EK Para Atletiek dag 1: goud en een WR voor van Gansewinkel in de finale 100 meter!

Geplaatst op Maandag, 20 augustus 2018

Van maandag 20 augustus tot en met zondag 26 augustus vinden de Europese Kampioenschappen Para Atletiek plaats in Berlijn. Op dag 1 van de EK Para Atletiek verschenen twee, van de in totaal 18 atleten die we in actie gaan zien in Berlijn, aan de start. En met wat voor resultaat! Een gouden medaille en een wereldrecord voor Marlene van Gansewinkel op de 100 meter. Margriet van den Broek voegde hier een zilveren medaille op de 5.000 meter aan toe.

Gisteravond werd het Europese Kampioenschap Para Atletiek officieel geopend tijdens de openings ceremonie. Voor Nederland mocht Olivier Hendriks de vlag dragen, als jongste atleet van het team. Vrijdagavond komt Hendriks voor het eerst in actie bij de 4x100 meter estafette. Zondagmiddag loopt hij de finale 400 meter.

Goud én WR voor Marlene van Gansewinkel

Marlene van Gansewinkel was de eerste Nederlandse atlete die in actie kwam in Berlijn. Zij ging direct in de finale 100 meter van start in de categorie T64. van Gansewinkel finishte in een tijd van12.85 seconden. Hiermee wint zij niet alleen het goud maar verbetert zij ook het wereldrecord wat zij eerder dit seizoen al verbroken had. “Het was een erg goede race! Op het einde van de race kreeg ik het wat lastiger, maar vervolgens heb ik het toch nog goed door kunnen trekken en gewonnen. Het voelde helemaal niet zo snel maar toen ik de tijd zag was ik verrast! Deze medaille is ook een beetje voor Fleur Jong, die er helaas niet bij kon zijn in Berlijn,” aldus van Gansewinkel.

Margriet van den Broek wint zilver!

In de finale 5000 meter wint Margriet van den Broek zilver! In een tijd van 13:21.36 weet Van den Broek net de Zweedse Gunilla Wallengren voor te blijven en zo de tweede plek veilig te stellen. "Op de dag af precies 4 jaar geleden won ik mijn eerste Europese zilveren medaille. Deze race verliep zoals ik van tevoren had verwacht. Ik kon het tempo makkelijk bijhouden en wist dat ik kon vertrouwen op mijn eindsprint," aldus van den Broek.

Foto's: Helene Wiesenhaan