EK u23 dag 4: Roosen wint zilver, brons voor Van Es

Geplaatst op Zondag, 11 juli 2021

Van donderdag 8 juli tot en met zondag 11 juli vonden de Europese Kampioenschappen onder 23 plaats in Tallinn. In de Estse hoofdstad kwamen 29 Nederlandse atleten in actie. Op de slotdag voegde Nederland nog twee medailles toe aan het totaal!

Sven Roosen naar zilver en 8000 plus

Na een sterke eerste dag van de meerkamp op zaterdag lag Sven Roosen op koers voor een medaille. Met prestaties van 14.33 seconden op de 110 meter horden, 41.97 meter bij het discuswerpen, 4.30 meter bij het polsstokhoogspringen, een speerworp van 58.95 meter en een tijd van 4:25.38 minuten op de afsluitende 1500 meter handhaafde Roosen zijn positie bovenin het klassement. Hij eindigde als tweede met een nieuw persoonlijk record van 8056 punten! Bekijk hieronder de reactie van Sven.

Diane van Es wint brons

Een spannend halfuurtje voor de atletiekvolger. Door stroomuitval in het stadion werd de 5000 meter finale met Diane van Es niet in beeld gebracht. Nadat de start twintig minuten was uitgesteld, werd toch besloten om de deelneemsters te laten lopen zonder elektronische tijdwaarneming en zonder livestreambeeld. Op vier rondes van het einde begon de kopgroep uit elkaar te vallen. Van Es zakte even terug naar de vijfde plaats, maar met een sterke laatste ronde wist ze toch als derde over de finish te komen: “Ik heb geprobeerd om het kopduo nog bij te halen. Het groepje waarin ik zat, was te rommelig met veel geduw en getrek. De eerste twee dames waren te sterk, dus derde is dan het hoogst haalbare. Dit was een groot doel en ik ben blij met het podium, al wil ik pas echt pieken in Tokio.”

Lobles naar plek vijf, Hondema tiende

Djoao Lobles finishte als vijfde in de finale van de 800 meter. Ondanks een sterk laatste stuk en een tijd van 1:46.48 minuten kwam hij net te kort voor de medailles.

De finale van het verspringen werd gekenmerkt door wisselende windsnelheden. Pauline Hondema kwam niet verder dan een afstand van 6.21 meter in haar eerste poging en eindigde daarmee als tiende: “Dit was totaal niet waar ik op had gehoopt. Ik voelde me echt heel goed. De aanloop ging steeds beter en daardoor kwam ik ruimte te kort op het einde, waardoor het twee keer ongeldig werd. Ik weet niet goed wat ik anders had kunnen doen. Ik baal wel."

Moeizamere tweede meerkampdag voor Sven Jansons

Sven Jansons kwam bij de start van de tweede meerkampdag met de schrik vrij. Kort na de 110 meter horden verscheen er een diskwalificatie achter zijn naam. Na protest van de ploegleiding besloot de jury de diskwalificatie terug te draaien. Jansons bleef dus in de strijd, maar moest hard werken op deze tweede meerkampdag. Uiteindelijk finishte Jansons op plek acht in het eindklassement met een score van 7705 punten. Voor zowel Jansons als Roosen geldt dat ze over twee jaar nog steeds in de onder 23 categorie mogen uitkomen.

Diskwalificatie 4x400m

De mannen op de 4x400 meter liepen een sterke finalerace en kwamen als eerste over de finish. Vanwege een onreglementaire duw werd het team helaas gediskwalificeerd.