EK u20 dag 3: zilver, zilver en nog eens zilver

Geplaatst op Zaterdag, 17 juli 2021

Van donderdag 15 juli t/m zondag 18 juli vinden de Europese Kampioenschappen voor atleten onder twintig jaar plaats in Tallinn, Estland. In totaal komen 25 TeamNL atleten in actie. Op de derde dag werd er maar liefst vier keer zilver gewonnen.

Matthew Sophia, Alida van Daalen, Minke Bisschops en Rick van Riel zorgden voor de Nederlandse successen op dag drie. De ingrediënten voor een mooie atletiekdag: lekker weer, snelle races en blije gezichten!

Emmanuel start tienkamp met vier PB’s

Op dag één en twee van het toernooi stond de zevenkamp op de planning, vandaag – op dag drie – startte Gabriel Emmanuel met zijn tienkamp. Om niet onder te doen voor Mulder en Dokter, moest hij hard aan het werk. Zaterdagochtend omstreeks 9:50 uur lokale tijd begon de Haagse atleet aan zijn eerste onderdeel: de 100 meter. Emmanuel dook op dit onderdeel voor het eerst onder de 11 seconden (10.98 sec.) en verbeterde daarmee zijn persoonlijk record. Ook op het verspringen stelde hij alles behalve teleur. Gabriel slechtte op het verspringen voor het eerst de magische barrière: de zeven meter (7.06m). Het kogelstoten was het laatste onderdeel dat in de ochtend werd afgewerkt. Ook op dit onderdeel verbeterde hij zijn persoonlijk record. Hij stootte de kogel naar 14.50 meter.

Om 15:00 uur werd de wedstrijd hervat met het hoogspringen voor de tienkampers. Emmanuel kwam tot een hoogte van 1.88 meter. Met een persoonlijk record van 2.05 meter stelde hij enigszins teleur op dit onderdeel. Onderdeel vijf, het afsluitende onderdeel van dag één, was de 400 meter. Gabriel Emmanuel verbeterde op dit onderdeel opnieuw zijn persoonlijk record: 51.61 sec. Lukt het ook morgen weer veel persoonlijke records te verbeteren?

Rolvink XXX

Nadat Alida van Daalen op het discuswerpen een zilveren medaille binnen wist te slepen, was het vanochtend de beurt aan Ruben Rolvink en Sebastiaan Bonte. Zij moesten ervoor zorgen dat er nieuw succes gevierd kon worden op discus. Helaas verliep de wedstrijd voor de mannen anders dan gepland. Rolvink wierp drie keer ongeldig en Bonte kwam met 51.83 meter tekort voor een finaleplaats.

Sophia wil onder de 13 seconden

Matthew Sophia sprak gisteren al uit mee te willen strijden om de medailles. In de finale vandaag ging het hard, heel hard. Na 13.26 seconden passeerde hij de finishlijn als tweede, achter de topfavoriet voor het goud. Matthew zelf zei daar het volgende over: “Ik ben God dankbaar voor alles wat hij voor me gedaan heeft. Er zijn nieuwe deuren geopend. Volgend jaar op de wereldkampioenschappen wil ik onder de 13 seconden duiken.”

Opnieuw zilver voor van Daalen

Alida van Daalen ging, na haar zilveren plak op het discuswerpen, vandaag op jacht naar een tweede medaille. Ze kwalificeerde zich relatief makkelijk voor de finale. In de finale wierp ze iedere poging een stukje verder (15.57m, 15.63m, 16.21m, 16.56m). De nummers één en twee (van Daalen) waren een klasse apart, zij hadden bijna een meter voorsprong op de rest. Van Daalen eindigde met haar 16.56 meter op een tweede plaats. Een tweede medaille en voor de tweede keer zilver. Wát een prestatie. Bekijk hieronder hoe zij het toernooi heeft ervaren.

Ook Bisschops wint zilver

Minke Bisschops en Xavi Mo-Ajok liepen dit toernooi al de 100m series, 100m halve finale, 100m finale (alleen Bisschops) en 200m series. Ze gaven gisteren allebei aan al vermoeide benen te hebben, maar vandaag desalniettemin voor het hoogst haalbare te gaan. Minke Bisschops kwalificeerde zich gemakkelijk voor de finale van de 200 meter. “Ik denk niet dat ik een medaille kan pakken vanavond, want zoals ik me nu voel, zou een PR al gek zijn. Ik kijk vooral uit naar veel slaap vanavond”, aldus Minke Bisschops. Xavi Mo-Ajok liep een tijd van 21.43 sec. en moest daardoor opnieuw genoegen nemen met een plek in de halve finale.

Maar, niets was minder waar! Minke Bisschops ging van start, na amper twee uur rust, bemachtigde positie twee en liet deze niet meer los. Minke Bisschops kan terugkijken op een zeer succesvol toernooi. Bekijk hieronder haar reactie.

Van Riel completeert succesvolle dag met zilver

Rick van Riel wilde voor een betere eindklassering gaan dan twee jaar geleden. Hij eindigde toen op een vijfde plaats. Om die doelstelling te behalen moest van Riel fris aan de start verschijnen. En dat deed hij. Hij liet niets aan het toeval over en zat vanaf het begin bij de snelste mannen. 100 meter voor de finish zette hij zijn eindsprint in en alleen de Ier kon hij niet meer achterhalen. Een tweede plaats voor Rick van Riel en de zesde zilveren medaille voor TeamNL dit toernooi. Bekijk hieronder zijn reactie op de race en de erekwestie met zijn broer Robin van Riel.

Top tien voor Knijnenburg en Fokkenrood

Drie snelle 800 meter races lopen in drie dagen is loodzwaar. Anne Knijnenburg ondervond dat vandaag zelf nog maar eens. Nadat ze zich vrijdag met een fenomenale eindsprint kwalificeerde voor de finale, was de tank vandaag leeg. Na 200 meter voelde ze al dat ze ‘op’ was: “De eerste ronde ging in 60 seconden, dat is heel hard. Iedereen heeft twee wedstrijden in de benen, dus dat zou ik ook moeten kunnen. Ik had misschien wat alerter moeten zijn en nog meer durven doodgaan in de finale”

De 3000 meter finale was het laatste onderdeel op dag drie van dit toernooi. Jesse Fokkenrood probeerde zolang mogelijk aan te haken bij de kopgroep, maar ongeveer 2 rondes voor de finish moest hij een gaatje laten. Hij eindigde uiteindelijk als tiende in een tijd van 8:24.40 minuten.