EK U20 - dag 3: vier medailles voor Nederland!

Geplaatst op Zaterdag, 20 juli 2019

Dag drie van het Europees Kampioenschap voor atleten onder de 20 jaar in het Zweedse Boras zit er alweer op. En wat voor één! In minder dan twee uur tijd waren er vier vier finales met vier Nederlandse medailles: 1 gouden en 3 zilveren! Aan de hand van 6 cijfers blikken we terug op de prestaties van de Nederlandse atleten.

1

GOUD was er voor Onyema Adigida op de 200 meter. In een knappe tijd van 21.08 pakt hij de gouden plak. Adigida won 's ochtends zijn halve finale met een tijd van 21.17 sec, daarmee kwalificeerde Adigida zich direct voor de finale.

Na zijn winst spraken we hem in de mixed zone:

2.

Vervolgens was daar het ZILVER voor Robin van Riel! Samen stonden ze in de finale van de 1500 meter: de broers Robin en Rick van Riel. In de daverend spannende laatste ronde sprintte Robin naar de tweede plek in een snelle tijd van 3:56.03. Broer Rick wordt knap vijfde in 3:57.15.

Ook Robin en Rick spraken we in de mixed zone:

Het ZILVER was er eveneens voor Mark Heiden. In zijn 110m horden finale verraste hij iedereen en bovenal zichzelf. Hij zet een PR van 13.58 neer en gaat er met de zilveren plak vandoor.

We spraken een enorm verraste Mark Heiden in de mixed zone:

10

Wat een fantastische ontknoping kende deze tienkamp! Léon Mak laat een waanzinnig sterke tweede dag zien en zet na tien onderdelen met 7700 punten een PB neer én stelt de tweede plek veilig! Hij gaat met ZILVER naar huis. De andere twee Nederlanders eindigen eveneens in de top 10 en hebben dit Europees Kampioenschap ook allebei een PB neergezet. Sven Roosen wordt met 7528 punten (PB) 7e en Sven Jansons eindigt met 7371 punten (PB) op plek 9.

We spraken de drie tienkampers in de mixed zone:

Wat gebeurde er in de ochtend van dag 2 van de tienkamp?

Sven Jansons, Sven Roosen en Leon Mak begonnen aan hun finale dag op de tienkamp. In de vroege ochtend stond de 110 meter horden op het programma. Op dit onderdeel wisten Roosen en Jansons elkaar mooi in balans te houden. Met 14.12 sec liepen ze allebei exact dezelfde tijd. Mak liep in de derde serie naar 14.47 sec. Op het tweede onderdeel, het discuswerpen, wisten Jansons en Roosen allebei een persoonlijk record te werpen. Roosen wierp de discus 41.80 meter, Jansons kwam tot 37.11 meter. In groep B wist Leon Mak de derde plaats te veroveren, hij wierp de discus naar een afstand van 45.32 meter. Bij het polsstokhoogspringen, het 8e onderdeel, kwam Sven Jansons tot 4.30 meter, Sven Roosen bleef steken op 4.20 meter. Léon Mak kwam gemakkelijk over 4.60 meter en hiermee klom hij na 8 onderdelen naar plek 3. Speerwerpen is duidelijk een sterk onderdeel voor Sven Roosen; zijn derde worp ging naar 55.72 meter en dat leverde hem de eerste plek op in groep A. Sven Jansons, eveneens in groep A, kwam tot een afstand van 43.04 meter. Léon Mak wierp in zijn derde poging de speer naar 55.77 meter; een PR én daarmee steeg hij naar de tweede positie overall.

Een 10e plaats voor Zoë Sedney op de 200 meter. In de halve finale loopt ze 23.93 sec, dat blijkt uiteindelijk niet voldoende voor een plek in de finale.

16.47

Eén van de twee Nederlandse atletes heeft zich geplaatst voor de finale van morgenochtend. Jorinde van Klinken stootte in de eerste worp al ruim over de limiet voor rechtstreekse kwalificatie limiet van 15.40 meter. Met een stoot van 16.47 meter bleek van Klinken ook de beste van iedereen te zijn in de kwalificaties. Jenny Nzounda stootte de kogel naar 10.05 meter, wat uiteindelijk niet genoeg bleek voor een finaleplek. Jorinde: "Ik wist dat het vlot zou gaan om meteen een grote Q achter mijn naam te krijgen. Ik ben uiteraard opgelucht dat het hier wel lukt na het missen van de discusfinale. Achteraf heb ik erg gebaald door het resultaat maar ik heb enorm genoten van de prestaties van mijn teamgenotes, die het super gedaan hebben. Ik was er ook bij om te supporteren voor hen"

8

De 1500 meter was de eerste finale van deze derde dag met twee Nederlanders: Tim Verbaandert en Jort Benz. Verbaandert finishte knap in de top 10 en werd uiteindelijk 8e in een tijd van 8:22.36.
Tim “Ik voelde me niet super, ondanks dat het in de reeksen niet supersnel was gegaan. Ik kan mezelf weinig of niks verwijten qua manier van racen. Ik kwam onverwacht naar hier en mikte op de finale, dus dat is al meer dan geslaagd". De tijd van Jort Benz, 8:37.82, bleek goed voor de 13e plek.

57.99

Femke Bol overheerste in deze halve finale 400m horden; de rest van de loopsters kwam er niet aan te pas. Gemakkelijk en vol zelfvertrouwen finishte ze in 57.99 en daarmee zien we haar morgen terug in de finale om te laten zien wat ze daar kan.

Femke: “Ik hoopte op twee goede races en tot nu toe is dat gelukt zonder al te veel krachten te verspillen. Morgen hoop ik op het podium te eindigen met wie weet een PR. Al vrees ik voor de omstandigheden aangezien die niet ideaal zijn. Het is geniaal dat er al twee Nederlandse medailles zijn, zeker aangezien het allebei 16-jarigen zijn. Uiteraard hoop ik ook op een plak en liefst een gouden, maar dat kan pas morgen."

Volg de EK U20 live via onze social media kanalen. Kijk voor alle foto’s van dag 3 hier.

Fotografie: Coen Schilderman