EK Cross: Sterk optreden Nederlands team in Velenje

Geplaatst op Zondag, 11 december 2011

Adrienne Herzog en Abdi Nageeye finishten als respectievelijk vijfde en zesde bij de EK cross in Velenje. Khalid Choukoud werd achtste bij de senioren en de meisjes juniorenploeg vijfde in het landenklassement. De neo-senioren presteerden goed, met Jesper van der Wielen op een twaalfde plaats.

\"\"

Vrouwen
Herzog, twee jaar geleden nog derde, was tevreden met de vijfde plaats, maar wat minder met de manier waarop de race zich ontwikkelde. ‘Ik miste de boot een beetje toen er versneld werd\', zei ze. Verrast was ze niet door het sterke optreden van de Ierse Fionnuala Britton, die gedurende een groot deel van de wedstrijd aan de leiding ging en de 8000m won in 25.55.

\"\" \"\"

Luister hier naar een interview met Adrienne Herzog na de race.

Dulce Felix (Por) werd, vijf weken na haar vierde plaats in de marathon van New York, tweede (26.02) en de Britse Gemma Steel derde in 26.04. Herzog finishte in 26.34. Ze vond geen aansluiting bij de vrouwen die het tempo aanvankelijk bepaalden, waartoe ook de Italiaanse Nadia Ejjafini behoorde, die vierde werd. Dat is de positie die Britton vorig jaar behaalde. Afgelopen zomer werd de Ierse zesde op de steeple bij de WK in Daegu.

De Britten wonnen het landenklassement, vóór Portugal en Duitsland. Herzog start volgende week bij de internationale cross in Brussel. De wedstrijd stemde haar optimistisch over het zomerseizoen.

\"\"

Mannen
Khalid Choukoud was diep geëmotioneerd nadat hij als achtste over de finish kwam, na een fascinerende race bij de mannen. ‘Dit is misschien mijn beste race ooit. De hele wedstrijd had ik het gevoel: dit is je kans, deze moet je pakken.\'

Een podiumplaats bleef uiteindelijk buiten bereik, maar Choukoud kwam er dichtbij. De Belg Atelaw Bekele nam al vroeg in de wedstrijd de leiding en bouwde een voorsprong op die halverwege de 10km lange race tot negen seconden was gegroeid. In de resterende ronden kwam een achtervolgende groep steeds dichterbij. Choukoud liep schijnbaar makkelijk mee, dacht niet aan goud, maar hoopte op brons. In de laatste ronde joegen de achtervolgers het tempo echter dusdanig op, dat de Nederlander achterin de groep terecht kwam. Hij finishte in 29.27, twaalf seconden achter de winnaar.
Bekele bereidde zich in zijn geboorteland Ethiopië, dat hij op 16-jarige leeftijd verliet, voor op deze wedstrijd. Ayad Lamdassem, een Spanjaard van Marokkaanse afkomst, werd tweede in 29.20 en de Portugees José Rocha derde in 29.21. Frankrijk won het landenklassement, voor Groot-Brittannië en Spanje. Bekele maakte een einde aan de heerschappij van Sergey Lebid, die van start ging om zijn tiende titel te veroveren. De Oekraïener kon niet mee in de groep die op jacht ging naar Bekele en stapte uit de wedstrijd. Hij verklaarde een dag voor de wedstrijd dat zijn voorbereidingen hadden geleden onder de vele sneeuw op zijn trainingslocatie.

Luister hier naar een interview met Choukoud na de race.

\"\" \"\"

Neo-senioren
Abdi Nageeye bekroonde een sterke race van de neo\'s met een zesde plaats (8000m in 23.54). De atleet die overstapte naar het team van Joshua Mols zag zijn maatje Jesper van der Wielen als twaalfde eindigen (24.04). Niels Verwer werd 30-ste (24.20).
Het goud ging naar de Fransman Carvalho, die zich in de laatste ronde losmaakte uit de kopgroep en na 23.44 over de streep kwam, vóór de Brit James Wilkinson (23.47) en de Noor Sondre Moen (23.48). De Noren wonnen het landenklassement, voor de Britten en de Fransen. Met een vierde loper van het niveau Verwer had Nederland zomaar brons kunnen winnen, maar een atleet van dat niveau diende zich in Tilburg niet aan.
Carvalho is de Europees kampioen op de 1500m bij de laatste EK-onder-23 en heeft een p.r. van 3.33,60. Vorig jaar won hij zilver bij de EK cross.

Nageeye en Van der Wielen liepen een strategisch uitstekende race. Ze kwamen na twee ronden door rond de dertigste plaats in een grote groep, waarin het tempo langzaam maar zeker omhoog ging. Beide Nederlanders wisten de aansluiting steeds te behouden en Nageeye kon in de laatste ronde opschuiven naar het front. Alleen op de versnelling van Carvalho had hij geen antwoord meer. ‘Maar als ik dit najaar twee maanden eerder had kunnen gaan trainen, had ik hier goud gepakt\', sprak hij vol zelfvertrouwen.
Van der Wielen kreeg onderweg, tegen zijn verachting in, wat last van zijn verkoudheid, maar was tevreden met de klassering. Beiden verwachten in Soest aan de start te staan bij de Sylvestercross.

Luister hier naar een interview met beiden.

\"\" \"\"

Neo-seniores
Bij het ingaan van de laatste ronde leek Groot-Brittannië op weg naar een \"clean-sweep\", maar het was niet de veel beschreven Stephanie Twell die met het goud aan de haal ging. Landgenote Emma Pallant was in de laatste omloop van 1500m de sterkste en finishte in 19.57. Naomi Taschimowitz werd tweede in 20.02 en Twell, de drievoudig Europees kampioene bij de junioren, werd in de laatste meters nog voorbij gestreefd door de Duitse Corinna Harrer (20.03).
Pallant won vorig jaar brons. Twell brak in februari tijdens een crosswedstrijd haar rechter enkel op drie plaatsen, kon in augustus weer lopen met drie metalen platen in haar voet en verklaarde vooraf blij te zijn met het relatief makkelijke parcours. Toch was ze kennelijk nog niet in topvorm.
De Britten wonnen wel het landenklassement, vóór Duitsland en Portugal.

Meisjes
De Nederlandse juniores finishten als vijfde in het landenklassement, dat werd gewonnen door Groot-Brittannië. Emilia Gorecka (GB) won de race over 4000m in 13.13, voor de Roemeense Ioana Doaga (13.14) en de Servische Amela Terzic (13.122). Marlin van Hal was de beste Nederlandse op een 25-ste plaats (14.03), vlak voor Jip Vastenburg (14.04). Irene van Lieshout was 28-ste (14.05), Julia van Velthoven was 38-ste (14.18) en Marleen Loman 67-ste (14.43).

\"\"

‘Het ging boven verwachting. Ik heb het gevoel dat ik nog wel een race zou kunnen lopen. In Tilburg was ik niet helemaal fit, maar ik heb de afgelopen weken veel rust genomen en voelde me vandaag heel goed\', aldus Van Hal. Vastenburg vond dat ze in het begin na een snelle start teveel gas terug had genomen. ‘Maar ik ben toch wel tevreden. Het is pas mijn eerste internationale wedstrijd als juniore-A.\'

Luister hier naar het interview met Marlin van Hal.

Gorecka won al een bronzen en een zilveren medaille bij de EK cross en was afgelopen zomer tweede op de 5000m bij de EJK. Ze bekroonde met haar zege een inhaalrace waarbij ze Doaga - die aanvallend van start ging - en Terzic achterhaalde.

Jongens
Bij de junioren was Maikel van der Steen de beste Nederlander op een 27-ste plaats (6000m in 18.34). ‘Dat was ik wel een beetje aan mijn stand verplicht\', vond hij. Het gras in Velenje lag hem minder goed dan de bospaden van de Warandecross. ‘Maar dit is cross\', vond hij.

Luister hier naar het interview met Maikel van der Steen.

\"\"

Hans Dilling werd 36-ste in 18.42, Edwin de Vries 55-ste in 18.57, Jorijn de Mare 61-ste in 19.00 en Brian Kamstra 72-ste in 19.09. Het bracht de Nederlandse ploeg op de elfde plaats. Winnaar was Groot-Brittannië, voor Rusland en Frankrijk.
De Rus Ilgizar Safiulin was verreweg de sterkste van de junioren. De Europees steeplekampioen (p.r. 8.37,94) liep vanaf de start aan de leiding en won in 17.49. Hij moest in de laatste ronde de opstomende Brit Richard Goodman (17.51) achter zich zien te houden, die dezelfde tijd finishte als Vladimir Nikitin (Rus).

Tekst en interviews: Cors van den Brink - fotografie: Erik van Leeuwen (meer foto\'s).