Inspiratie op WandelTrainersDag

Geplaatst op Zaterdag, 8 maart 2014
Inspiratie op WandelTrainersDag

Boetje Huliselan heeft een neiging naar uitersten. Ooit 'gewoon' begonnen als voetballer, daarna als bodybuilder, vervolgens kwam hij uit bij darts ('ik heb nog tegen Raymond van Barneveld gegooid') tot hij in 2000 het wandelen ontdekte. Nu is hij een stevige stapper, snelwandelaar, trainer, instructeur; wandelen is zijn lust en zijn leven. Maar gewezen op een rijtje 'minimalistische' schoentjes, schudt hij het hoofd. 'Nee nee, niks voor mij,' zegt Boetje.

In het hardlopen is blootsvoets lopen (of met schoentjes zonder hak op dempende zool) al jaren een thema. Op de vierde WandelTrainersDag, zaterdag in Nijmegen, introduceert Yvonne Bontekoning het ook in het wandelen. Als sportpodoloog meet ze jarenlang speciale zooltjes aan ter correctie van allerlei voetproblemen. 'En mijn ouders zorgden er ook altijd voor dat ik goede, stevige schoenen had. Eigenlijk helemaal niet goed,' weet ze nu. Schoenen vervormen de voeten, die juist de ruimte moeten krijgen. Vooral de tenen. Terug naar de natuur dus, 'toen de mens nog jager en verzamelaar was', zoals ze zegt. Op blote voeten dus.

Yvonnne Bontekoning instrueert tijdens de workshop

Probleem is wel dat het jaren duurt voordat de voeten zonder hak en zool kunnen, zoals Bontekoning ook zelf ervaart. Ze moet in feite op nieuw leren lopen en met name de landing op de hak wordt vervangen door een landing op de middenvoet, met een kleinere pas. Dat vraagt training van de voeten, de titel van haar workshop ook op de WandelTrainersDag. En op de Wandelsportmarkt staat ze in het kraampje van Feelmax, de Finse producent van minimal shoes. Pal tegenover de kraam vol stevige stappers van Hi-Tec. Precies zoals de WandelsTrainersDag is bedoeld: ter informatie, inspiratie en ontmoeting. Wetende ook dat er meer wandelwegen naar Rome leiden.

Die Wandelsportmarkt biedt ook nu weer een fraai palet van producten voor wandelaars, die aangeeft dat de wandelsport in beweging is. Van de gadgets van Garmin tot uiteraard de poles of stokken voor het nordic walking. Maar ook de stokjes van vader een zoon Scheper. 'De oplossing voor dikke handen tijdens het wandelen', prijst zoon Emanuel Scheper de stokjes aan, die zijn vader Jan maakt. Stokjes met een lederen veter voor om de pols.

De stand van wandelstokjes.nl op de wandelsportdag

'Mijn vader liep vier jaar geleden de Vierdaagse van Nijmegen en kreeg last van dikke handen. Hij probeerde van alles uit, tot stressballetjes aan toe. Hij zag mensen met die stokjes in hun handen, maar die waren niet te koop,' vertelt Emanuel Scheper. Af en toe knijpen in die stokjes hielp tegen die dikke handen, ontdekte vader Jan. Hij maakt ze nu zelf. Van beukenhout, want die houtsoort is het minst vet. Sinds januari zijn ze op de markt via www.wandelstokjes.nl. Voor een tientje. En? 'Je wordt er natuurlijk niet rijk van. Maar het levert wel heel veel leuke reacties op,' vertelt Emanuel Scheper.

Met ruim driehonderd wandeltrainers (vergelijkbaar met de vorige edities) is ook de vierde WandelTrainersDag weer goed bezocht. Voor de organisatie tekenen andermaal de Atletiekunie en KNBLO-NL. De Atletiekunie en de wandelsportorganisatie werken sedert vijf jaar samen, wat voor een impuls van vernieuwing heeft gezorgd in de doorgaans wat conservatieve wandelsport. Want sinds kort horen ook begrippen als warming up of cooling down bij wandelen, zelfs bootcamp of smovey walking.

Bij de workshop wandelbootcamp werd ook de muur van de parkeergarage gebruikt

En wat je allemaal niet met die poles kunt doen, toont Leo Neuteboom in zijn workshop '80.000 oefeningen met stokkies'. Die 80.000 staan wat Neuteboom betreft gewoon voor 'verbluffend veel'. Hij maakt er een stevige work out van, met de nadruk op stabiliteit en coördinatie. Als basis ook goed voor de wandelaar, immers. Wat Neuteboom vooral laat zien is de waarde van een man of vrouw voor de groep die een ware entertrainer is. 'Het gaat om de lol, maak er een feestje van,' zegt hij zelf.

Zoals een inspirerende trainer ook de sleutel tot succes is bij Start to Run - al jaren een beproefde formule voor beginnende hardlopers - zou het ook zo kunnen zijn bij WandelFit; de tegenhanger van KNBLO-NL. Beginnen met bewegen kan ook zónder begeleiding van een trainer voor een groep met ViaVierdaagse, waarmee mensen worden voorbereid op deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen. Voor Gerard Nijboer, ambassadeur van het project, is het belangrijk voor beginners (lopers of wandelaars) om een doel hebben. Een finishlijn dus, het voldane, trotse gevoel iets volbracht te hebben.

Creatief met stokkies

Wat dat betreft kan de nakende fusie tussen KNBLO-NL en die andere wandelbond NWB voor een nieuwe impuls zorgen door een groter bereik in wandelend Nederland. En die kunnen we weer koppelen aan WandelFit,' ziet Bram Janssen, medewerker sportontwikkeling bij KNBLO-NL.

Met de grijze golf liggen er volop kansen voor de wandelsport. Tot aanzienlijk meer leden hebben de ontwikkelingen in de afgelopen jaren volgens Janssen nog niet geleid. 'Maar,' zegt hij, 'de groei merken we wel. We zien overal nieuwe initiatieven ontstaan, mensen die iets willen met wandelen. Het is niet langer louter top down, het komt niet alleen meer van ons vandaan.'

In haar workshop 'De rollator de deur uit' geeft Lysbet Heeres-Faber een prachtig voorbeeld van zo'n initiatief. Ze was betrokken bij pilot in een verzorgingshuis waar in drie sessies een groepje van tien senioren van (een beetje krom) achter de rollator naar (rechtop) met poles lopen. Van 'een beetje eng' naar een rondje in de buitenlucht. Het moet gezegd, het is bij die pilot gebleven en ook Lysbet Heeres heeft geen pasklaar antwoord op de vraag hoe zoiets structureel kan worden georganiseerd. De voordelen zijn echter evident, wat haar betreft: 'Naar buiten, blij in het zonnetje. Vitamine C!'

Blij in het zonnetje!

Van minimal shoes tot een aanval op de rollator; de kracht van de WandelTrainersDag met tientallen workshops is de variatie. Daarom komt Elly Paridiaans met echtgenoot (en assistent) Noud van De Grensverleggers uit het Brabantse Reusel ook graag naar Nijmegen, vertelt ze tijdens het afsluitende drankje. Maar met nieuwe dingen hoeft ze bij haar wandelgroep niet aan te komen. 'Smovey rings of barefoot? Echt niet. Een warming up of cooling down kan nog net, verder willen ze geen gekkigheid. Ze willen wandelen en buurten,' zegt ze. Wandelen met kletsen dus.

Toch heeft ze wel wat aan die opgedane kennis van nieuwe inzichten en materialen. Maar dan voor haar groepjes 'bewegen voor ouderen' en 'bewegen op muziek' en de fitgroep. 'Die vinden dat wel leuk.'

Boetje Huliselan is er ook nog, aan het einde van de lange dag. Hij heeft toch die workshop 'voetentraining' van Yvonne Bontekoning bijgewoond. Boetje lacht en zegt: 'Misschien kan er toch iets mee.'

Ook Bert Poelman en Aletta den Hartog zijn trouwe bezoekers van de WandelTrainersDag. 'Om de kennis op te frissen en om nieuwe inzichten te krijgen. En natuurlijk om mensen te ontmoeten,' vertelt Poelman. Enkele jaren terug gaf hij zelf ook de workshop 'nordic walking voor kankerpatiënten'. De belangstelling viel echter tegen.


Tekst: Pim van Esschoten
Foto's: Coen Schilderman
Veel meer foto's (226!) op Facebook.