EK Indoor dag 3 ochtend: veel finaleplekken voor de sprinters

Geplaatst op Zondag, 7 maart 2021

Van donderdag 4 tot en met zondag 7 maart vinden de Europese kampioenschappen indooratletiek plaats in Torún. Op deze zondagochtend werden vier Nederlandse finaleplekken bemachtigd. Deze worden vanaf 17:00 uur vanmiddag gelopen.

Taam op PR-koers, Braun staakt strijd

Het is al zijn derde meerkamp dit indoorseizoen maar Rik Taam is bezig aan zijn beste zevenkamp ooit. Hij ging verder waar hij gisteren gebleven was en zette op het eerste onderdeel van deze zondag, de 60 meter horden, een sterke 8,13 seconden neer. Bij het polsstokhoogspringen kwam hij tot zijn beste prestatie van dit seizoen met een hoogte van 4,80 meter. In het tussenklassement voor het laatste onderdeel staat hij op plaats zes. De afsluitende 1000 meter, een sterk onderdeel van Taam, staat zondagmiddag om 17:30 uur op het programma.

Voor Braun verliep de meerkamp minder voortvarend. Vanwege een pijnlijke enkel na het hoogspringen gisteren, heeft Pieter Braun met het oog op het zomerseizoen besloten om niet te starten op dag twee van de meerkamp. “Balen voor nu, maar slim voor morgen”, zei hij als reactie op zijn beslissing om de strijd te staken.

Samuel verovert plek in de finale

Na een overtuigend optreden in de series 60 meter waarin ze tot 7,27 seconden kwam, liet Jamile Samuel zich ook in de halve finale van haar beste kant zien. Samuel liep haar snelste tijd van dit seizoen en kwalificeerde zich daarmee als tijdsnelste voor de finale. De finale van de 60 meter wordt zondagavond om 18:46 uur gelopen.

Naomi Sedney kwam in de series ook tot 7,27 seconden, haar beste prestatie dit seizoen. In de halve finale een paar uur later lukte het haar helaas niet om dit te herhalen. Ze liep een tijd van 7,35 seconden en dat was niet genoeg voor een plek in de finale.

Maximale score op de horden

De Nederlandse deelnemers op de 60 meter horden wisten allemaal een finaleplek af te dwingen! Koen Smet kwam in de series tot 7,69 seconden en plaatste zich daarmee als eerste tijdsnelste voor de finale later vandaag. "De halve finale is altijd de lastigste race. En in de finale kan alles gebeuren, we gaan het zien. Ik wil niet nadenken over tijden maar over de beste versie van mezelf laten zien. Mijn race was goed en stabiel, ik heb alles perfect uitgevoerd. In de finale ga ik mijn eigen ding doen!" Aldus Smet bij het flashquote team.

Bij de vrouwen slaagden ook Nadine Visser (7,86 seconden) en Zoë Sedney (7,99 seconden) erin om kwalificatie voor de finale af te dwingen. Nadine: "het is nooit makkelijk om je te plaatsen voor de finale, je moet altijd scherp zijn. Ik ben erg blij dat ik het gehaald heb maar nu moet het nog gebeuren in de finale. Daar begint iedereen gewoon weer op nul."

Alle finales zijn zondagmiddag vanaf 17:00 live te zien op NOS.nl en in de NOS-app.
We zien Nederlanders in actie bij de 60 meter horden, het polsstokhoogspringen, de meerkamp, de 60 meter en de 4x400 meter estafettes.