EK Para Atletiek dag 3: Fleur Jong wint Europese titel in wereldrecord!

Geplaatst op Donderdag, 3 juni 2021

Van dinsdag 1 juni tot en met zaterdag 5 juni vinden de Europese kampioenschappen Para Atletiek plaats in Bydgoszcz, Polen. Met zes medailles, een nieuw wereldrecord en meerdere Nederlandse records, was ook dag drie succesvol voor TeamNL!

Fleur Jong wint Europese titel in wereldrecord

In de 100 meter finale in de klasse T64 werd TeamNL door maar liefst drie dames vertegenwoordigd. Na een spannende race was het Fleur Jong die als eerste over de finish kwam en de Europese titel opeiste. Ze deed dat in een tijd die goed was voor een nieuw wereldrecord: 12,64 seconden. "Tijdens de race had ik niet door dat het zo snel ging! Ik viel bijna, maar gelukkig bleef ik overeind. Goud in een wereldrecord, super!"

Titelverdedigster Marlene van Gansewinkel finishte achter Jong in 12,80 seconden en gaat er met de zilveren medaille vandoor. Een tevreden van Gansewinkel: "Helaas is het niet gelukt om mijn titel te prolongeren, maar na mijn operatie van acht maanden geleden ben ik super blij met deze tijd! Als ik dan moet verliezen, dan maar van Fleur."

Kimberly Alkemade viel net naast het podium en wordt knap vierde in 13,00 seconden.

200 meter goud voor Levi Vloet

Gisteren wist Levi Vloet al de zilveren medaille te veroveren op de 100 meter, vandaag mocht hij een trede hoger op het podium na de finale van de 200 meter T64. Vloet liep een persoonlijk record van 23,47 seconden en kwam ruim voor zijn concurrenten over de finish: "Europees Kampioen, dat klinkt wel lekker. Ik was goed weg en liep meteen agressief in op mijn tegenstanders. Ik verwachtte mijn Griekse concurrent, maar die kwam niet. Aan het einde werd het zwaar. Nog 12/100e tot de Paralympische limiet. Die gaat komen!"

Zilver en Nederlands record voor Joël de Jong

Dit hele seizoen liet Joël de Jong al zien dat hij in vorm is bij het verspringen. Vandaag liet hij ook nog eens zien te kunnen pieken op het juiste moment. In de finale van het verspringen in de klasse T63 kwam hij tot een nieuw Nederlands record van 6,63 meter, goed voor de zilveren medaille!

Ook Kenny van Weeghel blijft zijn verzameling Europese medailles uitbreiden. In de finale 400m T54 finishte hij na 48,12 seconden als tweede: “Na een sterke race vanmorgen in de series had ik iets meer verwacht van de finale. Achteraf had ik wellicht nog iets harder moeten starten. Maar achteraf is makkelijk praten. Wederom een mooie medaille aan mijn collectie toegevoegd!” In dezelfde finale kwam Rens van de Waterlaat als achtste over de finish.

Amy Siemons wint brons

Amy Siemons ging als een van de favorieten de finale 100 meter in de klasse T34 in. Uiteindelijk moest ze genoegen nemen met een bronzen medaille in een tijd van 19,69 seconden. "Fijn om eindelijk weer in goede omstandigheden te kunnen racen! Ondanks dat het elke race beter gaat had ik vandaag meer verwacht. Een bronzen medaille is daarom tegenvallend." Aldus Siemons.

Geen medailles voor kogelstoters, wel records

Cheyenne Bouthoorn trapte vandaag af voor TeamNL met het kogelstoten in de klasse F36. Ze streed met één concurrent om de gouden medaille. Bouthoorn eindigde als tweede met een dik persoonlijk record van 9,49 meter en kwam daarmee slechts een centimeter tekort voor de winst en de Paralympische limiet. Omdat er maar twee deelnemers waren, werd er geen zilveren medaille uitgereikt.

In de klasse F34 was het Elise van Es die Nederland mocht vertegenwoordigen. Ze kwam tot een nieuw Nederlands record van 6,95 meter en eindigde daarmee op de vijfde plaats.

Volg de EK Para Atletiek live via het YouTube-kanaal van Paralympic Games. De uitslagen zijn hier te vinden.

Fotografie: Paralympic Games