EK-goud voor Suzan Verduijn en Stefan Rusch

Geplaatst op Woensdag, 27 juni 2012
EK-goud voor Suzan Verduijn en Stefan Rusch

Op de vierde dag van het IPC Athletics European Championships in Stadskanaal veroverde wheeler Stefan Rusch zijn tweede goud (200 meter). Suzan Verduijn won het verspringen en deed daarmee goede zaken op weg naar Paralympics.

\"\"

Henk Schuiling had het aangekondigd. Na de nipte zege van Rusch op de 100 meter, maandag, zou woensdag de aanval komen op de dubbele afstand. \'Meer meters, meer kans,\' had hij gezegd. Maar zijn clubgenoot bij GSC Emmen bleek woensdag oppermachtig. \'Ik wist dat ik geen fouten moest maken, scherp zijn. Maar dat moet je altijd,\' zei de 19-jarige Rusch.

Henk Schuiling wilde zo graag. \'Maar ik kreeg last van mijn longen. In koud en nat weer is het lastig als je astma hebt.\' Net als op de 100 meter draaide het weer uit op een volledig oranje podium, in dezelfde volgorde en dus met Bart Pijs andermaal als nummer drie. \'Ik zat er nu dichterbij, vooral omdat mijn start beter was,\' zei de 32-jarige Brabander.

\"\"

Nederlanders in gevecht met elkaar. Zo was het zeker bij het verspringen, met Suzan Verduijn, Iris Pruysen, Annette Roozen en Marije Smits. De Europese titel ging naar Verduijn die in haar zesde sprong de Russin Nikol Rodomakina nog voorbij ging. De 28-jarige Amsterdamse presteerde op het moment dat het telt . En dat weegt door in het uiteindelijke besluit wie er mee mag naar de Paralympische Spelen.

Want dat is allemaal nog lang niet bepaald. Twaalf Nederlandse atleten hebben voldaan aan de eisen van NOC*NSF, slechts negen mogen mee. Omdat Stefan Rusch inmiddels een wildcard heeft gekregen van de IPC, moeten nu nog één man en één vrouw afvallen. Een beslissing die uiteindelijk door de Nederlandse staf moet worden genomen.

De verspringsters Suzan Verduijn (F44), Marije Smits en Annette Roozen (beiden F42) hebben al voldaan aan de eisen van NOC*NSF, ze zaten al eens bij de topvier van de wereld in hun klasse. Iris Pruysen jaagt ook nog op de limiet van 4.60 meter (F44).

Net als straks in Londen, werden ook in Stadskanaal en F42 en F44 samengevoegd. Bondscoach Guido Bonsen: \'Voorheen zat F44 bij F46. En laten wij nu net in de F42 en F44 medaillekansen hebben. Nu hebben we dus één kans minder in Londen. En NOC*NSF rekent ons uiteindelijk toch af op het aantal medailles.\'

Aan de twee klassen met beenamputatie (42 en 44) werd op de EK nog eens de 46 (armamputatie) toegevoegd voor de finale verspringen. Via een grading werden de afstanden omgerekend naar punten. Verduijn won met 4.81 meter (966 punten) voor Rodomakina die met 5.47 meter verder sprong, maar slechts 956 punten scoorde.

Natuurlijk liep Verduijn glunderend rond, met oog op Londen. \'Dit kan mijn positie natuurlijk niet verslechteren. Ik heb laten zien dat ik de concurrentie aankan.\' Ook Marije Smits - die vierde werd - glimlachte. \'Je weet na vandaag nog niks, maar ik ben toch blij. Want die 3.74 meter (925 punten) is een persoonlijk record, beter dan Iris en Annette. En gisteren heb ik mijn record op de 100 meter al scherper gesteld en ook daar de limiet voor Londen gelopen. Twee redenen om blij te zijn. Je moet elke kans pakken die je krijgt, dat heb ik vandaag gedaan.\'

\"\"

Het spel is nog niet voorbij. In de komende weken zijn er nog wedstrijden, waarin alles weer kan veranderen. Iris Pruysen weet dat het dan moet gebeuren. In Stadskanaal kwam ze tot verre sprongen, maar slechts één was geldig (4.46 meter, 896 punten). Ook Annette Roozen houdt zich vast aan de kansen die nog komen. Ze heeft een stijgende lijn te pakken, al liep het bij het verspringen technisch niet echt naar wens. \'Ik voelde dat 3.70 erin zat, maar de afzet was een paar keer te ver voor de balk. En ja, zenuwen speelden natuurlijk ook een rol.\'

Het is spannend zo, bij de Nederlandse vrouwen. Mooi, zou je zeggen. \'Maak het ons maar zo moeilijk mogelijk,\' had bondscoach Bonsen als opdracht aan het viertal meegegeven. Maar in werkelijkheid baalt alles en iedereen in het oranje van de situatie. Londen staat slechts 1100 atleten toe, zo\'n 1800 voldeden aan de internationale eisen. Op basis van het aantal atleten per land die voldeden een de IPC-eisen (veel \'zachter\' dan die van NOC*NSF) is berekend hoeveel atleten per land naar Londen mogen. Gevolg is dat topatleten afvallen, terwijl mindere atleten wel in Londen staan.

Dat wringt, dat doet pijn. Bondscoach Guido Bonsen: \'Topsport is hard maar eerlijk. En daar heb ik geen moeite mee. Maar hard en oneerlijk? Ik moet straks mensen thuislaten die hebben voldaan aan onze strenge eisen, wereldtoppers in hun klasse, atleten die offers hebben gebracht, banen opgezegd, studies aan de kant geschoven. En dan moet ik ze zeggen: jammer.\'

\"\"Achter de schermen wordt de IPC wel bewerkt, om aan Nederland te denken als kort voor de Paralympics nog atleten afvallen en \'slots\' vrijkomen. Bonsen: \'Ze zien bij IPC ook wel in dat het natuurlijk niet klopt dat wereldtoppers niet in Londen aanwezig zijn.\'

In de ochtenduren plaatsten Leandro Jansen en Björn Schouten zich bij de beste acht na drie sprongen. Meer kon van het tweetal van Spark Spijkenisse niet worden verwacht. Het verspringen in de F20-klasse (verstandelijke beperking) was sterk en breed bezet, met 14 atleten onder aanvoering van het Spaanse fenomeen Jose Antonio Exposito Pineiro, wiens naam net zo lang is als zijn wereldrecord ver is. In 2005 sprong Exposito 7.48 meter. In Stadskanaal won hij met 7.25 meter voor de Kroaat Zoran Talic met 7.02.

Leandro Jansen kwam tot 5.79 meter, Björn Schouten sprong 6.06 meter in zijn laatste poging. Zevende en achtste werden ze daarmee. \'Twee springers bij de beste acht, dat is wat je wil,\' zei bondscoach Laurens Schouten tevreden. Jansen is meer hoogspringer, wat in Stadskanaal niet op het programma staat in de F20-klasse. Schouten zei nog moe te zijn van de EK voor atleten met een verstandelijke beperking in Zweden, een week geleden. Daar pakte hij brons met 6.12 meter, in een aanzienlijk minder sterk bezet veld overigens. \'Die zes meter, dat was vandaag mijn doel,\' zei de 20-jarige Schouten.

Jelmar Bos (T37) werd vierde in de finale 200 meter in 25.67 seconden, royaal achter de Rus Gocha Khugaer die met 23.54 een Europees record liep. \'Ik heb gegokt,\' zei Bos, \'door heel hard weg te gaan. Niet nadenken, rennen. Normaal gesproken wil ik de race goed indelen. Maar toen ik uit de bocht kwam was het op. Ik kan er niet over inzitten. Ik mis een long en heb eigenlijk niet de inhoud voor de 200 meter.\'

Tekst: Pim van Esschoten

Foto\'s: Coen Schilderman