Goud en brons voor Nederland op de World Relays

Geplaatst op Zondag, 2 mei 2021

Bij de World Athletics Relays in Silesia, Polen werd dit weekend niet alleen gestreden om de wereldtitels op de estafetteonderdelen, maar werden ook de startbewijzen voor de Olympische Spelen in Tokio en de wereldkampioenschappen atletiek in 2022 verdeeld. TeamNL stond aan de start bij vijf onderdelen: de 4x100m vrouwen en mannen, 4x400m vrouwen en mannen en de mixed 4x400m estafette.

Olympische startbewijzen

Twee van de vijf teams wisten zich al eerder te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio (4x100m mannen en 4x400m vrouwen). Voor de overige drie teams was het bemachtigen van een Olympisch ticket misschien wel het belangrijkste doel dit weekend. Een plek in de finale was hiervoor vereist. Op zaterdag wisten alle vijf de teams zich te kwalificeren voor de finale en voldeden daarmee dus aan de eis voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio en de wereld kampioenschappen in Oregon in 2022. Bij beide toernooien zien we alle vijf de Nederlandse estafetteteams dus terug.

De puzzel van de opstelling

Door het krappe tijdschema werd er veel gevraagd van de 400 meter lopers. Waar we op zaterdag Femke Bol en Tony van Diepen nog twee keer op de baan zagen verschijnen, bleef het op de finaledag bij één keer. Dat betekende dat ook Laura de Witte en Terrence Agard, die zaterdag hun krachten nog konden sparen, zondag de baan betraden. Ook bij de 4x100m teams zagen we wisselingen voor de finales. Slotloopsters in de series Marije van Hunenstijn en Churandy Martina werden vervangen door Naomi Sedney en Christopher Garia.

Goud voor de 400m lopers

Het hoogtepunt van het weekend kwam op naam van de Nederlandse mannen bij de 4x400m. Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen trokken hun goede vorm van het indoorseizoen door. Na de Europese indoortitel van afgelopen maart, mogen ze zich nu ook wereldkampioen 4x400m estafette noemen. Met een tijd van 3:03.45 minuten bleven ze de concurrentie ruim voor. De gouden medaille mag mee naar Nederland.

Brons voor de vrouwen 4x100m

Ook een medaille was er voor de vrouwen bij de 4x100m. Het team leek op koers te liggen voor goud, maar na een moeizame laatste wissel moest Naomi Sedney de koppositie uit handen geven. TeamNL finishte met 44.10 seconden in dezelfde tijd als Polen. Op basis van duizendsten werd Nederland uiteindelijk naar de derde plaats verwezen.

Net geen podiumplek voor vrouwen 4x400m

Waar er vooraf op een medaille gehoopt werd, zat er voor het 4x400m vrouwenteam niet meer in dan een vierde plaats. Eva Hovenkamp, Lisanne de Witte, Femke Bol en Lieke Klaver liepen een sterke race, maar kwamen helaas net te kort voor een plek op het podium.

Het Nederlandse team op de 4x400m mixed relay met Nout Wardenburg, Eveline Saalberg, Laura de Witte en Terrence Agard finishte als achtste in de finale met een tijd van 3:21.02 minuten.

Teleurstelling voor mannen 4x100m

De Nederlandse mannen leken lang op weg naar een plek in de top zes. Het ging helaas mis bij de laatste wissel tussen Hensley Paulina en Christopher Garia. De mannen wisten de finish niet te bereiken en kregen een DNF achter hun naam.

Fotografie: André Weening / Orange Pictures
Foto’s in deze berichtgeving zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.