EK u20 - Dag 4: wederom vier medailles voor Nederland!

Geplaatst op Zondag, 21 juli 2019

De allerlaatste dag van het Europees Kampioenschap voor atleten onder de 20 jaar in het Zweedse Boras zit er alweer op. Het werd wederom een zeer succesvolle dag voor Nederland met maarliefst 4 medailles. Aan de hand van 7 cijfers blikken we terug op de prestaties van de Nederlandse atleten.

1

De eerste gouden medaille van de dag was van Jorinde van Klinken. Na de grote teleurstelling bij het discuswerpen herpakte van Klinken zich fantastisch. Bij het kogelstoten nam ze revanche en stootte in de eerste poging de kogel al naar 17.39 meter.

Ook Femke Bol wist een fantastische gouden medaille te veroveren. Zij won haar finale overtuigend in een tijd van 56.25 sec en pakte daarmee het tweede goud van de dag.

4x100

Zowel het Nederlandse team bij de meiden als bij de jongens wisten zich eenvoudig te plaatsen voor de finale. De meiden wonnen hun serie in 44.16 sec. en plaatsten zich daarmee als tweede tijd voor de finale. Ook de jongens wisten hun serie te winnen in een tijd van 40.41 sec. en plaatsten zich daarmee als vierde tijd voor de finale. In de finale mochten de meiden het spits afbijten. Met dezelfde opstelling in de series gingen zij van start, namelijk Minke Bisschops, Zoë Sedney, Demi van den Wildenberg en als laatste loopster N'ketia Seedo. Vlak achter de Britten kwam Seedo over de finish in een tijd van 44.21 sec.

De jongens maakten het helemaal spannend in de finale. Met hetzelfde team als in de series, Keitharo Oosterwolde, Mark Heiden, Gino van Wijk en Brett Duff, finishten ze als vierde in een tijd van 40.28 sec. Door de disqualificatie van team Great Britain leverde dit ze uiteindelijk de bronzen medaille op.

2

Twee Nederlandse atletes kwalficeerden zich voor de finale op de 3000 meter. Die finale werd een erg rommelige race met een grote valpartij waar zowel Manjorie Janssen als Anna Hightower bij betrokken waren. Janssen werd in de finale 15e met een tijd van 10.04.14 min, Hightower werd 13e in 10.00.60 min.

Ook in de finale 800 meter stonden twee Nederlandse atleten aan de start. Nadat Ludo van Nieuwenhuizen en Djoao Lobles zich al knap wisten te plaatsen voor de finale, was Groot-Brittannië oppermachtig in de finale over 800 meter. De finale werd gedomineerd door de drie atleten die er met de medailles vandoor gingen. Van Nieuwenhuizen wist tot het einde mee te strijden wat hem een zesde plek opleverde in een tijd van 1.52.76 sec. “Ik ben heel tevreden, aangezien ik al ongelooflijk blij was met mijn finaleplaats. Ik vond het jammer dat er een gaatje ontstond met nog 300m te gaan, aangezien ik me nog sterk voelde. Het is erg mooi om zesde te worden, al was misschien een vijfde plaats mogelijk geweest. Dit smaakt naar meer, ik ben nog erg jong,” aldus van Nieuwenhuizen. Lobles finsihte als achtste. Lobles: “Ik kwam naar Zweden voor meer en ben dus niet tevreden. Halverwege voelde ik me nog goed, maar toen de Britten versnelden, liepen mijn benen vol. Zonde, aangezien ik meer wilde laten zien in de finale.”

6

Een 6e plaats was er voor Shaquillle Emanuelson in de finale bij het discuswerpen. Emanuelson kwam in zijn derde poging tot 57.70 meter. "Ik ben zeker tevreden met mijn 6e plek, aangezien ik als 10e geplaatst stond. Het team doet het echt fantastisch hier, ik ben blij dat ik daar ook een mooie prestatie aan heb kunnen toegevoegen,'' aldus Emanuelson.

5000

Max Polak moest tot de laatste dag wachten voordat hij in oranje in actie mocht komen in Zweden. Op de 5000 meter werd het verschil snel gemaakt en moest Polak zijn eigen tempo zoeken. Hij eindigde op de zeventiende plek in een tijd van 14:56.81 minuten.

2.00

Stan Nijhuis wist zich vrijdag tijdens de kwalificaties hoogspringen eenvoudig te plaatsen voor de finale van vandaag, met een sprong over de 2.09 meter. In de finale liep het wat anders voor Nijhuis. Na een sprong over de 2.00 meter sloeg Nijhuis de 2.05 meter over. Vandaag wist hij de 2.09 meter helaas niet te overbruggen, waardoor Nijhuis genoegen moest nemen met een tiende plek in de finale hoogspringen. “Ik had last van mijn voet en kon daardoor niet volledig focussen op wat ik moest doen: ontspannen springen. Het is jammer, maar een mooie ereplaats of een medaille was heel moeilijk geweest,” aldus Nijhuis.

9

Een negende plek voor Yasmine Abbes in de finale 1500 meter in een tijd van 4:30,61. “Met een negende plaats in dit veld kan ik zeker leven. Het was al mooi om in de finale te staan en tegen die grote namen te racen. Ik was de jongste van alle finalistes en heb enorm genoten van mijn tijd hier in Zweden. Het Nederlandse team is fantastisch,” aldus Abbes.

Volg de EK u20 live via onze social media kanalen. Kijk voor alle foto’s van dag 4 hier.

Fotografie: Coen Schilderman