EK u23 - Dag 2: Lau en van Gool winnen brons!

Geplaatst op Vrijdag, 12 juli 2019

Dag twee van de Europese Kampioenschappen onder de 23 jaar in het Zweedse Gavle zit erop. De absolute hoogtepunten van dag twee waren de bronzen medailles van Joris van Gool en Jasmijn Lau . Aan de hand van zes cijfers kijken we terug op dag 2 van de EK onder 23 jaar.

1

De eerste medaille van dit toernooi is een feit. Joris van Gool wist in de zeer spannende 100 meter finale de bronzen medaille binnen te slepen. Van Gool bleef met 10.27 sec slechts 0.04 sec verwijderd van het goud. Van Gool startte 2019 al heel succesvol met een bronzen medaille op de 60 meter tijdens de EK Indoor in Glasgow.

3

Al snel werd in de finale 10.000 meter duidelijk dat de Duitse atletes er met het goud en zilver vandoor zouden gaan. Maar de strijd om het brons lag open. En dat Lau daar vol voor ging was goed te zien. In de voorlaatste ronde had Lau alleen nog de Turkse atlete achter zich lopen. In de laatste 300 meter wist Lau echter een versnelling in te zetten waar niemand tegenop kon en veroverde hiermee het brons.

2

Op de 400 meter horden wisten Ramsey Angela en Nick Smidt zich allebei te plaatsen voor de halve finales van morgenmiddag (17:20 uur). Smidt kijkt uit naar de dag van morgen: ”Ik heb een behouden race gelopen, zonder echt te verzuren. Ik had mijn serie nog kunnen winnen, maar dat was niet nodig. Ik ben klaar om te knallen de komende dagen”.

Daarnaast wisten ook de twee kogelstootsters, Benthe König en Jessica Schilder, zich te plaatsen voor de finale van morgenavond (18:40 uur). König had maar één stoot nodig, en ging met 16.48 meter direct over de kwalifcatie-eis van 16,00 meter. Schilder kwam in poging twee tot 16 meter precies en kwalificeerde zich daarmee ook direct voor de eindstrijd. König blikt vooruit: “Ik kijk uit naar de finale, waarin ik wat meer zal kunnen werpen (lacht). Een top vijf zou mooi zijn”

En ook de twee Nederlandse polsstokhoogspringsters Killiana Heymans en Marijke Wijnmaalen wisten zich te kwalificeren voor de finale van zondag. Beide atletes sprongen over 4.15 meter wat genoeg bleek te zijn voor een plek in de finale. De finale is op zondag om 17:05 uur.

4

Een zure 4e plek was er op dag twee voor Emma Oosterwegel. Oosterwegel begon als zesde aan de tweede dag van haar zevenkamp. Een degelijke 5.86 meter met verspringen werd opgevolgd door een fantastische worp met de speer. Oosterwegel klom met een afstand van 52.04 meter naar plaats drie in de rankschikking. Tijdens de afsluitende 800 meter werd het alles of niets voor Oosterwegel. Met 2:12.68 liep ze nog een fantastisch pr tijdens het afsluitende onderdeel maar kwam helaas net tekort voor een medaille. De Belgische Hanne Maudens trok aan het langste eind en won het brons. "Ik kan mezelf niks verwijten. Ik was voor de race behoorlijk vermoeid door de afgelopen twee dagen, maar dat gold voor iedereen. Het ging vanaf het begin erg hard en ik heb er alles uit proberen te halen. Ik kan niet ontevreden zijn met deze twee dagen, zeker gezien de met momenten zware omstandigheden"

14

Het was ook niet de dag van Manon Schoop. Met een sprong over 1.73 meter bleef ze ver verwijderd van haar persoonlijk record 1.88 meter. “Ik voelde me goed tijdens de warming-up, maar in de wedstrijd kwam het er gewoon niet uit. Ik was niet goed genoeg.”

16

Voor Kevin Viezee liep de 800 meter anders dan gedacht. Viezee finishte in 1.51.38 sec. als zestiende. “Het gevoel was echt niet lekker. Ik houd absoluut niet van de kou en de regen. Ik ga toch nog wat van Zweden proberen genieten de komende dagen én supporteren voor mijn teamgenoten,” aldus Viezee.