EK Para Atletiek dag 4: Tweede wereldrecord voor Fleur Jong

Geplaatst op Vrijdag, 4 juni 2021

Van dinsdag 1 juni tot en met zaterdag 5 juni vinden de Europese kampioenschappen Para Atletiek plaats in Bydgoszcz, Polen. Vandaag pakte Cheyenne Bouthoorn de gouden medaille op de 100 meter in de klasse T36, sprong Fleur Jong naar haar tweede wereldrecord van het toernooi, pakte Nikita den Boer haar tweede plak in Polen en sprintte Olivier Hendriks naar de limiet voor de Paralympische Spelen.

Eerder deze week pakte Cheyenne Bouthoorn al het brons in de finale van de 200 meter. Toen had ze moeite met de laatste meters, vandaag in de finale van de 100 meter T36 waren het juist de laatste meters die haar het goud opleverde. Bouthoorn liep naar de Europese titel in een nieuw Nederlands record van 14,86 seconden. Na de finish zei een blije Bouthoorn: “Toen ik in het startblok zat was mijn hoofd helemaal rustig en volop geconcentreerd. Tijdens mijn race dacht ik alleen maar “grote passen, harde voeten en door de finish heen sprinten”. Met eindelijk goud en een prachtige tijd als resultaat, helemaal super!”

Bekroning op geweldig toernooi

Met Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel aan de start van het verspringen T64 beloofde het een spectaculaire avond te worden. De wedstrijd veranderde in een strijd om het goud tussen de twee Nederlandse atleten. Fleur Jong, voor wie het toernooi eigenlijk al niet meer stuk kon, bekroonde haar fantastische vorm met een sprong van 6,06 meter, een nieuw wereldrecord. Fleur Jong verlaat Polen met twee wereldrecords en twee gouden medailles. Na de wedstrijd zagen we haar zichtbaar geëmotioneerd: “Ik weet niet wat er allemaal gebeurt. Het is fantastisch. Om eerlijk te zijn had ik het best moeilijk aan het begin van de wedstrijd en Marlène maakte het niet makkelijk voor me, maar ik wilde het beter doen en dat heb ik de laatste drie pogingen gedaan.”

Zoals Fleur jong al zei, ook Marlène van Gansewinkel steeg boven zichzelf uit. In haar vierde poging sprong zij naar een nieuw persoonlijk record van 5,82 meter en stelde daarmee allesbehalve teleur. Trainingsmaatje Fleur Jong was andermaal een maatje te groot, dus kreeg Marlène van Gansewinkel wederom het zilver om haar nek. Morgen heeft van Gansewinkel nog een 200 meter op de planning en gaat ze strijden voor haar derde (!) medaille van het toernooi.

Geen derde medaille voor van Weeghel

Wie ook voor zijn derde medaille van het toernooi ging, was Kenny van Weeghel. Hij wilde zijn twee zilveren medailles op de 100 en 400 meter een passend vervolg geven. Om 18:40 uur stond de 800 meter T54 op het programma. In een bloedstollende race lukte het van Weeghel niet om zijn derde podiumplaats van het toernooi veilig te stellen. Op het laatste rechte stuk werd hij geraakt door een andere rolstoelracer en kon mede daardoor niet goed doortrekken. Van Weeghel eindigde zijn toernooi met een zevende plaats op de 800 meter.

Den Boer wint haar tweede medaille

Ook Nikita den Boer wilde gaan voor nóg een medaille, dit keer op de 800 meter T54. Na haar zilveren medaille op de 1500 meter op woensdag, werd vrijdagavond de jacht geopend op nog een keer eremetaal. De eerste ronde van de race kon ze zichzelf niet in medaillepositie vechten, maar driehonderd meter voor de finish wel. Ze bemachtigde plek drie en gaf deze niet meer uit handen. Na 1:52.65 minuten kwam Den Boer over de finish. Hiermee pakte ze haar tweede medaille van het toernooi, een bronzen. "Ik wist dat het moeilijk zou worden vandaag. De start is niet mijn sterkste punt. Ze gingen hard weg en werkten goed samen. Brons was het hoogst haalbare, dus ik ben redelijk tevreden," aldus den Boer.

Zaterdag komt Nikita den Boer nog uit op de 5000 meter T54.

Hendriks pakt Paralympisch limiet

Olivier Hendriks sloot de avond voor TeamNL af op de 400 meter T62. Zijn concurrent op dit onderdeel meldde zich eerder op de avond af waardoor Hendriks helemaal alleen moest lopen. Het werd een race tegen de klok. Olivier Hendriks was niet te stoppen. Hij leek geen verzuring te voelen en verpulverde zijn persoonlijk record met meer dan een seconde naar 49,18 sec, wat ook de limiet is voor de Paralympische Spelen. Olivier: ''Vooraf had ik een duidelijk plan: hard starten, op frequentie de tweede bocht door en dan afmaken. Dat lukte super, bij het uitkomen van de tweede bocht zag ik de klok en wist ik dat ik de limiet kon halen. 49,18 sec, een dik PR en eindelijk de limiet voor Tokio en een tweede gouden medaille!''

Morgen staat de laatste dag van de EK Para Atletiek op de planning. Hoeveel medailles komen er nog bij? Kijk morgen vanaf 11:13 uur live mee!