EK Cross: topprestaties voor Maatoug en Bakker

Geplaatst op Zondag, 11 december 2022
© BSR Agency

De SPAR European Cross Country Championships vonden dit jaar plaats op zondag 11 december in Piemonte-La Mandria Park, gelegen in de buitenwijken van Turijn (Italië). Een team van 15 Nederlandse atleten deed mee.

Vrouwen in vorm bij EK Cross

Dat de Nederlandse vrouwen in vorm zijn lieten Maatoug, Bakker en Jonkman tijdens de EK cross weer eens zien. Veerle Bakker vestigde zich bij de tien beste vrouwen van Europa. Silke Jonkman passeerde als achttiende de finishlijn. Topprestaties van de twee vrouwen.

Amina Maatoug, tegenwoordig studerend en trainend in de Verenigde Staten, stond als enige TeamNL atleet aan de start bij de vrouwen U23. Maatoug liep een zeer sterke race, bleef bij het groepje achter de twee koplopers en finishte uiteindelijk als vierde.

57367996 BSR AGENCY BSR Agency
Ft20221211 8972bsr BSR Agency
57368000 BSR AGENCY BSR Agency

Foppen beste Nederlandse man

Mike Foppen was bij de senioren de beste Nederlandse man. Na een flinke val tijdens de race eindigde hij op een 24e plaats. Stan Niesten (50e), Filmon Tesfu (54e) en Jurjen Polderman (56e) speelden geen rol van betekenis.

Bij de mannen U23 waren Tim Verbaandert (20e) en Job IJtsma (21e) de TeamNL atleten met de hoogste klasseringen. Jesse Fokkenrood moest het doen met een 43e plaats. Helaas moest Stan Schipperen vroegtijdig de strijd staken.

Ft20221211 9544bsr BSR Agency
Ft20221211 8668bsr BSR Agency
57367167 BSR AGENCY BSR Agency

Bijrol voor U20 atleten

Op een frisse maar zonnige ochtend in het La Mandria Park mochten de U20 mannen als eerste hun startnummer opspelden. Stefan Nillessen was de beste Nederlander en eindigde op een vijftiende plaats. Teun ter Haar en Juan Zijderlaan konden geen potten breken en werden respectievelijk 45e en 49e. Het team werd hierdoor negende.

Bij de vrouwen U20 was er een Nederlandse deelneemster. Dione Schipper werd tijdens de Warandeloop Nederlands kampioen en bemachtigde een plek in de EK-selectie. Op het heuvelachtige parcours eindigde Schipper als 65e.