KAUNAS '09, dag 1/ochtend: Persoon finalist en Kranendonk door

Geplaatst op Donderdag, 16 juli 2009
KAUNAS '09, dag 1/ochtend: Persoon finalist en Kranendonk door

Maarten Persoon is de eerste Nederlandse finalist van de EK voor neo-senioren hier in Kaunas. De kogelstoter maakte het bijzonder spannend met twee ongeldige pogingen, maar 17,52 betekende alsnog een tiende plaats. Marius Kranendonk liep in een goede race met 51,39 naar de halve finale 400 meter horden. Speerwerper Bjorn Blommerde was met 64,75 meter kansloos en Eelco Sintnicolaas vervolgt de tienkamp op de vijfde plaats.

400 meter horden, series (Marius Kranendonk)

Een ongelofelijk dicht bezet veld vertaalde zich in enerverende series. Maar liefst 25 atleten lagen met hun records niet meer dan anderhalve seconde ven elkaar en dat betekende een flinke strijd om de zestien plekken in de halve finale. In de vierde en laatste serie was er voor Marius Kranendonk dan ook geen gelegenheid om taktisch op een tijd te lopen. Met volle klappen was hij zo voortvarend (\'beter in vorm dan tot nu toe dit jaar) dat hij enige moeite had op sommige harden. \'Het was technisch niet helemaal perfect\', aldus ervaren AAC\'er. \'Maar je moet niet zeuren, we zijn door.\'
Voor Kranendonk geldt een plaats bij de laatste 16 als een persoonlijke overwinning, omdat het komt na twee jaren blessureleed. \'Het is een ongelofelijk veld. Je zult voor de finale ook zeker onder de 51 seconden moeten.\' Op papier gaat de pupil van Dave Elderenbosch en Bram Wassenaar met 51,39 (vlak boven het persoonlijk record van 51,27) als veertiende naar de halve eindstrijd. De verschillen zijn echter klein: nummer een liep 50,66 en nummer vijf 50,97: \'Als ik de finale niet haal maar wel een record loop, moet je daar tevreden mee zijn. Maar dat ben ik nu eigenlijk ook al wel een beetje\'.

Luister hier naar een volledig interview met Marius Kranendonk (bijna 2 minuten, 0.8MB, Windows Media Player of andere standard audio-software vereist).

\"\"

Speerwerpen, kwalificatie (Bjorn Blommerde)

Veel minder voorspoedig verging het halverwege de ochtend bij het speerwerpen, waar Bjorn Blommerde volstrekt niet uit de verf kwam. In de wetenschap dat een verbetering van het persoonlijk record van 72,17 waarschijnljk nodig was voor kwalificatie, liet de Brabander worpen van 62,42 en 64,75 meter optekenen. Toen het uiteindelijk echt ging regenen werd de derde en laatste poging zelfs geheel ongeldig. \'Toch mijn enkel\', verzuchtte Blommerde. Nadat hij in mei zijn rechter enkelband al verrekte, volgde eind juni een heuse scheurin van de andere enkel. \'Ik heb helemaal pijnvrij geworpen\', verzekerde de Nederlands kampioen. \'Maar blijkbaar durfde ik toch nog niet volledig te blokkeren, want die enkel is het. Balen.\' Na zijn blessure had Blommerde zich voorgenomen niet voor spek en bonen naar Litouwen af te reizen: \'Tijdens het hele genezingsproces, dat heel snel ging, heb ik steeds doelen gesteld. Afgelopen week bijvoorbeeld dat ik 68 meter zou werpen\'. Na een flink aantal trainingsworpen ging bij de pupil van vader Peter de knop om en kwam die afstand er inderdaad uit. \'Maar ja, dit is toch heel wat anders. Hier heb je drie pogingen en steeds maar tien minuten ertussen.\'

Hoewel hij de tegenvaller nog niet echt een plaats had kunnen geven, sprak Blommerde al wel over revanche. Hij waarschuwde zelfs broer Jeroen die met 72,27 vlak boven hem staat op de Nederlandse ranglijst: \'Met die afstand gaat hij het in Amsterdam niet winnen.\'

Luister hier naar een volledig interview met Bjorn Blommerde (2 minuten, 1.2MB, Windows Media Player of andere standard audio-software vereist).

\"\"

Tienkamp, kogelstoten (Eelco Sintnicolaas)

Met matige omstandigheden tijdens de 100 meter en een tegenvallende sprong is een hoog puntentotaal voor Eelco Sintnicolaas realistisch gezien buiten bereik. De reactie van de tienkamper na zijn 13,39 meter kogelstoten sprak echter boekdelen: hij zit wel degelijk nog voluit in de wedstrijd. Hoewel hij met de kogel pas negende was, steeg hij toch nog een plek in het klassement (vijfde). Met het hoogspringen (16.40 uur lokale tijd) en de 400 meter (19.20 uur lokale tijd, 18.20 uur in Nederand) nog op het programma van de eerste dag, zijn de verschillen nog zeer klein: de Rus Zyabrev leidt met een score van 2477, gevolgd door de nationale Litouwse favoriet Silkauskis (2459). Sintnicolaas zit met 2417 punten vlak achter de Duitser Prey (2420) en de Belarus Mihan (2441).

\"\"

[eerder gepubliceerde tekst onder]

Tekst: Wilmar(@)Kortleever(.com); Foto\'s: Erik van Leeuwen.
-
De Atletiekunie doet deze week uitgebreid verslag van de verrichtingen van het Dutch Athletics Team in Kaunas (en volgende week bij de EK junioren in Novi Sad). Verslaggever en fotograaf verzorgen tekst, beeld, audio, enige video, naar verwachting een weblog en onregelmatige maar actuele updates via twitter (www.twitter.com/wkortleever).

European Athletics volgt de titelstrijd live via de website sportresult.com.
Live uitslagen en internationale verslaggeving is ook te vinden op de websites van European Athletics (www.european-athletics.org) - en de lokale organisatie (www.kaunas2009.lt).

Meer informatie over het Nederlands team staat in het Teamboekje, hier op deze site.

EERDER VERSCHENEN:

Kogelstoten, kwalificatie (Maarten Persoon)
Persoon zijn twee ongeldige pogingen vooral aan de zenuwen van een groot toernooi en de wens meteen ver te stoten. \'Ik heb altijd al de neiging om rechts in de sector te stoten\', aldus de 22-jarige pupil van Ben Vet bij Phanos. \'Ik raakte hem wel vol, ik denk zelfs verder dan de limiet voor automatische kwalificatie.\' Die prestatie van 18,25+ meter zou een prestatie van formaat zijn geweest, want het (recente) record van de Alphenaar is 18,20 meter. \'Ik weet dat ik het in me heb\', leidt Persoon af uit trainingen. \'Ik heb mijn uitschieter nog niet gehad.\'

Bondstrainer Gert Damkat, die in Kaunas de coaching waarneemt, wist al voor de uiteindelijke worp dat Persoon (die als tiende op de inschrijvingslijst stond) een finaleplaats in zich had. \'Als hij maar netjes stoot\', bleek de profetische omschrijving die de atleet luttele minuten later zou herhalen. Hetzelfde is Persoon van plan voor de finale, die voor 18.10 plaatselijke tijd (17.10 in Nederland) geprogrammeerd staat: \'Eerst netjes en daarna knallen. Ik hoop dat ik zes pogingen krijg en dus minimaal bij de eerste acht finish.\'

Uiteindelijk voldeden slechts drie atleten aan de automatische kwalificatie-eis: de Duitser Hepperle (eerste poging 18,60 meter), de Deen Petersen (18,56 in twee) en de Rus Kokoyev (18,43 in twee). Alle anderen stootten 18,09 meter of minder.

Luister hier naar een afzonderlijk interview met Maarten Persoon (2 minuten, 1MB, Windows Media Player of andere standard audio-software vereist)

\"\".

Tienkamp, verspringen (Eelco Sintnicolaas)
Eelco Sintnicolaas vervolgde na een verdienstelijke 100 meter (zie onder) zijn tienkamp met een wat tegenvallende afstand van 7,29 meter. Dat was nog wel de zesde afstand in het veld van 19 atleten (de Noor Lars Vikan Rise) is afgehaakt. Sintnicolaas heeft echter 7,50+ in de benen en kwam bij zijn persoonlijke recordmeerkamp zelfs tot 7,76 meter. \'Ik heb zo snel geen verklaring\', aldus trainer Vince de Lange (die zijn pupil nog niet had gesproken). \'De 100 was op zich goed, maar verspringen houd niet over. We moeten even kijken, want hij kreeg bij het begin van het verspringen iets last van zijn enkel.\'

\"\"

Tienkamp, 100 meter (Eelco Sintnicolaas)
Eelco Sintnicolaas is de tienkamp bij de EK neo-senioren in Kaunas begonnen met een tijd van 11,08 op de 100 meter. In de snelste serie finishte hij als vierde, 0,23 achter de Litouwse winnaar Silkauskas.

De sprinttijden op de 100 meter vielen over de hele linie tegen. Allen hadden tegenwind, de race van Sintnicolaas het meeste (1,7 m/s). Het is veelzeggend dat op de natte baan geen enkel persoonlijk record sneuvelde in het openingsnummer van de toernooimeerkamp - en slechts een beste seizoensprestatie (met 0,01sec).

\"\"

Sintnicolaas liep ook in de enige serie met een valse start. Het goede nieuws voor de Nederlander is de prestatie van zijn voornaamste concurrent. Achter de 8052 score van de Nederlander zijn de Fransmannen Gossah en Querin namelijk de besten met records van 8044 en 7814. Gossah liep in de eerste serie (-1,1) een tijd van 11,69. Dat was maar liefst 0,38 achter de sprinttijd uit zijn recordmeerkamp van dit jaar (waarmee hij tweede werd bij de Amerikaanse NCAA universiteitskampioenschappen). Oftewel: waar Sintnicolaas 42 punten inlevert op zijn recordschema, waren dat er voor Gossah zelfs 80.