoerd door de titelverdediger is het Ethiopische team ook Bekele, Sileshi Sihine en andere toppers sterk en diep.
In totaal zijn bijna 500 atleten uit 56 landen ingeschreven voor de WK cross. Dat betekent ook dat bijna driekwart van alle IAAF-landen verstek laat gaan. Nederland is ook niet het enige land dat slechts met een vertegenwoordiger naar Polen komt - hetzelfde geldt voor België (Atelaw Bekele bij de mannen), Zwitserland en Bulgarije. Belarus, Ierland en Noorwegen sturen een enkele man en vrouw. Irak stuurt daarentegen een mannenploeg van vier.