EK Indoor dag 2 avond: Goud voor Bol, zilver en brons voor Van Diepen en Bonevacia

Geplaatst op Zaterdag, 6 maart 2021

Van donderdag 4 tot en met zondag 7 maart vinden de Europese kampioenschappen indooratletiek plaats in Torún. Op zaterdagavond maakten de 400 meter lopers hun favorietenrol waar en werden er drie Nederlandse medailles gewonnen.

Europese titel en Nederlands record voor Bol

Femke Bol werd vooraf al als favoriete voor de Europese titel bestempeld. In de finale van de 400 meter liet ze zien dat dit niet voor niets was. Zoals al vaker gebeurde dit seizoen, was het Lieke Klaver die bij het ingaan van de laatste ronde de koppositie in handen had. Bol nam de leiding echter al snel over en liep steeds verder weg bij haar concurrenten. Met een geweldig laatste stuk snelde ze naar de gouden medaille en een nieuw Nederlands record van 50,63 seconden. “Ik heb goud en een persoonlijk record. Ik ben natuurlijk heel blij en emotioneel, maar ook een beetje opgelucht”, zei Bol na de finish.
Bekijk haar interview bij de NOS (via de remote camera)

Klaver, die een geweldig indoorseizoen beleeft, moest genoegen nemen met de vijfde plek in een tijd van 52,03 seconden.

Van Diepen en Bonevacia naar zilver en brons

Drie Nederlandse mannen die mochten aantreden in de finale van een Europees kampioenschap is al een ongekende prestatie op zich. Tony van Diepen, Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber hadden er vooraf geen geheim van gemaakt dat ze wilde meestrijden om de medailles op deze 400 meter. Tony van Diepen, die het vooral moet hebben van zijn laatste stuk, zat lang ingesloten en moest daardoor wachten tot hij de ruimte had om zijn laatste versnelling in te zetten. Uiteindelijk bleek de Spanjaard Óscar Husillos net te sterk. Van Diepen finishte als tweede in een tijd van 46,25 seconden en mag het zilver mee naar huis nemen. “Ik had het gevoel dat goud erin zat. Het was een drukke race met zes mensen die hard van start gingen. Ik heb er het beste van proberen te maken, maar het goud was niet voor mij vandaag”.

Ook Liemarvin Bonevacia zette een sterke race neer. Hij pakte vlak achter Van Diepen de bronzen medaille in 46,30 seconden. “Het was een zware race en ik ben blij met het brons. Het is jammer dat de gouden medaille niet mee mag naar Nederland. Maar houd ons in de gaten bij de estafette morgen en laat je verrassen”, aldus Bonevacia. Jochem Dobber finishte na 46,82 seconden als vijfde in deze finale.
Ook Bonevacia en Van Diepen verschenen bij de NOS

Taam bezig aan een goede meerkamp

Voor meerkampers Pieter Braun en Rik Taam was het hoogspringen het laatste onderdeel van de eerste dag. Taam is bezig aan een goede meerkamp en ook bij het hoogspringen liet hij zichzelf zien. Hij vloog in zijn eerste poging over 2,04 meter en behaalde daarmee belangrijke punten in de meerkamp. Braun sprong over 1,98 meter en hield het voor gezien na zijn eerste foutpoging op 2,01 meter.

In de tussenstand na dag 1 staan Taam en Braun op positie zes en tien. Zondagochtend gaat de meerkamp verder. Het eerste onderdeel is de 60 meter om 10:00 uur.

4 dagen topatletiek

Bekijk in dit schema wanneer de atleten van TeamNL in actie komen. Klik hier om het schema als pdf te downloaden.

De finalesessies bij de EK indooratletiek zijn live te volgen via een livestream op NOS.nl en NOS-app. Vrijdag vanaf 19.00 uur, zaterdag vanaf 18.50 uur en zondag vanaf 17.00 uur.

Fotografie: André Weening / Orange Pictures
Foto’s in deze berichtgeving zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.