'Ik vertrouw mijn trainer voor 100 procent'
Madiea Ghafoor, geboren, getogen en nog steeds wonend in Amsterdam, begon met atletiek toen ze 13 jaar oud was. Ze deed mee aan een schooltoernooi en werd gescout door voormalig topsprinter Sammy Monsels. Ze ging trainen bij Continental Sports op de atletiekbaan onder de metrobaan van station Kraaiennest in de Bijlmer in Amsterdam.
Atletiek, en in het bijzonder de sprint, bleek haar ‘ding\' te zijn. Het eerste jaar dat ze bij Monsels trainde mocht ze meteen meedoen met de NK junioren. Ze liep de 60, 100 en 200 meter. Na drie jaar vond Monsels dat het tijd was voor de 400 meter. ‘Eigenlijk vond ik de 400 meter veel te lang voor mij, maar ik had me toch maar ingeschreven voor een wedstrijd in België\', aldus de sympathieke sprintster van Pakistaanse afkomst. Haar doel voor deze eerste 400 meter was een tijd neer te zetten onder de minuut. ‘Ik liep helemaal alleen, want niemand anders had zich ingeschreven. Ik liep meteen een 59\'er, waar ik heel blij mee was\'. Het jaar dat ze zich voor het eerst aan de 400 meter waagde liep ze bijna de limiet voor de EYOF. Haar grote progressie werd beloond met uitzending naar de Koninkrijk Spelen, gehouden op Aruba. ‘Een super gaaf toernooi en stiekem ook een mooie vakantie\', blikt ze terug op deze wedstrijd.
2010 was een minder jaar voor de Amsterdamse atlete. De trainingsgroep van Monsels viel uit elkaar en Ghafoor moest hierdoor veel trainingen alleen afwerken. Het was tijd voor verandering en ze ging op zoek naar een andere coach. Ze vond haar nieuwe plek in de trainingsgroep van Oscar Terol en Urta Rozenstruik. Vanaf dat moment ging ze heel hard vooruit. Ze nam deel aan de Europese junioren kampioenschappen en won daar geheel onverwacht brons op de 400 meter. ‘In de series liep ik al meteen een Nederlands junioren record. Dat gaf me een enorme boost en heel veel zelfvertrouwen. Ik had het gevoel dat ik alles aan kon\', aldus de atlete van de Amsterdamse club Phanos.
Voor Madiea zijn er geen geheimen om goed te worden. Hard trainen is het motto. ‘Oscar weet precies wat er gebeuren moet. Hij plant de inhoud en de vorm van de trainingen maanden van te voren. Ik vertrouw hem voor 100 procent\'. ‘Bovendien heeft het geen zin om discussie te voeren met Oscar\', zegt de atlete gekscherend, ‘hij heeft namelijk altijd gelijk\'. Ze geeft echter wel aan dat er ruimte is voor aanpassing. ‘Je moet goed naar je lichaam luisteren, anders ben je zo geblesseerd\'. Naast atlete is de Amsterdamse ook studente aan de Johan Cruijf University. Ze geeft aan dat het, ondanks de medewerking van de universiteit, lastig is om studie en topsport te combineren. ‘Als je 11 keer per week traint en ook nog wedstrijden loopt, dan heb je niet veel tijd over om naar colleges te gaan.\'
Madiea Ghafoor inspecteert met trainer Oscar Terol de indoorbaan in Göteborg
Ook werken zit er niet in voor de enthousiaste Ghafoor, ‘daar heb ik echt geen tijd voor\'. Zoals veel atleten, was Madiea tot op heden geheel afhankelijk van de financiële hulp van haar ouders. Sinds kort wordt ze geholpen door Topsport Amsterdam en dit jaar is ze lid geworden van het AA-Drink Talententeam. De ondersteuning die ze krijgt van AA-Drink en Asics is voor haar van groot belang: \'Ik ben dankbaar dat ik weer voor het AA-Drink Talententeam mag uitkomen.\' Ook vertelt ze nog steeds een grote geldsponsor te zoeken om een volledig topsportprogramma te kunnen draaien: ‘topsport kost veel tijd, energie en geld. Een extra financiële sponsor zou daarom geen overbodige luxe zijn.\'
Ondertussen traint Ghafoor hard door. De trainingen omvatten alle facetten van het lopen: snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en techniek. Ze vertelt: ‘het is vast wel opgevallen dat ik behoorlijk laag zit tijdens het lopen. Oscar geeft ook steeds aanwijzingen om hoger te lopen, maar tot nu toe is mijn loopstijl niet veel veranderd. Ik heb hard gelopen ondanks mijn techniek, dus ik zal ook wel iets goed doen. Daarnaast werken we hard aan mijn krachtniveau. Deze moet echt omhoog, want ik ben helemaal niet zo sterk.\'
Op de vraag of ze weet hoe haar internationale concurrentes trainen zegt ze volmondig nee. ‘Ik zou het wel leuk vinden om anderen een keer te zien trainen, bijvoorbeeld Sanya Richards, maar eerlijk gezegd interesseert hun trainingsprogramma me weinig.\' Deze winter was kwalificatie voor de EK Indoor in Göteborg het hoofddoel. Vorig jaar liep ze al 53.48 en de limiet voor de EK was 53.20. De limiet lag dus binnen de mogelijkheden. ‘In mijn eerste wedstrijd was ik met 55 seconden nog ver verwijderd van de limiet, maar ik kon de race heel goed indelen en het liep zo makkelijk dat ik meteen het gevoel had dat ik veel harder kon. De tweede wedstrijd was ook meteen 2 seconden sneller.\' Ze liep uiteindelijk een tijd van 52.66 in Luxemburg op 2 februari 2013 en daarmee was kwalificatie een feit.
In Göteborg bekijkt ze haar kansen race per race. ‘Natuurlijk denk ik wel aan de halve finale, of zelfs de finale, maar daarvoor moet je eerst de eerste ronde goed lopen\'. Aan de vooravond van de Europese Kampioenschappen vertelt Ghafoor dat ze de overgang van de junioren naar de senioren niet zo groot vindt. ‘Ik liep als junior al bij de senioren mee, dus ik ben het wel gewend\', aldus de nuchtere sprintster. Ze denkt wel dat de Europese indoorkampioenschappen een veel grotere indruk zullen maken dan de juniorentoernooien.
Een ander hoofddoel voor dit jaar is een goede klassering op de Europese kampioenschappen voor atleten tot 23 jaar. De limiet voor de wereldkampioenschappen zit nog niet in haar hoofd. ‘Op de EK<23 lopen alle meiden al super hard. Dat is een goede leerschool voor de grotere toernooien\', aldus Ghafoor. Ook van de Olympische Spelen wil ze nu alleen nog dromen. ‘Daar zijn tijden in de 50 seconden voor nodig en dat is nog niet aan de orde.\'
Het laat duidelijk de manier zien hoe Ghafoor en haar team haar carrière uit stippelen: één ding tegelijk en stapje voor stapje!
Meer informatie over het AA-Drink Talententeam 2013 vind je hier.
Meer informatie over de EK Indoor in Göteborg vind je hier.
Tekst: Laurien Hoos
Foto: Erik van Leeuwen