EK u20 dag 2: Zilver voor Van Daalen en Dokter

Geplaatst op Vrijdag, 16 juli 2021

Van donderdag 15 juli t/m zondag 18 juli vinden de Europese Kampioenschappen voor atleten onder twintig jaar plaats in Tallinn, Estland. In totaal komen 25 TeamNL atleten in actie. Op de tweede dag wonnen Alida van Daalen en Sofie Dokter de eerste medailles voor Nederland.

It’s medal o’clock

De eerste medaille van dit toernooi werd binnengehaald door Sofie Dokter! Na een sterke eerste dag mochten de meerkampsters vandaag weer aan de bak. Sofie Dokter bleef verbazen en sprong een persoonlijk record van 6.14 meter bij verspringen. Sophia Mulder leverde op dit onderdeel een beetje in en kwam tot 5.43 meter. Het speerwerpen was voor beide dames een succes. Na dikke persoonlijk records te hebben gescoord op dit onderdeel maakten ze zich op voor de afsluitende 800 meter. Sophia Mulder wist met al zes onderdelen in de benen een fantastische tijd neer te zetten en eindigde op een 10e plaats in het eindklassement. Sofie Dokter knokte tot het eind en haar regen aan persoonlijk records tijdens deze meerkamp werd beloond met een zilveren medaille. Dokter: “Gaandeweg het seizoen heb ik mezelf steeds meer verbeterd en ik dacht als ik dit allemaal ook kan doen in Estland, dan moet het misschien wel lukken.”

Een tweede zilveren medaille werd binnengesleept door Alida van Daalen. Van Daalen wierp de discus naar 55.63 meter en wist daarmee andere tegenstanders voor te blijven. Voor Alida is het toernooi nog niet afgelopen. Morgen mag ze de focus verleggen naar het kogelstoten, waar ze weer medaillekandidaat is. Bekijk de reactie van de zilveren medaillewinnares bij het discuswerpen hieronder:

Obstakels voor de hordelopers

Vanochtend was het als eerste de beurt aan de 110 meter horden lopers. Matthew Sophia en Mark Heiden wonnen allebei hun serie en lieten aan de concurrentie zien dat ze in goede vorm verkeren. Heiden vertelde na de series dat hij veel aan zijn eerdere internationale ervaring heeft: “Het helpt dat ik er twee jaar geleden al bij was. Het is fijn om rustiger te zijn en ik ben ook wat volwassener sindsdien. Ik denk dat ik daardoor ook wel met vertrouwen gelopen heb”. In de halve finale namen de mannen meer risico. Matthew Sophia stelde zijn plek in de finale veilig na een overwinning van zijn halve finale. Bij Mark Heiden verliep de race minder soepel. Hij raakte een paar hordes en kon helaas zijn race niet afmaken. Een DNF dus. Zaterdag om 16:00 uur zien we Sophia terug in de finale.

Hoog, hoger, hoogst

Britt Weerman had maar drie sprongen nodig om zich te kwalificeren voor de finale, dat belooft wat! Ze sprong in de kwalificatie over 1.84 meter en mag zich zondag mengen in de strijd om de medailles. Weerman: “Ik heb best wel moeite gehad dit seizoen. Nu valt alles op z’n plaats en daar ben ik heel blij om. In de finale wil ik nog hoger springen en er lekker van genieten.”

Finales halen

Met een snelle eindsprint plaatste Anne Knijnenburg zich voor de finale van de 800 meter. “ Met een goed eindschot weet je nooit wat er kan gebeuren. Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen tot nu toe, dus hopelijk kan ik dat morgen opnieuw doen. Hopelijk word ik wakker met goede benen. Wie droomt nu niet van medailles. Alles kan gebeuren en je weet niet wie zich goed voelt en wie niet”.

Snelle sprints

Na de geweldige tijd van Minke Bisschops in de halve finale werd er met hoge verwachtingen gekeken naar de eindstrijd. De finale bewees maar weer dat de top acht snelste vrouwen onder 20 jaar héél erg snel zijn. Minke Bisschops finishte in 11.49 seconden, haar derde tijd ooit, en pakte hiermee de vijfde plaats. Bisschops had een duidelijke mening over haar optreden op de 100 meter: “Mag ik het woord klote gebruiken? Dan was die 100m klote. Na die halve finale van gisteren had ik gehoopt op een medaille. Ik voelde dat mijn benen heel moe waren. Ik was er een beetje bang voor, al was de tijd niet heel slecht. Nu moet ik van die 200 meter het beste maken en ga ik er hier nu vol voor." N’Ketia Seedo heeft haar oude vorm nog niet helemaal te pakken en eindigde met een tijd van 11.68 seconden op de zevende plaats.

Bisschops kreeg na deze finale welgeteld twee uur rust voordat ze weer aan de start moest verschijnen. De series van de 200 meter won ze gelukkig met gemak, zodat ze nu kan genieten van een nachtje welverdiende slaap voordat ze zaterdag weer op de baan verschijnt voor de halve finale van de 200 meter.

Xavi Mo-Ajok bewees zijn goede vorm door in de series van de 200 meter gelijk zijn beste tijd van dit seizoen te lopen en zich te plaatsen voor de halve finale. Mo-Ajok: “Vandaag heb ik geprobeerd de 100m van gisteren te vergeten en heb ik gewoon mijn warming-up gedaan alsof er niks aan de hand was. Nu kan ik helemaal niks meer. Mijn benen waren al zwaar voor ik begon. Op het einde was mijn techniek niet zoals het hoorde door de vermoeidheid. Morgen ga ik er gewoon het beste van maken.”

Strijd op de 1500 meter

Twee dames stonden aan de start van de 1500 meter. In de twee series was het een strijd met veel gedrang. Anna Hightower en Sarah Peerik kwamen in 4:27.68 en 4:28.54 over de finish en eindigden hiermee op een 16e en 17e plaats. We zien deze dames helaas niet terug in de finale zondag.