EK masters dag 9: tien medailles erbij

Geplaatst op Vrijdag, 24 augustus 2012

Op de voorlaatste dag van de EK voor masters in het oosten van Duitsland was minder regen dan voorsple, tweemaal een heel kort buitje. Er was wel een medailleregen: vier goud, vijf zilver en één brons werden aan het totaal toegevoegd.

De finales 800 meter

Aan elf finales van de 80 meter deden Nederlandse atleten mee en zevenmaal leverde dat een medaille op. Het ging maar door: zilver, zilver, zilver, goud, goud, goud, goud! Het begon met Riet Jonkers bij de V65. Ze liep haar eigen tempo en er vielen flinke gaten, maar de laatste 200 meter kon ze goed versnellen en zo schoof ze op naar plaats twee, in een tijd van 3.01,92. De volgende medaille was voor Marja Mulder bij de V55, zij liep steeds in tweede positie, probeerde met nog tweehonderd meter te gaan weg te lopen bij de betere sprintster, maar die counterde zoals verwacht: zilver in 2.44,36.

\"\"

Marja Mulder blij met zilver

In de race eropvolgend was het Simone Geel die voor het derde zilver zorgde. Een Duitse moest ze na 500 meter laten gaan, ze werd op 600 meter even ingehaald, maar sprintte vervolgens heel makkelijk naar de tweede plaats. De tijd: 2.32,99.

\"\"

De eindsprint van Simone Geel

Direct daarop werd het helemaal feest. Nicole Weijling wilde bij de V45 niet alleen een medaille, ze aasde ook op het Nederlands record dat al 22 jaar staat. Bij een kampioenschapsrace weet je het nooit, maar een Duitse had er zin in en Nicole ging met haar mee. Ze lagen direct los en bouwden hun voorsprong gestaag op. Nicole bleef volgen en met zo\'n 140 te gaan spurtte ze eroverheen. In dat laatste stuk sloeg ze een gat van anderhalve seconde, achter de Duitse zat een gat van zelfs zes seconden. Nicole: \'Het ging zó gemakkelijk! Die andere ging helaas net iets te langzaam voor een record\'. Nicole\'s tijd was 2.22,54, het record is 2.20,2h, maar hoe lang nog?

\"\"

Nicole geconcentreerd tot op de streep

Twee finales verder was Ingrid Grutters aan de beurt. Bij de V40 werd ineens niet in lanen gestart, zo ook bij de V35. Ingrid kwam meteen wat ingesloten te zitten, haalde wat vrouwen in, het was een compacte groep, ze moest nog een paar keer buitenom om een goede positie te bemachtigen en op het laatste rechte stuk plaatste ze een splijtende versnelling die niemand kon volgen. Goud nummer twee, met een kampioenschapstijd van 2.16,63. Ingrid: \'Ik was erg zenuwachtig, vooral door die op de streep verloren 1500 van afgelopen week. Al dat buitenom inhalen bracht de focus helemaal terug.\'

\"\"

Ingrid Grutters wint de 800

Vervolgens kwamen de mannen, als eerste Hans Smeets bij de M65. Hij liep voortdurend op de tweede plaats, er bleven van de groep steeds minder atleten over en op het eind sprintte Hans simpel naar goud nummer vier, in een eindtijd van 2.23,27. Toen moesten we wat geduld hebben tot de race van de M35 – het ging van oud naar jong. Marijn van der Putten oogde vanaf de start erg gretig. Hij zat in laan 1 en kon ervoor zorgen dat hij aan kop lag na het verlaten van de lanen. Er volgde toch wat geharrewar en bij het ingaan van de tweede ronde (de eerste ronde ging in 56,33) lag hij vlak achter de koploper. Heel wat lopers wilden die titel wel hebben, ze stormden bijna in lijn het laatste rechte eind op, maar Marijn had de beste sprint. Marijn: \'Beste seizoenstijd. Ik had het wel heel moeilijk hoor aan het eind.\' De anderen hadden het blijkbaar moeilijker. Die beste seizoenstijd is 1.54,44.

\"\"

De finish van Marijn

Finales 200 meter

Anders dan bij de 800 meter leverden de finales van de 200 meter niet veel medailles op, een bronzen en een zilveren. Brons was er voor Wim Threels die na een beheerste start aan het eind sterk kwam opzetten, hetgeen resulteerde in een derde plaats. Zijn tijd van 26,55 (+0,0) verschilde maar 0,02 met de man achter hem. In diezelfde finale liep Jan Ties naar plaats 7 in 26,99. Het is één dag voor Jans 65e verjaardag en hoewel je de ene race niet precies met de andere kunt vergelijken: zo\'n tijd had bij de M65 zilver of brons opgeleverd.

\"\"

Close finish bij de M60

Tilly Jacobs en Sonja Oost zaten in de finale V55. Tilly stond eerste op de inschrijflijst maar in de halve finale had een Britse uitgehaald met een tijd onder de 28. Tilly had een goede start, liep een uitstekende bocht, maar dan komt die Britse opzetten. Het werd een superspannende race en aan het eind wist eigenlijk niemand wie gewonnen had. Het bleek de Britse te zijn. Tilly liep 28,52 (-0,1) en gaf als commentaar: \'Het was een mooie race, ik geniet daar echt heel erg van.\' Sonja kwam net naast het podium terecht met een tijd van 29,46.

Nog een medaille bij de werpvijfkamp

Voor de mannen stond ook de werpvijfkamp op het programma. Het leverde één zilveren medaille op, voor Brian Lesterhuis bij de M50. Hij won zowel kogels als speer en was tweede van de groep met het gewichtwerpen. Bij speer keek hij bepaald niet blij na de tweede ronde, maar in de derde ronde legde hij er met 55,21 meter vijf meter bovenop en brak de lach door. Zijn puntentotaal van 3315 is maar weinig lager dan waar hij mee ingeschreven had.