EK CROSS: Sifan Hassan wint goud, team brons

Geplaatst op Zondag, 8 december 2013

Tijdens haar internationale kampioenschapsdebuut heeft Sifan Hassan meteen grote indruk gemaakt. Niemand was opgewassen tegen de Nederlandse, die behalve goud met haar team ook een bronzen medaille veroverde in Belgrado, waar de 20e Europese Kampioenschappen Cross werden gehouden.

\"\"

Goud en brons voor vrouwen onder 23 jaar

Voor insiders was ze favoriete, maar Sifan Hassan moest het nog wel waarmaken. Haar fantastische zomerseizoen met toptijden op de 800 en 1500 meter en een plek bij de beste drie loopsters ter wereld op de 3000 meter beloofden veel goeds, zondag in Belgrado tijdens de 20e EK Cross. Drie weken terug versloeg ze veelvoudig medaillewinnares bij de senioren Ana Dulce Felix met gemak. Haar tegenstandsters in haar eigen leeftijdscategorie 20-22 jaar waren dus gewaarschuwd. Hassan was aanvankelijk met Maureen Koster continu in de kopgroep te vinden.

\"\"

Terwijl Koster langzaam iets terugviel domineerde Hassan de race steeds meer. Ze koos de aanval ruim voordat de finish in zicht kwam en was ongenaakbaar de beste, vóór de lokale favoriete Terzic en de Britse Purdue. Maureen Koster werd 14e, Irene van Lieshout werd 23e en Marlin van Hal 32e. Tesamen goed voor de bronzen medaille in het teamklassement.

\"\"

Khalid Choukoud had liever zwaarder parcours gehad

Bij de mannen finishte Khalid Choukoud als 19e. Hij constateerde dat het doodeenvoudig te hard ging op het vlakke parcours, zo verklaarde hij voor Atletiek Week. Winnaar werd Bezabeh uit Spanje, die in 2009 ook al deze titel veroverde. Hij ontbrak een paar jaar, omdat hij in 2010 voor twee jaar werd geschorst vanwege de Operatie Galgo.

\"\"

Jesper van der Wielen pechvogel van de dag

In de mannenwedstrijd \'onder 23\' werd Jesper van der Wielen dertiende. Hij verloor in de eerste ronde zijn spike toen hij van achteren werd aangetikt. Hij moest hem eerst weer aantrekken en de achterstand goedmaken. Dat lukte wonderwel maar het bleek hem uiteindelijk te veel kracht te hebben gekost. Daardoor kon hij zijn 4e plaats van vorig jaar niet prolongeren, noch verbeteren.

\"\"

Knappe prestatie Jorijn de Mare

Eenzelfde - maar verrassende - 13e plaats voor Jorijn de Mare bij de jongens junioren. Hij wist in de laatste ronde nog veel tegenstanders in te halen en behaalde deze knappe eindklassering. Bart van Nunen werd daar 36e, Roy van Eekelen 50e en Tommy Staal 52e. Tesamen goed voor een 7e plaats in het teamklassement.

\"\"

Jip Vastenburg mist wedstrijdritme

Juniore Jip Vastenburg kwam tot een 21e plaats. Knap, gezien een maandenlang herstel van een gewrichtskapselontsteking in haar linkervoet, na haar gouden race op de 5000m in juli in Rieti tijdens de EK Junioren. Belgrado was haar eerste wedstrijd sindsdien.

\"\"

Nederland behaalde overall een zesde plaats in het medailleklassement, waarin Groot-Brittannie domineerde.

Uitgebreide verslagen vind je op Atletiek Week en op Losse Veter. De NOS verzorgde een drietal samenvattingen, waaronder die van Sifan Hassan. European Athletics verzorgde een uitstekende livestream, de uitslagen vind je hier.

Tekst: Eric Roeske
Foto\'s: Erik van Leeuwen