EK u18: het toernooi in cijfers

Geplaatst op Maandag, 9 juli 2018

Vier schitterende EK onder 18-dagen liggen achter ons. Nederland heeft het toernooi in het Hongaarse Györ met niet minder dan zes medailles verlaten. Aan de hand van zeven getallen blikken we terug op dit mooie evenement, waarop het elke dag prijs was voor onze atleten.

0,06

Hoe kan het ook anders. We trappen dit overzicht af met de allermooiste plak die meeging in het vliegtuig. Want vrijdagavond toonde Raphael Bouju aan dat het met de toekomst van Nederland op de 100 meter wel goed zit. Inderdaad, hij liep iedereen naar huis, klopte de lokale favoriet en mocht daardoor een gouden plak in ontvangst nemen. Zijn tijd? 10,64. Zijn marge op de nummer twee, de Hongaar Dominik Illovszky? 0,06 seconden.

1

Het eerste medaillesucces vierde Nederland al op de openingsdag in Györ. Ryan Oosting knalde op deze donderdag naar een derde plaats op de 3000 meter. Dat deed deze MiLa-specialist in een persoonlijk record van 8.28,22. Oosting, die overigens in de Verenigde Staten woont, slaagde hierin dankzij een schitterend slot. Zijn eindschot leverde hem en Nederland een memorabele plak op: het eerste eremetaal op de EK onder 18 jaar was daarmee een feit.

2

Alida van Daalen sloot het toernooi niet met één, maar met maar liefst twee medailles af. De Rotterdamse haalde zaterdag al brons bij het kogelstoten, waar zij tot 17.08 meter kwam. Zondagavond mocht zij nogmaals het podium op. In de laatste Nederlands getinte finale van het toernooi scoorde zij zilver bij het discuswerpen. Dat deed zij door een afstand van 52.93 te bereiken, een nieuw pr.

4

Dat topsport keihard is, bleek vrijdagavond nog maar weer eens. Waar Raphael Bouju zijn feestje mocht vieren, waren de druiven uiterst zuur voor die andere Nederlandse topper op deze afstand, Keitharo Oosterwolde. Hij miste op één honderdste het podium. Oosterwolde kwam tot 10,73. De Noor Pål Haugen Lillefosse bleef hem net voor met 10,72. Heel veel pech dus voor dit supertalent uit Almere.

7

Medailles zijn uiteraard de blikvangers op een toernooi. Maar eremetaal is niet altijd het enige dat telt. Een finaleplaats halen is de eerste stap die je moet zetten naar een podiumplek. En op dat vlak gooide Nederland vrijdag wel héél erg hoge ogen. De Oranje-atleten haalden namelijk op alle onderdelen waarop dat mogelijk was een finaleplaats. Vrijdag leverde dus niet alleen een gouden 100 meter op, maar ook liefst zeven startbewijzen voor finales.

13.34

De Nederlandse equipe in Györ sloot zondag geweldig af. Terwijl het einde van het toernooi in zicht kwam, sloegen onze atleten nog driemaal toe. Het eerste slotdagsucces hadden we te danken aan Zoë Sedney. Op de 100 meter horden noteerde zij een tijd van 13,34. Het leverde haar een zilveren medaille op. Ook op deze afstand ondervond Nederland tegenstand uit Noorwegen: Martine Hjørnevik ging er met de hoofdprijs vandoor (13,26).

1500

De 1500 meter was het slotstuk van een extreem spannende tienkamp. Sven Jansons ging als nummer drie van het totaalklassement dit laatste onderdeel in. De meerkamper uit Amersfoort hield zijn plek vast nadat hij in zijn heat derde werd op de 1500 meter. Hierdoor bleef hij Sven Roosen net voor. Roosen won zijn heat en was twee seconden sneller dan Jansons. Dat was echter niet genoeg om voor een verandering te zorgen in de algemene rangschikking. Jansons pakte het brons (7604 punten) en Roosen (7584 punten) moest genoegen nemen met plek vier.

Tekst: Reemt Borcherts