Flynth Recordwedstrijden Hoorn: WK-kwalificatie Sedoc
Gregory Sedoc kwalificeerde zich in een fabuleuze hordenrace in Hoorn voor een WK-toernooi dat hij wellicht nooit zal bereiken. De tijd van 13,44 is goed genoeg, maar drie fouten met het dopingsysteem kunnen de atleet duur komen te staan.
Hoe onbenullig die fouten kunnen zijn, illustreerde Yvonne Hak zaterdag bij dezelfde Flynth Recordwedstrijden. ‘Ik zat gisteren bij mijn ouders thuis en hoorde op tv wat er met Greg aan de hand is. Opeens realiseerde ik me dat ik nog niet doorgegeven had dat ik niet terug gekeerd was naar Amsterdam en dat heb ik toen snel even rechtgezet. Het is vervelend iedere verandering van je plannen te moeten melden, maar het is je werk\', zei Hak daarover.
Eenzelfde soort fout maakte Sedoc toen hij begin februari opeens de mogelijkheid kreeg van start te gaan bij de indoormeeting in Stuttgart, opeens zijn koers verlegde van Papendal naar Zuid-Duitsland ... en naliet dat te melden, zoals een topsporter momenteel verplicht is te doen.
Het was het enige moment dat Sedoc in Hoorn wilde ingaan op wat er precies is gebeurd toen hij zijn drie fouten maakte: eenmaal was hij onvolledig bij het aanmelden van zijn verblijfplaatsen, tweemaal was hij niet waar hij volgens die eigen opgaven zou moeten zijn en konden dopingcontroleurs hem dus niet vinden. ‘Maar als ik een controle zou willen ontlopen, ga ik dus niet naar een wedstrijd in Stuttgart\', aldus de atleet. De rest van zijn verdediging spaart hij tot zijn zaak op 9 juni wordt behandeld door de tuchtcommissie van het Instituut voor Sportrechtspraak. Via de vakbond NLSporter heeft hij inmiddels een advocaat in de arm genomen.
Emotioneel
Dat alles neemt niet weg dat Sedoc na zijn race emotioneel reageerde op de prestatie en op de situatie waarin hij verkeert - en waarvan hij sinds begin april op de hoogte is. ‘Trainen en wedstrijden lopen is het enige dat ik wil. Als ik opsta, is het eerste waar ik aan denk atletiek. Maar nu kan ik alleen als ik een wedstrijd loop alles uit mijn hoofd zetten en denk ik alle andere uren alleen maar aan het feit dat me dit door administratieve regels misschien afgenomen zal worden.\'
Die passie voor de sport deed hem besluiten om wel naar het trainingskamp in de VS te gaan. ‘Ik ben daar goed in vorm gekomen. In mijn eerste wedstrijden liep ik 13,68 en 13,63 en dat zegt veel.Hieruit blijkt hoe gek ik ben op dit spelletje. Ik heb altijd met alles rekening gehouden, maar niet gedacht dat dit me zou kunnen overkomen.\'
Op de vraag hoe hij, ook na twee waarschuwingen, zo slordig kon zijn, wilde hij nu nog niet ingaan. Op rechtstreekse vragen naar een mogelijk bewust frauderen reageerde hij verontwaardigd. ‘Hoe kunnen mensen mij dit vragen. Het is verspilling van energie er op in te gaan! Alle beschuldigingen slaan echt nergens op.\'
Sedoc heeft na zijn terugkeer uit de VS dinsdag gesprekken gevoerd op het bondsbureau. Zoals bekend ziet de Atletiekunie geen reden hem via een ordemaatregel te verbieden wedstrijden te lopen. Dat stelt Sedoc in staat om zich in de komende anderhalve week - bijvoorbeeld bij de FBK-Games in Hengelo - nog iets sneller te lopen dan in Hoorn en al te voldoen aan de Olympische limiet van 13,43. Als het tot een schorsing komt van een jaar, zou deelname aan de WK in Daegu niet mogelijk zijn, maar aan de Spelen van Londen wel. De 13,44 in Hoorn liep hij met een rugwind van +1,0.
Hak al op dreef
Yvonne Hak liep een goede 800 meter als opening van haar seizoen. Na 57,57 halverwege kwam ze uit op een winnende 2.01,62. In Hengelo, Rabat en Oslo krijgt ze drie wedstrijden om daar ruim een seconde vanaf te halen en een optreden bij de WK zeker te stellen.
Hak keerde deze week terug van een trainingskamp met haar eigen vereniging in Italië. ‘Dat doe ik al sinds ik 15 jaar ben. In onze trainingsgroep heb ik een paar jongens aan wie ik me goed kan optrekken en dat heeft ook nu weer goed gewerkt\", zei ze. Ze is voorlopig vrij van studiezorgen en kan zich helemaal richten op trainingen en wedstrijden.
Götzis-gangers
Ingmar Vos won in Hoorn het verspringen met een afstand van 7,55, slechts één cm onder zijn p.r.. Hij stopte na drie pogingen en liep vervolgens de 110m horden in een uitstekende 14,32. Ook het discuswerpen beperkte hij tot drie pogingen, waarvan de enige geldige 39,95 was.
Ook de vrouwen die naar Götzis gaan, bleken in goede vorm. Ze ontmoetten elkaar op de hordensprint en bij de verspringbak. De prestaties: Remona Fransen 14,27 en 6,17, Yvonne van Langen 13,88 en 6,32, Dafne Schippers 13,68 en 6,16.
Schippers liep een baanrecord op de horden
Van Langen was uiteraard zeer content met het verspringen en sprak van een rommelige hordenrace. ‘Maar dat onderdeel ging in Lisse weer heel goed Het is nog niet stabiel. Maar over het geheel genomen ben ik minstens op hetzelfde niveau als vorig jaar en mijn geopereerde knie houdt zich prima.\'
Schippers kan sinds drie weken weer voluit trainen en presteren, nadat ze tijdens de trainingsstage in Valencia nog wat last had van haar hamstring. ‘De basis was al goed door de wintertraining en ik heb het snel op kunnen bouwen richting Götzis\', zo oordeelde ze.
Ook Fransen is optimistisch, zeker na het goede hoogspringen in Lisse en de prestaties in Hoorn. ‘Lekker meedoen in mijn eerste meerkamp in Götzis\', zo kondigde ze aan. Datzelfde zei ze toen ze mocht deelnemen aan de EK indoor in Parijs en toen leverde dat een derde plaats op.
Speerwerpen
Bjorn Blommerde leverde een goede reeks worpen met de speer af, waarvan de afstand van 76,79 voldoende bleek voor de winst. ‘Ik opende het seizoen in de competitie met 76,73, maar kreeg wat last van een rib. Dat gaat nu beter, al ben ik niet pijnvrij. Ik hoopte dan ook stiekem op de 80 meter, maar dat komt nog wel. We zijn nog veel met de techniek bezig. Af en toe is er een sprankje van wat het moet worden. Misschien lukt het over anderhalve week als ik aan een sterk bezette wedstrijd in Riga kan meedoen.\'
Lars Timmerman stapte aanmerkelijk minder tevreden van de baan na zijn 70,90. ‘Gisteren een massage gehad en dat doe ik normaal nooit op de dag vóór een wedstrijd. Ik voelde helemaal geen spanning in mijn lichaam. Jammer, want fysiek gaat het prima.\' Ook hij hoopt op verbetering in Riga.
Overige prestaties en limieten
Een mooie tweestrijd ontwikkelde zich op de 400 meter, waar Bjorn Blauwhof Joeri Moerman vlak voor de finish wist te achterhalen en met een dikke verbetering van zijn p.r. (van 47,50 naar 47,19) wist te winnen. ‘Ik wist dat een p.r. er wel in zit, maar dit is wel heel mooi\', aldus Blauwhof. Moerman kwam tot 47,25 en liet daar een 200m in 21,89 op volgen (met winst in 21,59 door Guus Hoormoed).
Lisanne Schol heeft met de speer de limiet van 50,00 meter voor de EK 20-22 jaar, komende zomer in Ostrava ruimschoots overtroffen. In vier van haar zes worpen kwam ze verder dan de vereiste afstand voor atletes geboren in 1990-1991. Haar beste worp was in poging drie met 55,25 meter. Ze verbeterde daarmee tevens het vijf jaar oude Nationaal Baancircuitrecord van Bregje Crolla, die nu tot 54,20 kwam.
Jorian Damen kwalificeerde zich op de 800m met een tijd van 1.49,64 voor de EK voor junioren van komende zomer. Hij werd vierde in de A-race, die werd gewonnen door Wouter de Boer in 1.48,29.
Alain de Deugd kwalificeerde zich voor hetzelfde toernooi met zijn afstand van 67,43
bij het speerwerpen.
Denise Groot, die zich afgelopen winter al kwalificeerde voor de EK-onder-23 kwam in Hoorn tot een winnende 4,30m en opnieuw ruim boven de limiet voor dit toernooi.
Bokalen voor Hak, Cadée en Samuel
Bij de strijd om de Flynth Recordbokalen ging de prijs voor de vrouwen naar Hak, die bovendien een Nationaal Baancircuitrecord liep. Monique Jansen deed er eigenlijk weinig voor onder met haar 60,17 meter. Bij de mannen was Sedoc met zijn WK-limiet van 13,44 natuurlijk uitstekend op dreef, maar de discusworp van Erik Cadée (64,14 meter) werd net iets hoger aangeslagen door de jury (Ton Baltus, Jan Klaver en Eric Roeske). Alle zes worpen van Cadée landden overigens voorbij de 62,30.
Bij de junioren ging de prijs naar Jamile Samuel vanwege haar 11,69 sec. en 23,49 sec. op 100 en 200 meter.
Yvonne Hak, Eric Cadée en Jamile Samuel (foto Eric Roeske)
Tekst: Cors van den Brink - fotografie: Coen Schilderman
Alle uitslagen zijn hier te vinden.