EK Indoor dag 1 avond: Olympische limiet en overtuigende 400 meters

Geplaatst op Vrijdag, 5 maart 2021

Van donderdag 4 tot en met zondag 7 maart vinden de Europese kampioenschappen indooratletiek plaats in Torún. De Nederlandse prestatie van vrijdag 5 maart komt op naam van Jessica Schilder bij het kogelstoten.

Olympische limiet voor Schilder

Met een geweldige afstand van 18,69 meter stootte Jessica Schilder zich naar de vijfde plek bij het kogelstoten. Ze verbeterde haar persoonlijk record met bijna een halve meter en voldeed met deze afstand ook aan de limiet voor de Olympische Spelen in Tokio.

Van Diepen als snelste naar de finale

De 400 meter lopers lieten wederom zien dat er serieus rekening met hen moet worden gehouden deze Europese kampioenschappen. Tony van Diepen had de zware taak om het in de halve finale al op te nemen tegen Óscar Husillos en Pavel Maslák, twee favorieten voor de titel. Van Diepen wist beide concurrenten op overtuigende wijze achter zich te houden en won zijn halve finale in een razendsnelle 46,06 seconden.

In de tweede serie wist ook Liemarvin Bonevacia een plekje in de finale te bemachtigen. Anders dan Van Diepen in de eerste serie, liep Bonevacia de hele race op kop. Hij gaf de leidende positie niet uit handen en finishte in 46,75 seconden.

Jochem Dobber maakte het Nederlandse feest op de 400 meter compleet. Hij liep in de derde serie ook naar de winst in een tijd van 46,56 seconden. “Onze trainingsgroep is een grote motivatie voor ons allemaal. We blijven elkaar versterken en zetten de standaard steeds hoger”, aldus Dobber na de finish.

Ongekende luxe dus, drie Nederlanders die zich mogen opmaken voor de finale die zaterdag om 20:10 gelopen gaat worden. Bonevacia sprak na de finish uit dat hij samen met zijn goede vrienden van Diepen en Dobber een clean sweep wil behalen in de finale.

Bol en Klaver door naar finale

Ook bij de vrouwen deed TeamNL het goed in de halve finales van de 400 meter. Femke Bol wist haar halve finale overtuigend te winnen in 51,17 seconden: “Ik startte goed en nam de leiding over na 250 meter. Ik zocht de ontspanning, maar wilde wel een goede tijd lopen. De finale zal heel spannend worden”.

Bij Lieke Klaver was het iets spannender. Na lang aan de leiding gelopen te hebben, moest Klaver flink doortrekken om bij de eerste twee te finishen en kwalificatie voor de finale af te dwingen. Ze finishte net voor de Oekrainse Ryzhakova als tweede en plaatste zich zo voor de finale (52,09 seconden). Na de finish zei Klaver: “Het ging beter dan in de series. Ik moest alle nieuwe indrukken nog even verwerken. Morgen zal ik weer mijn oude ik zijn en dan is een medaille het doel”. De finale wordt zaterdag om 20:25u gelopen.

Het lukte Lisanne de Witte helaas niet zich te kwalificeren voor de finale. Ze finishte als vierde in haar halve finale met 53,10 seconden. De Witte kan zich gaan voorbereiden op de 4x400m estafette die zondag op het programma staat.

Minder succes op de langere loopnummers

In de series van de 800 meter werden Djoao Lobles, Thijmen Kupers en Jurgen Wielart alle drie uitgeschakeld.

Lang leek Maureen Koster mee te kunnen gaan strijden om de medailles in de finale van de 3000 meter. Helaas kwam zij na zo’n 2700 meter ten val en wist ze de finish niet te bereiken. "Ik werd geduwd door iemand achter me. Ik was niet eens moe", keek ze huilend en boos terug op het incident.

Teleurstelling voor Broersen

Na drie ongeldige pogingen bij het verspringen werd het voor Nadine Broersen onmogelijk om een goede klassering te behalen op de vijfkamp. Ze startte nog wel op de afsluitende 800 meter en finishte uiteindelijk als tiende in het meerkampklassement. Broersen bij de NOS: "Ik ben meerkampster en wil een meerkamp gewoon afmaken. Ik ben blij dat ik dat hier heb gedaan, hoe moeilijk dat ook was. Natuurlijk had ik hier met een medaille naar huis willen gaan. Ik denk ook dat ik daartoe in staat was, maar helaas was het niet mijn dag vandaag."

4 dagen topatletiek

Bekijk in dit schema wanneer de atleten van TeamNL in actie komen. Klik hier om het schema als pdf te downloaden.

De finalesessies bij de EK indooratletiek zijn live te volgen via een livestream op NOS.nl en NOS-app. Zaterdag vanaf 18.50 uur en zondag vanaf 17.00 uur.

Fotografie: André Weening / Orange Pictures
Foto’s in deze berichtgeving zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.