Jules de Bont verpulvert 20 jaar oud hordenrecord

Geplaatst op Vrijdag, 19 juli 2013

Hordenloper Jules de Bont liep vrijdag 19 juli het 20 jaar oude juniorenrecord op de 110 m horden uit de boeken. Dit record (13.62) stond sinds 1993 op naam van Robin Korving. De Bont scherpte het \'s ochtends om 10.05 uur aan tot 13.45.

\"\"

De Bont zelf was niet bezig met het record. De Phanos-atleet baalde van het niet winnen van zijn serie. \'Ik denk vooral aan de volgende race. Dan moet het veel sneller wil ik de finale halen.\' Ook in de halve finale presteerde De Bont goed. Hij kwalificeerde zich met een derde plek in zijn wedstrijd voor de finale van zaterdag. Zijn tijd, 13.70, was de vijfde tijd na alle races. Ook nu was De Bont nuchter: \'Het was rommelig, ik had een slechte start en liep er maar achteraan. Als ik morgen een medaille wil halen, dan moet het echt sneller\'.

Na de mannen hordenlopers was het de beurt aan de vrouwen. Anna Sjoukje Runia vertegenwoordigde Nederland op de 100 m horden. Runia stond aanvankelijk ook ingepland voor de 200m, later die dag, maar heeft toch gekozen voor de horden. De atlete van Nea Volharding haalde de finale niet: ze kwam in een tijd van 13.97 over de streep, vierde in haar serie en net niet genoeg voor een vervolg.

\"\"

De hoogvliegsters
Voor Femke Pluim duurde de polsstokhoogkwalificatie twee sprongen. Zij startte haar kampioenschap op 3.90m, sprong daar meteen overheen, legde de lat op 4m, wat ook in één poging lukte en plaatste zich zo voor de finale op zondag 21 juli. \'Nu moet ik wachten tot zondag en ik kan niet zo goed stilzitten. Probeer gewoon mijn ding te doen, anderen aanmoedigen, rusten, zwembad of zo en dan beginnen we zondag pas echt\', aldus Pluim. Dominique Esselaar had meer moeite met haar sprongen, mede door wat last in haar hamstring. Zij begon op 3.65m en haalde die hoogte in één sprong. Op 3.80m lukte het echter drie keer niet, zodat de pas 16-jarige atlete van Unitas haar toernooi moest beëindigen na vier sprongen.

De mila
Strijdbaar ten onder. Dat geldt voor 800 meter-loper Tony van Diepen. Als jongste van het veld koos hij de aanval. Het lukte hem om een volle ronde vooraan te blijven, maar moest het daarna overlaten aan de oudere en meer ervaren jongens. Van Diepen finishte als voorlaatste in een tijd van 1.53.44. De atleet van Grete Koens had zoveel gegeven dat hij nog ruime tijd na zijn race niet aanspreekbaar was. Koens: \'Hij durft, wil altijd aanvallen en dat heeft hij hier laten zien\'.

\"\" \"\"

De alleskunners
Aan het begin van dag 2 van de meerkamp bezette Nadine Visser een derde plek en was er een knappe zesde plaats voor Lieke Muller. De vrouwen begonnen rond het middaguur met verspringen, niet het meest favoriete onderdeel van Visser. Ze zakte met haar beste sprong van 5.83, wel weer een pr, naar een vierde plek in het klassement, op 49 punten van de Belgische Marjolein Lindemans. Ook Lieke Muller eindigde het verspringen met een pr: 5.68m (was 5.55m).
Het speerwerpen heeft Visser de das omgedaan. Ze kwam niet in de buurt van haar pr van 39.07m, maar met een beste worp van 33.02 wist ze het verschil met Lindemans terug te brengen tot 30 punten voor de afsluitende 800m. Lieke Muller leek vanaf het begin van het toernooi aanspraak te willen maken op de zesde plek, want ook na het zesde onderdeel - met een beste worp van 37.79m - heeft zij die positie nog stevig in handen.
En dus was het spannend in de 800m. Visser wist wat ze moest doen, 2.4 seconden goedmaken op Lindemans. Dat lukte niet, de Belgische ging op de laatste meters Visser nog voorbij en werd tweede. De atlete van SAV eindigde zowel op de 800m als in de eindstand als vierde. Met zes pr\'s op onderdelen en een puntenpr: 5774. Voor Muller was de 800m een grote teleurstelling en de reden voor een enorme kater na het toernooi. Door haar tijd van 2.33.58 eindigde ze als zevende met een puntentotaal van 5366, een pr.

\"\"De snelsten
Afsluitend onderdeel wat Nederlanders betreft was de 200 meter voor vrouwen. Twee Nederlandsen in actie: Tessa van Schagen en Laura de Witte. De series vervielen zodat de atletes meteen knokten voor een plek in de finale op zaterdag. Van Schagen kwam, zag en overwon in haar race; ze finishte vooraan in een persoonlijke besttijd van 23.49. De atlete van Leiden Atletiek had een perfecte voorbereiding op deze kampioenschappen omdat ze al vroeg in het seizoen de limiet op zak had. \'Het indoorseizoen was al een goede test voor me, met ook een pr en ik kon toewerken naar een piek tijdens dit toernooi. Dat is vandaag gelukt\', aldus Van Schagen.
De Witte denkt met een rotgevoel terug aan haar wedstrijd. \'Het ging helemaal niet en kan nog niet zeggen waar het aan lag. Ik was helemaal niet zenuwachtig en misschien had ik dat wel moeten zijn. Ik kon op het rechte stuk nog wel wat inlopen, maar het was te laat.\' Laura de Witte kwam na 24.41 seconden over de streep.

Zaterdag 20 juli is dag 3 van de Europese Kampioenschappen Junioren in het Italiaanse Rieti. Met acht Nederlanders op de baan, te beginnen met discuswerper Denzel Comenentia om 10.45 uur.

Alle uitslagen staan hier, kijk voor meer nieuws over deze EJK, foto\'s en video\'s op Atletiek Week en op Losse Veter

Foto\'s: Erik van Leeuwen