GAC, Sprint naar NK Teams; degradatie TION, Atverni

Geplaatst op Dinsdag, 25 september 2012
GAC, Sprint naar NK Teams; degradatie TION, Atverni

In navolging van de vrouwenploeg promoveerden zondag ook de mannen van GAC uit Hilversum naar de NK Teams voor 2013. Bij de vrouwen won Sprint de promotie/degradatiefinale. De mannen van TION en de vrouwen van Atverni degradeerden.

De finalewedstrijd vond plaats op atletiekbaan Overvecht in Utrecht, voor het eerst in enkele jaren weer het strijdtoneel van een senioren competitiewedstrijd. Met zowel de mannen- als de vrouwenploeg in de finale, had thuisvereniging Hellas de kans gegrepen om de wedstrijdorganisatie naar zich toe te trekken. In een goed verlopende wedstrijd, met fris maar droog weer, lukt het het de beide jonge thuisploegen niet om te promoveren, maar ook met het oog op het aankomende Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF, in 2013) was de organisatie een uitstekende ontwikkeling.

De promotie van GAC (tweede in de wedstrijd achter AV \'34) ging ten koste van TION dat vierde werd. De Enschedese ploeg stond vorig jaar nog op het podium van het NK Teams, maar kon zich met een smalle ploeg de \'nul\' op polshoog niet permitteren. Toen alle rook was opgetrokken (het wedstrijdadministratieprogramma Athletics Manager vertoonde opnieuw enige kuren), kwam TION precies twee punten tekort ten opzichte van Rotterdam Atletiek (derde).

Bij de vrouwen was Sprint oppermachtig met met 76 punten en acht overwinningen op de 18 onderdelen. Van de drie eredivisionisten die tegen degradatie streden, waren Prins Hendrik en Unitas (beiden 65 punten) succesvol, Atverni niet.

Mannen

In juni waren de Hilversumse vrouwen als kampioen van de eerste divisie al gepromoveerd naar het NK Teams en zondag volgden de mannen dat voorbeeld. De wedstrijd werd echter gedomineerd door AV \'34 dat in het veld van zes ploegen (drie eredivionisten en drie eerste diviosnisten) maar liefst negen onderdelen won. De meeste zeges waren op korte loopnummers (100, 200, 400, 400 m horden en 4x400 meter), maar de Apeldoornse atleten wonnen ook spring- en werpnummers. Daaronder was ook een van de beste prestaties op de dag: de 74,79 meter speerwerpen voor Daan Meyer die daarmee blijk gaf zijn topvorm van 8 september jl. (75,67m in Bedford) nog niet kwijt te zijn. Achter Meyer verbeterde thuisfavoriet Elliot Thijssen het nationaal record Mannen 40-45 tot 68,51 meter. Paul Robers tekende namens AV \'34 voor een dubbele sprintzege in de mannenfinale (10,89/-1,6 m/s op de 100 meter en 21,79/-1,0 m/s op de dubbele sprint). Minstens zo indrukwekkend was de 1500-5000 dubbel waarmee René Stokvis het maximum van twaalf punten incasseerde voor TION (3.59,66 en 15.18,49). Bij het hinkstapspringen werd Nederlands kampioen Erwin Slokker verslagen door David van Hetten van Rotterdam Atletiek (14,94/0,0 om 14,75/+0,9).

Vrouwen

De vrouwenfinale in Utrecht leverde een van de meest spannende hardloopwedstrijden op van het hele seizoen 2012. Op de 800 meter finishten drie atletes binnen 0,01 seconde; Leslie van Miert en Karin van Nieuwenhuijsen (Hellas) kregen als co-winnaressen dezelfde tijd (van 2.17,51). Van Miert zou later ook de 1500 meter winnen (4.52,90, vlak voor Evelien Ruijters die eerder die derde plek op de 800 meter had behaald - met Ingrid Grutters van Atverni in beide races vierde).
Sprint leunde sowieso stevig op een aantal grote puntenpakkers: Femke van der Meij won de 100 meter met en zonder horden, terwijl zevenkampster Nadine Broersen haar gewicht weer in goud waard was met zeges bij het hoogspringen (1,80 meter) en speerwerpen (49,76 meter). Ook Broersen\'s Olympisch collega Dafne Schippers kwam (als kogelstootster) in actie voor Hellas.

Misschien wel de meest waardevolle atlete van de middag was echter Melissa Boekelman. De atlete droeg maar liefst 17 punten bij aan het totaal van Prins Hendrik: de maximale zes bij het kogelstoten (16,28 meter) en het kogelslingeren (45,81), plus nog vijf voor de tweede plaats bij het discuswerpen (39,85m, 1,71 meter achter Linda Hoedemakers van Unitas). Uitstekend was ook de 3,90 meter polsstokhoogspringen voor haar clubgenote Janneke Oosterink.

Met dank aan Marije Langen (11,56 meter hinkstapspringen) en Miquella Lobo (200 meter) won ARV Ilion overigens net zoveel onderdelen als Unitas dat volgend jaar uitkomt in de NK Teams wedstrijd. Zelfs vóór de favoriete 4x100 meterploeg gediskwalificeerd werd, had de ploeg echter al teveel punten verloren op vooral de loopnummers (zesde en laatste op de 400, 800 en 1500 meter, vijfde op de 3000 meter).

Alle standen en uitslagen onder voorbehoud; competitie-uitslagen zijn elders op deze site te vinden.

PROMOTIE-DEGRADATIE 1e/2e divisie

Uit de voorlopige uitslagen van de tweede promotie/degradatiefinale in Tilburg blijkt dat de mannen van PAC (wedstrijdwinnaar), De Spartaan (4e) en Leiden Atletiek (5e) promoveren naar de eerste divisie, samen met de vrouwen van Attila (1e in de thuiswedstrijd), AV 1923 (2e), Hera (4e) en Lycurgus (5e). Van de degradatiekandidaten uit de eerste divisie ontliepen alleen de vrouwen van SAV (3e) en de mannen van Gouda (2e) en Attila (3e) succesvol hun lot (met degradatie voor de mannen van Rotterdam Atletiek en Sparta, plus de vrouwen van Haag Atletiek, Altis en PEC 1910).

Mannen

Robert Martey en Ignisious Gaisah waren veel punten waard voor PAC, want het Ghanese duo tekende voor drie van de zes Rotterdamse overwinningen. Wereldtopper Gaisah won eenvoudig het verspringen (7,83m/+3,1 m/s), terwijl Martey de snelste was op de 100 (10,82) en 200 meter (22,12). Andere resultaten die opvallen in de uitslag: Yorben Ruiters\' ruime voorsprong op de 800 meter voor PAC (1.54,82), Gouwenaar Roland van Zuilen\'s 50-meter worp met de discus (50,05m) en meerkampcoach Alex van Zutphen\'s 4,70 meter polsstokhoogspringoverwinning en tweede plaats bij het hoogspringen (pupil Tim Dekker stond geblesseerd langs de kant).

Vrouwen

Er zijn meer wegen die naar Rome - of de eerste divisie - leiden. Attila deed dat bijvoorbeeld met vier overwinningen, waarvan twee voor Tanita Hofmans (1,70 meter hoogspringen, 11,65 hinkstapspringen). AV 1923 gaat echter ook naar de eerste divisie, hoewel de derde club uit Amsterdam geen enkele zege boekte - en zelfs maar vier keer op het podium finishte. Hera werd vierde met twee verdienstelijke overwinningen van Denise Kemkers (14,42 meter kogelstoten) en Marije Wever (57,37 op de 400 - plus een hordenracewinst). SAV leunde als vanouds sterk op Marloes Duijn (winst op zowel de 100 als de 200 meter met 12,23/+3,9 en 25,56). PEC 1910 haalde het net niet, maar Femke Hollander slingerde wel haar kogel naar 47,34 meter.

Uitslagen van de finale in Tilburg zijn hier te vinden.

PROMOTIE-DEGRADATIE 2e/3e divisie

Geen van de degradatiekandidaten lijkt erin geslaagd om zich te handhaven in de tweede divisie. In Etten-Leur finishten daarentegen bij de mannen de derde divisionisten Achilles, Noordkop, Ilion en Phanos als eerste vier; met AKU, VAV, Phanos 1 en Phanos 2 bij de vrouwen (in de tweede divisie én derde divisie mag een club met meedere mannen- of vrouwenteams uitkomen).

Mannen

Afstandslopers Robin van der Sanden en Alwin Roovers scoorden overwinningen voor de thuisploeg, waarbij de 800 meter in 1.55,11 de meeste mannenpunten van de dag opleverde voor eerstgenoemde. Noordkop promoveerde met dank aan onder meer oud-international Martijn Nuijens (1,95 meter hoogspringen) en kogelstoter Jeffrey Wassenburg (14,83m kogelstoten).

Vrouwen

Olympisch sprintster Eva Lubbers leidde haar AKU-ploeg naar de overwinning met zeges op de 200 meter en een bijdrage op de 4x100 meter - plus een uitstapje naar het kogelstoten. VAV gaat naar de tweede divisie op kracht van vooral de springnummers (Sana Kadri won het hoogspringen, Angela van Veen zowel het ver- als het hinkstapspringen). Twee ploegen van Phanos leverde een interessante tweestrijd op - waarbij Phanos 2 op zes van de veertien onderdelen aan het langste eind trok.

Uitslagen van de wedstrijden in Etten-Leur zijn hier (mannen) en hier (vrouwen) te vinden.

Tekst: Wilmar Kortleever.