EK u20 - Dag 1: Seedo snelste (NL u18) ooit op de 100 meter!

Geplaatst op Donderdag, 18 juli 2019

De Europese Kampioenschappen voor atleten onder de 20 jaar in het Zweedse Borås zijn vandaag begonnen. Van 18 tot en met 21 juli doen 36 Nederlandse atleten mee aan het toernooi in Zweden. Aan de hand van vijf cijfers blikken we terug op de prestaties van de Nederlandse atleten.

2

Twee van de drie Nederlandse discuswerpsters wisten zich te kwalificeren voor de finale van morgen (17:50 uur). Alida van Daalen wierp met 51.29 meter ruim over de kwalificatienorm. Daarnaast kwam Janneke Pluimes met 52.28 meter zelfs tot een nieuw persoonlijk record. "Ik hoop morgen nog verder te werpen, ik hoop richting de 54 of 55 meter te gaan!,'' aldus Pluimes. Een grote tegenvaller bij het discuswerpen was dat Jorinde van Klinken, de topfavoriet voor de titel, zich niet wist te plaatsen voor de finale. Haar worp van 47.67 meter was niet genoeg voor een plek bij de beste 12. "Tijdens de warming-up gooide ik voorbij de 60 meter dus het ligt zeker niet aan mijn vorm. Ik heb er geen verklaring voor. Ik ga nu vol voor goud bij het kogelstoten," aldus van Klinken.

Ook op de 1500 meter wisten twee Nederlanders zich te plaatsen voor de finale. De broers Robin (3.49.39 min) en Rick van Riel (3.50.30 min) plaatsten zich eenvoudig. Robin: "Het plannetje om met z'n tweeen in de finale te staan is gelukt. De rest is bonus nu." Beide atleten lopen de finale op zaterdag om 18:15 uur. Noah Baltus, de derde Nederlander op de 1500 meter, wist zich met 3.51.32 minuten net niet te plaatsen voor de finale. Baltus eindigde op een 13e plaats.

Gino van Wijk liep op dag 1 van de EK u20 al twee races. Van Wijk liep in de ochtendsessie naar 10.90 sec. op de 100 meter en wist zich daarmee te kwalificeren voor de halve finale later die dag. Om half 6 liep van Wijk zijn tweede race, hierin wist hij een tijd van 10.67 sec. neer te zetten. Helaas bleek dat uiteindelijk niet genoeg voor de finale. Van Wijk eindigde met deze tijd op een 17de plek. "De komende tijd moet ik echt aan mijn start gaan werken. Maar, ik ben nog niet klaar hier, zondag loop ik nog de estafette met ons team," aldus van Wijk.

Ook in de series 1500 meter bij de vrouwen stonden twee Nederlandse atletes aan de start. Yasmine Abbes wist zich met een knappe tijd van 4.26.08 min. te kwalificeren voor de finale van komende zaterdag. De tweede Nederlandse atlete lukte dat helaas niet. Ellen van Doorn kwam met 4.35.97 tot een 19e plek.

Het laatste onderdeel van dag 1 van de EK u20 waren de series 3000 meter. Met voor Nederland maar liefst 3 atleten aan de start! Twee van hen wisten zich te plaatsen voor de finale. Tim Verbaandert en Jesse Fokkenrood kwamen in de eerste serie in actie. Met een tijd van 8:34,69, en een tweede plek in zijn serie, wist Verbaandert zich direct te plaatsen voor de volgende ronde. Fokkenrood kwam helaas tekort en eindigde met een tijd van 8:47,85 op de twintigste plek. De tweede serie was aanzienlijk sneller, waarin Jort Benz zich als tijdsnelste plaatste voor de finale.

5

De Nederlandse atleet die het spits mocht afbijten bij de EK u20 was Mark Heiden. Heiden liep de 110 meter horden in een schitterend nieuw persoonlijk record van 13.65 sec. en kwalificeerde zich daarmee als vijfde atleet voor de halve eindstrijd. Heiden loopt de halve finale morgen om 12:19 uur.

9

Mathijs Mols wist zich bij het kogelstoten als negende te kwalificeren voor de finale. Mols stootte de kogel naar 18.52 meter. "Ik hoop op top acht in de finale en hoop daarbij ook voorbij de 19 meter te stoten," aldus Mols. Die finale zat er helaas niet in voor Shaquille Emanuelson. Emanuelson kwam niet verder dan 17.29 meter, wat hem een 29e plek opleverde.

11.37

De meest opvallende prestatie van de dag was van N'ketia Seedo. Zij liep in de serie van de 100 meter een razendsnelle tijd van 11.37 sec! Daarmee is ze de snelste Nederlandse atlete onder de 18 jaar ooit. In de halve finale liep ze opnieuw naar een fantastische tijd van 11.40 sec en plaatste zich daarmee als snelste voor de finale van morgen. Seedo: "Dit is echt een hele snell tijd, ik had niet verwacht zoveel sneller te gaan dan mijn persoonlijk record!" Ook Demi van den Wildenberg wist zich te kwalificeren voor de halve finale. In die halve finale liep ze naar een tijd van 11.88 sec en eindigt daarmee als 15e op dit EK.

13

Sarah van Beilen eindigde met een sprong over 1.78 meter bij het hoogspringen op een hele zure dertiende plek. De beste twaalf atletes kwalificeerden zich namelijk voor de finale op zaterdag.

Volg de EK u20 live via onze social media kanalen. Kijk voor alle foto’s van dag 1 hier.

Fotografie: Coen Schilderman