Goud voor Marlou, zilver voor Kenny op achtste WK-dag

Geplaatst op Donderdag, 29 oktober 2015

Opnieuw succes voor de Nederlandse atleten op de WK in Doha. Marlou van Rhijn werd voor de tweede keer wereldkampioen; ditmaal op de 100 meter (handicapklasse T44). Kenny van Weeghel completeerde zijn ‘setje’ medailles met het zilver op de 800 meter (T54)

Van Rhijn veroverde haar wereldtitel in een tijd van 12.80 seconden; 0.02 seconden sneller dan ze was. Die tijd was dan ook goed voor een nieuw wereldrecord. Dat ze dicht bij haar eigen mondiale toptijd zou moeten lopen voor de titel, wist ze op voorhand. “Ik zit er nu net onder, dat is fantastisch. Het deelnemersveld is hier ontzettend sterk, dus ik wist dat ik een scherpe tijd neer moest zetten. Dat is gelukt.”

Voor Van Weeghel kwam het zilver als een verrassing. “Ik hoopte op een mooie race en wist dat een medaille ontzettend lastig zou worden”, erkende hij na de 800 meter. “Ik raakte ingesloten, maar toen er een gaatje viel, ben ik er direct in gedoken. Ik ben vol gegaan voor het goud, maar dat was net een stapje te ver.”

Persoonlijke records

Zowel Van Gansewinkel als Jong verbeterden net als Van Rhijn hun persoonlijk record op de 100 meter. Van Gansewinkel klokte 13.49 (0.21 sneller), Jong was 0.22 seconden sneller en noteerde 13.52. Ook Nienke Timmer liep sneller dan ooit. In de finale van de 100 meter T35 liep ze met 16.16 seconden zeven tienden van haar beste tijd af.

Margriet van den Broek reed in de avond haar zesde finale tijdens dit WK. Op alle afstanden waarin ze startte – van 100 tot 5.000 meter, bereikte ze dit toernooi de eindstrijd. De Tilburgse wheelster sloot de finale van de 5.000 meter (T54) af met een vijfde plaats.

Series

Shirley Kerkhove (400 meter T20) en Ronald Hertog (100 meter T44) strandden in de series. Beide atleten wonnen eerder dit WK al een medaille. Voor Kerkhove gebeurde dat gisteren op de 800 meter, Hertog deed dat bij het verspringen.