EK Para Atletiek in cijfers

Geplaatst op Maandag, 27 augustus 2018

Van 20 tot en met 26 augustus streed het Nederlands Paralympisch Team mee tijdens de Europese Kampioenschappen Para Atletiek in Berlijn. Onze 18 atleten, waaronder opvallend veel debutanten, waren samen goed voor 24 medailles. Bondscoach Paralympisch Arno Mul is zeer tevreden met dit meest succesvolle EK Para Atletiek ooit. Enkele opvallende cijfers uitgelicht.

1

De nummers één: Margriet van den Broek, Marlène van Gansewinkel en Stefan Rusch namen voor Nederland goud mee naar huis. Margriet kwam in de finale 800 meter als eerste over de finish. Een geweldige aanvulling op haar twee zilveren medailles (400 en 5000 meter) en een bronzen (1500 meter). Marlène opende het toernooi voor Nederland in Berlijn met de finale 100 meter. Haar tijd van 12.85 seconden was direct goed voor goud én een nieuw wereldrecord. Ook op de 200 meter liep zij een nieuw wereldrecord eveneens goed voor goud. Stefan Rusch snelt in een fantastische race met een tijd van 16.14 seconden op de 100 meter naar goud.

2

Op de 100 meter sleept Nienke Timmer de zilveren medaille binnen vanuit baan 6. Met haar tijd van 16.05 seconden verbetert ze ook nog eens haar PB van 16.09. ‘De start was echt super en vervolgens kon ik de rest van de race zó lekker doorlopen. Als ik een goede start heb ga ik daarna altijd super. Ik had gedroomd dat ik een medaille ging pakken.’ Dat het er niet één maar twee werden, had Nienke wellicht niet durven dromen. Maar haar finale 200 meter met een tijd van 34.79 seconden, leverde haar toch echt een tweede zilveren medaille op.

3

Debutant Joël de Jong is pas zestien jaar en bemachtigde de derde plek tijdens de finale 100 meter. In zijn vooruitblik op deze EK vertelde Joël dat hij sowieso heel blij is naar het EK te gaan, maar ook dat hij hoopt op een medaille. Zijn wens is uitgekomen. Hij won met een ruime afstand op de rest van het veld en vlak achter de nummer één en twee. Joël is terecht blij en trots met zijn brons.

4

Kenny van Weeghel kwam zeven keer in actie dit toernooi (inclusief de series) en dat leverde hem maar liefst vier medailles op. De befaamde wheeler won drie zilveren medailles: op de 100, 200 en 400 meter. De zevende en laatste keer dat hij aan de bak mocht, de finale 1500 meter, pakte hij het brons. Een bijzondere plak, want ondanks Kenny al 20 jaar in de wheeler-top meedraait, is dit zijn eerste medaille ooit op deze afstand.

7.13

Ranki Oberoi sprong met 7.13 meter naar het brons. Het was voor het eerst dit seizoen dat Ranki over de 7 meter ging. Ranki: ‘Ik wist steeds zeker dat de zeven meter er dit seizoen in zou zitten, maar wanneer wist ik niet.’ Kort voor Berlijn sloeg de twijfel nog wel even bij Ranki toe, dit EK was zijn laatste kans voor dit seizoen. ‘Ik ging vlak voor Berlijn door mijn rug en dacht, is het nu voorbij?’ Dolgelukkig was Oberoi dus mijn zijn afstand én medaille.

20.47

De 20.47 meter discuswerpen bracht Lara Baars in de finale een bronzen plak, haar tweede medaille van dit toernooi. Lara: ‘Het was een moeilijke wedstrijd met de wind hard van opzij.’ Aanvankelijk had ze daar wat problemen maar uiteindelijk leverde het haar de knappe derde plek op. Tijdens de finale kogelstoten, stoot Lara 6.78 meter en wint hiermee het zilver. ‘Ik ben blij dat ik na de moeilijke start van het seizoen (knie- en polsoperatie, red.) toch heb laten zien weer mee te doen met de top.’

24

In totaal veroverde het Nederlandse team 24 medailles. Op een rij: Marlene van Gansewinkel: goud op de 100 en 200 m en zilver voor verspringen. Margriet vd Broek: goud op de 800 m, zilver op de 400 en 5000m en brons op de 1500 m. Nienke Timmer: zilver op de 100 en 200 m. Kenny van Weeghel: zilver op de 100, 200 en 400 m en brons op de 1500 m. Stefan Rusch: goud op de 100 m. Ronald Hertog: zilver op de 200 m. Lara Baars: zilver voor kogelstoten en brons bij het discuswerpen. Fleur Schouten: brons voor verspringen. Ranki Oberoi: brons voor verspringen. Take Zonneveld: zilver bij speerwerpen en brons voor kogelstoten. Gert-Jan Schep: zilver 400 m. Olivier Hendrix: zilver 400 m. En tot slot Joel de Jong: brons 100 m.

33.22

Take Zonneveld (22) debuteerde in Berlijn en deed dit bijzonder succesvol. Hij zette een Europees record neer in de finale speerwerpen, met deze 33.22 meter wordt hij uiteindelijk tweede (vanwege het samenvoegen van meerdere categorieën). Met 8.64 meter kogelstoten won Take brons en zette een persoonlijk record neer. Twee medailles op zijn eerste EK schept mooie verwachtingen voor de toekomst van Take. Lees meer over zijn instelling ‘Concurrentie is motivatie, ik ben er om mezelf te verbeteren’.

Tekst: Esther Vliege
Foto's: Helene Wiesenhaan